2023'ün en iyi hoparlörleri

"Echo" (4. nesil)
"Echo" (4. nesil)
TT

2023'ün en iyi hoparlörleri

"Echo" (4. nesil)
"Echo" (4. nesil)

Çoğu ‘akıllı telefon’ kullanıcısının temel akıllı ev ekipmanlarını kontrol etmesine izin verir ancak akıllı bir hoparlör eklemek deneyimi bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.

Akıllı hoparlörler

Akıllı hoparlörler ucuz ve çok yönlü cihazlar haline geldi. En sevdiğiniz melodileri ve podcast'leri dinlemenize ve uyumlu cihazlarınızı yalnızca sesinizi kullanarak kontrol etmenize olanak tanıyor. Dahası, akıllı hoparlörler size tek bir düğmeye tıklamanıza gerek kalmadan akıllı bir asistan aracılığıyla komutlar verme ve sorular sorma fırsatı sunuyor. Ancak bu işe girmeden önce doğru akıllı hoparlörü bulmanız gerekiyor.

Çok sayıda seçenek olması nedeniyle ilk başta zor gelebilir, ancak ilk ortaya çıktıkları günden bu yana akıllı hoparlörleri test eden ve deneyen CNET web sitesi, önemli avantajları göz önünde bulundurarak ses kalitesinden, aynı anda birden fazla amplifikatör kurma ve ayarlama kolaylığına kadar tüm tüketicilere uygun en iyi seçeneklerin bir listesini sizler için derledi;

 "Amazon Echo (4. nesil)":

- Şimdiye kadarki en iyi akıllı hoparlör.

Amazon, Alexa asistanı ve dördüncü nesil Echo hoparlörü (100 $) sayesinde akıllı hoparlör dünyasına liderlik ediyor.

Bu cihaz, Alexa akıllı özelliklerini harika bir hoparlör ve ayrı bir merkezi cihaza ihtiyaç duymadan Zigbee markalı ışıklara, kilitlere ve sensörlere bağlayabileceğiniz yerleşik bir Zigbee radyo ile birleştiriyor.

Evin dışındayken bile Echo’dan yararlanabilirsiniz. Buna ek olarak mikrofon kırılan camın sesini algılarsa veya duman tespit edilirse Alexa bildirim gönderiyor.

Ancak Echo’nun hak ettiği öncelik, şaşırtıcı ses kalitesi, saflığı, netliği ve "bas" üzerindeki yüksek kontrolünden kaynaklanıyor. Sonos Era 100 ve Echo Studio gibi daha iyi ses kalitesine sahip hoparlörler bulabilirsiniz, ancak dördüncü nesil Echo fiyat açısından en iyisi olmaya devam ediyor.

"Sonos Era 100" - ses kalitesi açısından en iyi akıllı hoparlör:

Bu cihaz, Bluetooth bağlantısına ek olarak Apple'ın AirPlay2 teknolojisini ve Sonos çok odalı sistemini içeriyor ve bu da onu bu kategorinin zirvesine çıkarıyor.

Bu cihazın bir dezavantajı var; kullanıcılarını "Google Akıllı Asistan" ve "Alexa" arasında seçim yapma özgürlüğünden mahrum bırakıyor, ancak bu sorun, akıllı ev sistemlerine bir "Nest Mini" hoparlör ünitesi ekleyerek Google Asistan’a bağlı kalmakta ısrar eden tüketiciler için çözülebilir.

Her durumda, Era 100 hoparlör Alexa hayranları için harika bir seçim olmaya devam ediyor

5t6h
"Homepod mini"

Diğer seçenekler

* "Apple HomePod Mini" - HomeKit kullanıcıları için en iyi akıllı hoparlör:

Apple'ın akıllı asistan Siri tarafından desteklenen küçük ses hoparlörü, 100 doları aşmayan fiyatı sayesinde Google'ın Nest Audio ve Amazon Echo gibi diğer öne çıkan seçeneklerle arasında gözle görülür bir fark yarattı ve hoparlörler kategorisinde en ucuz olanı olarak öne çıkıyor.

Cihaz kullanıcılarına; dahili telefon, ses kontrolü ve stereo eşleştirme gibi dikkat çekici avantajlar sunarak alanındaki en pratik cihaz olma özelliğini taşıyor. Kısaca; HomePod Mini harika bir görünüm ve muhteşem bir ses vaat ediyor.

Ancak "Siri" ve HomePod Mini’nin "Home Kit" ile uyumlu cihazlarla sınırlı olduğunu unutmamalıyız.

"HomeKit" ile uyumlu çok az akıllı ev cihazı var ve "Google Assistant" veya "Alexa" ile uyumlu olanlardan çok daha azı, ancak bu yılın sonunda Matter’ın girişiyle bu durum değişecek. Apple ve Siri ürünlerini seviyorsanız ve HomeKit akıllı ev platformunu tercih ediyorsanız, Apple'ın küçük akıllı hoparlörünü seveceğinize şüphe yok.

Son olarak; bu hoparlörü eklemenin iPhone, Apple TV ve orijinal HomePod kullanıcılarının verebileceği en iyi karar olduğuna söz veriyoruz.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging