Tesla, Cybertruck'ın kurşun geçirmez 'canavar modu' versiyonunu sunacak

Tesla milyarderi daha önce Cybertruck'ın "performans" ve "havalı" versiyonlarının da olacağını söylemişti

AFP
AFP
TT

Tesla, Cybertruck'ın kurşun geçirmez 'canavar modu' versiyonunu sunacak

AFP
AFP

Elon Musk, Tesla'nın merakla beklenen Cybertruck'ı bu yılın sonunda piyasaya sürüldüğünde bir "canavar modu versiyonu" sunacağını söyledi.

Joe Rogan'la salı günü yaptığı son röportajda Musk, aracın "canavar modu" versiyonunun sıfırdan saatte 100 kilometre hıza üç saniyenin altında çıkabileceği umudunu dile getirdi.

Ayrıca X/Twitter'ın multimilyarder sahibi daha önce Cybertruck'ın "performans" ve "müthiş" versiyonlara sahip olacağını söylemişti.

Fakat Musk, elektrikli aracın (EA) bu versiyonlarına dahil edilecek diğer özellikler hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Ayrıca kasımda piyasaya sürülmesi beklenen Cybertruck'ın kurşun geçirmez çelik panellere ve kurşun geçirmez cam satın alabilme seçeneğine sahip olacağını da tekrarladı.

Musk, "İsterseniz her şeyi kurşun geçirmez yapabilirsiniz fakat camın kurşun geçirmez olması için çok kalın olması gerekir, bu yüzden yukarıya ve aşağıya doğru hareket edemez" dedi.

Röportaj sırasında Rogan, aracın paslanmaz çelik gövdesine ok atmayı denedi. Ok, Cybertruck'ın yan tarafında küçük bir göçüğe neden oldu.

Musk, gelecek günlerdeki tanıtımların Cybertruck'ın kurşun geçirmez olduğunu göstereceğini söyledi. Tesla devi, bir tanıtımda araca Thompson hafif makineli tüfek, 45 mm'lik bir pompalı tüfek ve 9 mm'lik bir silahla ateş edileceğini söyledi.

Musk şöyle dedi:

Kamyonetlerin dayanıklı olması gerekir, değil mi?

"Gelecekten gelen zırhlı personel taşıyıcı" denen kamyonetin kurşun geçirmez yapısı, tanıtıldığından bu yana yoğun ilgi konusu oldu.

Cybertruck'ın dayanıklılığına dair 2019'daki ilk tanıtımı, Musk'ın bir izleyiciyi küçük bir metal top atmaya davet etmesinin ardından aracın camının hemen kırılmasıyla fiyaskoya dönüşmüştü.

"Aman tanrım. Belki de bu biraz fazla sert oldu. İçeri girmedi, elde var bir... geliştirilmesi gereken şeyler var" diyen Musk, daha sonra sosyal medyada etkinlikten önceki testlerin pencereyi zayıflattığını ekledi.

Tesla'nın patronu "Kapıdaki balyoz darbesi camın tabanını çatlattı, bu yüzden çelik top sekmedi. Pencereye çelik topu atmalıydık, *sonra* kapıya balyozla vurmalıydık" demişti.

Geçen ay Musk, Cybertruck'ın yakın gelecekte şirketin kârını canlandıracağına dair umutları hüsrana zayıflattı. Bilanço açıklama toplantısında, kamyonet kârlı hale gelmesinin en az 18 ay süreceğini açıkladı.

Tesla'nın efendisi, yatırımcılara ve analistlere "Cybertruck'la seri üretime ulaşmada ve nakit akışını pozitif hale getirmede büyük zorluklar yaşanacak" dedi.

Musk "Bunu başarmak için muazzam miktarda kan, ter ve gözyaşı gerek" dedi.

Independent Türkçe



Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının ardından akıllardaki soru: Cep telefonlarımız güvenli mi?

Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)
Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)
TT

Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının ardından akıllardaki soru: Cep telefonlarımız güvenli mi?

Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)
Cep telefonları hacklenerek patlatılmaz (Sosyal medya)

Abdullah es-Seb’a

Lübnan'da çağrı cihazı patlamaları akıllara “Bu bir hack mi, başka türlü bir saldırı mı, yoksa cihazlara hedeflerine ulaşmadan önce üretim aşamalarında yapılan bir müdahale mi?” sorusunu akıllara getirdi. Ancak konuyu teknik açıdan ele aldığımızda akıllı cihazlarda kullanılan pillerin lityum olması nedeniyle Lübnan’daki olayla ilgili görüntülerde görülen türden bir hasara yol açamayacağını bilmekte fayda var.

Cihazlarımızdaki piller lityum teknolojisini kullanıyor ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişebiliyor. Örneğin, bir güvenlik açığından sızarak bir kullanıcının cihazı aşırı ısıtılarak patlatılmaya çalışılsa bile -ki bu pek olası değil- en fazla cihazın alev alması ve alev almadan önce aşırı ısınması sağlanabilir. Böylece kullanıcı sorun ortaya çıkmadan uyarılmış olacak ve Lübnan'daki olayla ilgili görüntülerde olduğu gibi cihazda patlamalar olamayacak.

İngiltere merkezli Kraliyet Kimya Topluluğu’na (RSC) göre yumuşak, gümüş renkli bir metal olan lityumun adı Yunanca kaya anlamına gelen lithos kelimesinden türetilmiştir. Bu metal 1817 yılında Johann Augustus tarafından keşfedildi. Lityum, cep telefonlarında, dizüstü bilgisayarlarda, kameralarda, elektrikli araçlarda kullanılan şarj edilebilir pillerde ve örneğin çocuk oyuncaklarında kullanılan şarj edilemeyen pillerde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan plaka, lityumun alüminyum ve magnezyum ile birlikte kullanıldığı kapmalarla kaplıdır.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre şu an piyasada silikon/karbon piller ve ısı ve şişmenin dikkate alındığı diğer teknolojiler gibi farklı malzemelerden üretilen başka pil teknolojileri de var. Pile kasıtlı olarak keskin bir cisimle vurulsa bile pil patlamaz yahut tutuşmaz.

Teknik açıdan bakıldığında Lübnan'da yaşanan olayda çağrı cihazlarının son kullanıcıya ulaşmadan önce manipüle edildiği ve kullanıcı cihazları aldıktan sonra bu tür patlamalara neden olan bazı kodların etkinleştirildiği ortada. Dolayısıyla elimizdeki cihazlar bu tür bir saldırı sonucu patlamaz. Çünkü şimdiye kadar bildiğimiz kadarıyla bu teknik olarak mümkün değil.