ChatGPT çöktü ve kullanıcılara endişe verici mesajlar göndermeye başladı

ChatGPT logosu (AFP)
ChatGPT logosu (AFP)
TT

ChatGPT çöktü ve kullanıcılara endişe verici mesajlar göndermeye başladı

ChatGPT logosu (AFP)
ChatGPT logosu (AFP)

OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’nin yakın zamanda bir arıza yaşadığı ve kullanıcıların saçma ve mantıksız yanıtlar aldığı görüldü.

Şarku’l Avsat’ın The Independent gazetesinden aktardığı habere göre, yapay zeka sohbet robotu, son saatlerde sorulara uzun ve anlamsız mesajlarla yanıt verdi.

Sorulmadan İspanyolca mesajlar yazdı ve aynı zamanda odada onlarla birlikte olduğunu öne sürerek kullanıcıları endişelendirdi.

Sorunun neden oluştuğuna dair net bir gösterge yok. Ancak uygulamanın yaratıcıları, sorunun farkında olduklarını ve durumu izlediklerini söyledi.

Reddit’te paylaşılan bir örneğe göre, bir kullanıcı plakta dinlenebilecek caz albümlerinden bahsetti.

ChatGPT’den çok geçmeden yüksek sesle ‘İyi dinlemeler!’ ifadesi geldi. Ayrıca kullanıcıya agresif davranarak, mantıksız yanıtlar vermeye başladı.

Diğer bir kullanıcı ise ‘Bilgisayar nedir?’ gibi basit soruya, paragraflar dolusu tuhaf yanıtlar verildiğini bildirdi.

Başka bir örnekte ChatGPT, güneşte kurutulmuş domateslerin nasıl yapılacağı sorulduğunda anlamsız sözlerle yanıt verdi.

Bir grup başka kullanıcı ise sistemin konuştuğu diller üzerindeki hakimiyetini kaybettiğini fark etti. 

Bazıları bunun İspanyolca kelimeleri İngilizce ile karıştırdığını, Latince kullandığını veya başka bir dilden geliyormuş gibi görünen ama aslında hiçbir anlam ifade etmeyen kelimeler uydurduğunu gördü.

Hatta bazı kullanıcılar, yanıtların endişe verici göründüğünü bile söyledi. 

Kodlama sorunuyla ilgili yardım istenen ChatGPT, “Sırayı sanki odada yapay zeka varmış gibi tutalım” ifadesini içeren uzun, başıboş ve büyük ölçüde saçma bir yanıt verdi.

Bu yanıtı alan kullanıcı Reddit’de “Bunu gece 02.00’da okumak korkutucu” diye yazdı.

OpenAI araçlarını kullanan geliştiricilere yönelik forumda ‘IYAnepo’ adlı bir kullanıcı, ChatGPT’nin tuhaf davranışına dikkat çekti.

FOTO: OpenAI şirket logosu (AP)
OpenAI şirket logosu (AP)

Söz konusu kullanıcı, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Tamamen var olmayan kelimeler üretiyor, kelimeleri atlıyor ve diğer anormalliklerin yanı sıra benim için anlaşılmaz olan küçük anahtar kelime dizileri üretiyor. Bu tür talimatlar verdiğimi düşünebilirsiniz, ancak durum böyle değil. GPT’min hayaletli olduğunu hissediyorum.”

OpenAI, dün yaptığı açıklamada, ‘kullanıcı deneyimi optimizasyon sürecinin’, programın dili işleme biçiminde bir hataya yol açtığını bildirdi.

Şirket, dilsel modellerin sözcükleri rastgele örnekleyerek yanıtlar ürettiğini ve kısmen olasılıklara dayandığını açıkladı.

Bir süre sonra yapılan bir diğer açıklamada, sorunun çözüldüğü duyuruldu.

Bu olay bize, yapay zekanın, üretken olsa bile, kullanıcılarla yapılan görüşmelerde verebileceği izlenimin aksine, ‘söylediğini’ anlamadığını hatırlatıyor.

Görünüşe göre geliştirici OpenAI’nin katkısı olmadan ChatGPT’nin soruları yanıtlama biçimini değiştirmesi ilk kez olmadı.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru kullanıcılar, sistemin tembelleştiğinden, küstahlaştığından ve soruları yanıtlamayı reddettiğinden şikayetçiydi.

OpenAI, 2022 sonlarında ChatGPT programını başlatarak yapay zeka alanında devrim yarattı.

Programın kısa sürede elde ettiği başarı, günlük dilde basit bir isteğe dayalı olarak, genellikle şaşırtıcı kalitede metin, ses, görüntü ve videolar oluşturabilen bu son teknolojiye büyük ilgi uyandırdı.



Çay içenler neden uzun yaşıyor?

Uzmanlar günde 5 bardaktan fazla çayın zararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor (Unsplash)
Uzmanlar günde 5 bardaktan fazla çayın zararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor (Unsplash)
TT

Çay içenler neden uzun yaşıyor?

Uzmanlar günde 5 bardaktan fazla çayın zararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor (Unsplash)
Uzmanlar günde 5 bardaktan fazla çayın zararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor (Unsplash)

Dünyanın ve Türkiye'nin en sevilen içeceklerinden biri olan çayın sağlığa pek çok faydası var.

2022'de yapılan bir araştırmada günde iki veya daha fazla fincan çay içmenin, herhangi bir sebepten ölme riskini yüzde 9 ila 13 oranında düşürebileceği bulunmuştu.

Britanya Kalp Vakfı, bu çalışmanın çay içmekle uzun ömür arasında neden-sonuç ilişkisi kurmadığını belirtse de uzmanlar çayın çeşitli faydaları olduğunu ifade ediyor.

Hastalıkları önlüyor

Bilim insanları, siyah çayın antioksidan maddeler içermesi sayesinde çeşitli hastalıkların önüne geçebileceğini söylüyor.

Özellikle flavonoid grubundaki antioksidanlar, kalp hastalıkları, kanser ve tip 2 diyabet riskini düşürebiliyor.

Bilim insanları siyah çayın kolesterole ve tansiyona iyi geldiğini söyleyerek kalp sağlığına fayda sağladığını ifade ediyor.

Her gün çay içenlerin, son 12 ayda içmeyenlere kıyasla kalp hastalığı riskinin yüzde 8, kalp krizi gibi sorunlar yaşama riskininse yüzde 10 azaldığı 2017 tarihli bir araştırmada saptanmıştı.

Uzmanlar ayrıca yeşil çayın iltihaplanma ve kanser riskini düşürebilecek antioksidanlar içerdiğini belirtiyor.

Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Quan Vuong, kateşin adlı antioksidanın en çok yeşil çayda bulunduğunu ancak siyah çayın kateşin seviyesini azaltan süreçlerden geçmesine rağmen antioksidan özelliklerini koruduğunu söylüyor. 

Bağırsaklara iyi geliyor

Siyah çaydaki polifenol adlı bileşiklerin, iyi bakterilerin çoğalmasını ve zararlı olanların azalmasını sağlayarak bağırsağın sağlıklı kalmasına katkı sunduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca pek çok araştırma yeşil çayın kilo vermeye yardımcı olduğuna işaret ediyor.

Bununla beraber, 2017'de siyah çayın da bağırsaklara iyi gelerek zayıflamaya katkı sağladığı bulunmuştu.

Hidrasyona katkı sağlıyor

Vücutta yeterli su bulunmasını ifade eden hidrasyon, kalbin düzgün çalışmasından sindirime kadar pek çok sürecin işlemesinde kritik önem taşıyor.

Uzmanlar bunun için genellikle su içilmesini tavsiye ediyor fakat çay gibi içeceklerin de yardımcı olacağını belirtiyorlar.

Diyetisyen Caroline Thomason "Çaydaki kafein ve diğer bileşikler idrar söktürücü işlevi görebilir, yani idrara çıkmamıza neden olabilir" diyerek ekliyor:

Fakat bunların dehidrasyona yol açan içecekler olmadığını unutmayın.

Newcastle Üniversitesi'nden Emma Beckett da "Hidrasyon sadece vücudunuzda ne kaldığıyla ilgili değil" diye açıklıyor: 

Hidrasyon vücudunuzda hareket eden suyla ilgili ve vücudunuzda gezinirken toksinleri atma ve tuzları dengeleme fırsatı veriyor.

Uzmanlar bu nedenle günlük su ihtiyacının tamamen su içerek karşılanmak zorunda olmadığını ifade ediyor. Çayın yanı sıra sebze-meyvelerden gelen su da hidrasyona fayda sağlıyor.

Odaklanmayı artırıyor ve stresi azaltıyor

Diyetisyen Jennie Norton, siyah ve yeşil çaydaki L-theanine adlı amino asit ve kafeinin, dikkati toplamaya yardım ettiğini söylüyor. 

Kahveden farklı olarak çaydaki kafein, daha yavaş emildiği için daha uzun süre enerji sağlıyor.

Bilim insanları L-theanine'in odaklanmayı artırdığını, rahatlamayı sağladığını, hafızayı geliştirdiğini ve stresi azalttığını da belirtiyor.

Çalışmalar ayrıca çeşitli çayların sadece kimyasal bileşenleriyle değil aromasıyla da insanları rahatlattığını gösteriyor. Çay içerken yaşanan duyusal deneyimlerin, stres hormunu kortizol seviyelerini düşürme ve kaygıyı azaltma gibi etkiler yaratabileceği öne sürülüyor.

2018 tarihli bir çalışmada, siyah çay aromasını solumanın bilişsel görevler sırasında stresi azalttığı görülmüştü. 

Papatya çayı özellikle rahatlama için etkiliyken, nane çayının ferahlatıcı kokusu dikkati artırabiliyor.

Kalpten bağırsaklara kadar pek çok organa iyi gelen çayın, uzun ömürle arasındaki ilişkinin bu sebeplerden kaynaklandığı tahmin ediliyor. 

Ancak burada bir neden-sonuç ilişkisi olmadığını ve uzun bir yaşam için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve yeterli gece uykusunu alma gibi faktörlerin kritik rol oynadığını belirtmek gerekiyor.

Independent Türkçe, National Geographic, Healthline, USA Today, Britanya Kalp Vakfı, UCLA, National Library of Medicine, Journal of Physiological Anthropology