ChatGPT çöktü ve kullanıcılara endişe verici mesajlar göndermeye başladı

ChatGPT logosu (AFP)
ChatGPT logosu (AFP)
TT

ChatGPT çöktü ve kullanıcılara endişe verici mesajlar göndermeye başladı

ChatGPT logosu (AFP)
ChatGPT logosu (AFP)

OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’nin yakın zamanda bir arıza yaşadığı ve kullanıcıların saçma ve mantıksız yanıtlar aldığı görüldü.

Şarku’l Avsat’ın The Independent gazetesinden aktardığı habere göre, yapay zeka sohbet robotu, son saatlerde sorulara uzun ve anlamsız mesajlarla yanıt verdi.

Sorulmadan İspanyolca mesajlar yazdı ve aynı zamanda odada onlarla birlikte olduğunu öne sürerek kullanıcıları endişelendirdi.

Sorunun neden oluştuğuna dair net bir gösterge yok. Ancak uygulamanın yaratıcıları, sorunun farkında olduklarını ve durumu izlediklerini söyledi.

Reddit’te paylaşılan bir örneğe göre, bir kullanıcı plakta dinlenebilecek caz albümlerinden bahsetti.

ChatGPT’den çok geçmeden yüksek sesle ‘İyi dinlemeler!’ ifadesi geldi. Ayrıca kullanıcıya agresif davranarak, mantıksız yanıtlar vermeye başladı.

Diğer bir kullanıcı ise ‘Bilgisayar nedir?’ gibi basit soruya, paragraflar dolusu tuhaf yanıtlar verildiğini bildirdi.

Başka bir örnekte ChatGPT, güneşte kurutulmuş domateslerin nasıl yapılacağı sorulduğunda anlamsız sözlerle yanıt verdi.

Bir grup başka kullanıcı ise sistemin konuştuğu diller üzerindeki hakimiyetini kaybettiğini fark etti. 

Bazıları bunun İspanyolca kelimeleri İngilizce ile karıştırdığını, Latince kullandığını veya başka bir dilden geliyormuş gibi görünen ama aslında hiçbir anlam ifade etmeyen kelimeler uydurduğunu gördü.

Hatta bazı kullanıcılar, yanıtların endişe verici göründüğünü bile söyledi. 

Kodlama sorunuyla ilgili yardım istenen ChatGPT, “Sırayı sanki odada yapay zeka varmış gibi tutalım” ifadesini içeren uzun, başıboş ve büyük ölçüde saçma bir yanıt verdi.

Bu yanıtı alan kullanıcı Reddit’de “Bunu gece 02.00’da okumak korkutucu” diye yazdı.

OpenAI araçlarını kullanan geliştiricilere yönelik forumda ‘IYAnepo’ adlı bir kullanıcı, ChatGPT’nin tuhaf davranışına dikkat çekti.

FOTO: OpenAI şirket logosu (AP)
OpenAI şirket logosu (AP)

Söz konusu kullanıcı, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Tamamen var olmayan kelimeler üretiyor, kelimeleri atlıyor ve diğer anormalliklerin yanı sıra benim için anlaşılmaz olan küçük anahtar kelime dizileri üretiyor. Bu tür talimatlar verdiğimi düşünebilirsiniz, ancak durum böyle değil. GPT’min hayaletli olduğunu hissediyorum.”

OpenAI, dün yaptığı açıklamada, ‘kullanıcı deneyimi optimizasyon sürecinin’, programın dili işleme biçiminde bir hataya yol açtığını bildirdi.

Şirket, dilsel modellerin sözcükleri rastgele örnekleyerek yanıtlar ürettiğini ve kısmen olasılıklara dayandığını açıkladı.

Bir süre sonra yapılan bir diğer açıklamada, sorunun çözüldüğü duyuruldu.

Bu olay bize, yapay zekanın, üretken olsa bile, kullanıcılarla yapılan görüşmelerde verebileceği izlenimin aksine, ‘söylediğini’ anlamadığını hatırlatıyor.

Görünüşe göre geliştirici OpenAI’nin katkısı olmadan ChatGPT’nin soruları yanıtlama biçimini değiştirmesi ilk kez olmadı.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru kullanıcılar, sistemin tembelleştiğinden, küstahlaştığından ve soruları yanıtlamayı reddettiğinden şikayetçiydi.

OpenAI, 2022 sonlarında ChatGPT programını başlatarak yapay zeka alanında devrim yarattı.

Programın kısa sürede elde ettiği başarı, günlük dilde basit bir isteğe dayalı olarak, genellikle şaşırtıcı kalitede metin, ses, görüntü ve videolar oluşturabilen bu son teknolojiye büyük ilgi uyandırdı.



İnternetin kuralları değişiyor: Yapay zekanın sızamayacağı altyapı geliştirildi

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

İnternetin kuralları değişiyor: Yapay zekanın sızamayacağı altyapı geliştirildi

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan internet altyapısı şirketi Cloudflare, "internetin kurallarını değiştirdiğini" söylüyor. 

Şirket, yapay zeka firmalarının internetten veri toplamasını engellemek amacıyla yapay zeka tarayıcılarını doğrudan engelleyecek.

ChatGPT gibi büyük dil modelleri, performanslarını artırmak için muazzam miktarda eğitim verisine ihtiyaç duyuyor. Bu şirketlerin çoğu, sistemleri eğitmek adına farklı internet sayfalarına erişip içeriklerini depolayan  tarayıcılar kullanıyor.

Artık Cloudflare, bu yapay zeka tarayıcılarının doğrudan engelleneceğini söylüyor. Bu, sözkonusu otomatik sistemlerin "izin veya ücret" olmaksızın sayfalara erişemeyeceği anlamına geliyor.

Bu internet sitelerinin yayıncıları, yapay zeka tarayıcılarına sitelerine erişim izni verebilecek. Cloudflare, yapay zeka şirketlerinin ödeme yapıp yapmamayı seçebileceği bir "taramaya göre ödeme" ücreti seçeneği ekleyeceğini söylüyor.

Yapay zeka sistemlerini eğitmek için çevrimiçi yazıların kullanılması, süregelen yapay zeka çağının en bölücü konularından biri haline geldi. Birçok yayıncı, içeriklerinin sistemleri eğitmek amacıyla izinsiz kullanıldığını öne sürerek yapay zeka şirketlerine karşı hukuki yollara başvurdu.

Bu çatışma 2023'te artarken Cloudflare, ilk başta internet sayfalarına özel bir etiket ekleyerek yapay zeka sitelerinden erişmemesini istemesine izin vereceğini söylemişti ancak bu uygulanamazdı. Geçen yıl, bu tür yapay zeka botlarını tespit eden bir teknoloji geliştirerek internet sitelerinin bunları otomatik olarak engellemesine imkan tanımaya başladı.

Artık ikinci araç varsayılan olarak açık hale gelecek.

Cloudflare CEO'su Matthew Prince, New York Times'a, "Cloudflare'ın internetin kurallarını tamamen değiştirdiğini" söyledi. Prince bu hamlenin, yapay zeka şirketlerinin interneti kazıyarak içeriğe serbestçe erişmesinin, insanların yeni yazılar ya da diğer içerik türlerini yayımlamaya teşvik edilmesini engelleyeceği endişesinden kaynaklandığını söyledi.

Independent Türkçe