Jurassic Park'taki DNA yöntemi gerçek oldu

T-REX, dijital verilerin de korunmasını sağlıyor

Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)
Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)
TT

Jurassic Park'taki DNA yöntemi gerçek oldu

Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)
Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)

Bilim insanları Jurassic Park'tan aldıkları ilhamla DNA'yı kehribar benzeri bir yapıda muhafaza etme yöntemi geliştirdi. Bu sayede sadece genomlar değil görüntü ve müzik de depolanabiliyor. 

Steven Spielberg'ün meşhur filmindeki bilim insanları, milyonlarca yıldır kehribar içinde saklanan DNA'yı kullanarak dinozorları yeryüzüne geri getiriyordu. 

Bu düşünceden yola çıkan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, kendilerinin ürettiği ve kehribara benzeyen cam gibi bir polimerde DNA'yı zarar görmeden sakladı.

Halihazırda kullanılan muhafaza yöntemleri dondurucu soğuklar ve yüksek miktarda enerji gerektiriyor. Yeni teknikteyse DNA, sıcaklık veya nemden zarar görmeden oda sıcaklığında korunabiliyor. 

MIT'li araştırmacılar daha önce DNA'yı silisyum dioksit denen bir kimyasal bileşikte korumayı başarmıştı. Ancak muhafaza etme süreci günler alırken, DNA'yı bileşikten çıkarmak için tehlikeli maddeler kullanılması gerekiyor.

Hakemli dergi Journal of the American Chemical Society'de 12 Haziran'da yayımlanan araştırmanın kıdemli yazarı James Banal "DNA'yı dondurmak onu korumanın bir numaralı yolu olsa da çok pahalı ve ölçeklendirilemiyor" diyerek ekliyor:

Yeni muhafaza yöntemimizin, dijital bilgileri DNA'da saklamanın geleceğini yönlendirebilecek bir teknoloji olacağını düşünüyorum.

Muazzam seviyede bilgi depolama kapasitesine sahip DNA yalnız biyolojik değil, dijital verileri de saklayabiliyor. Dijital depolama sistemleri bunu bilgiyi 0 ve 1 halinde kodlayarak yaparken DNA da temel yapı birimleri adenin, sitozin, guanin ve timini kullanarak bu işlemi gerçekleştiriyor.

Araştırmacılar T-REX (Thermoset-REinforced Xeropreservation / Termosetle Güçlendirilmiş Kurutarak Muhafaza) adını verdikleri yeni saklama yönteminde DNA'nın 75 dereceye kadar sıcaklıklarda korunabildiğini aktarıyor. Ayrıca bu şekilde bir depolama, silisyum dioksitin aksine sadece birkaç saat alıyor. 

Bu yöntemi kullanarak Jurassic Park'ın jenerik müziği, Özgürlük Bildirgesi ve MIT logosunun DNA kodlamasını depolayan araştırmacılar, DNA'yı çıkardıktan sonra verilerin hasara uğramadığını gözlemledi. 

Araştırmacılar halihazırda daha uzun süreli depolama için polimeri kapsüllere dönüştürmeyi planlıyor.

Independent Türkçe, IFL Science, Science Daily, Journal of the American Chemical Society



WhatsApp'tan grup konuşmalarına güncelleme

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

WhatsApp'tan grup konuşmalarına güncelleme

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Kullanıcıların çok fazla mesajın gözden kaçtığından yakınmasının ardından WhatsApp, grup sohbetlerinde yeni bir özellik deniyor.

Meta'ya ait mesajlaşma uygulaması, sohbet konularının ana sohbetten ayrı gruplandırılmasına olanak tanıyan yeni bir özellik geliştiriyor.

Bu özellik, karışıklığı önlemek için kullanıcıların sohbette belirli bir mesaja verilen yanıtları görmesini kolaylaştıracak.

Beta testine göre, kullanıcılar muhtemelen bir ileti dizisine dokunarak tüm yanıtları tek bir zincir halinde görebilecek.

WABetaInfo adlı internet sitesi bu yeni gelişmeyi, uygulamanın yeni değişiklikleri denemek için kullanılan beta sürümünü araştırırken buldu.

WABetaInfo blog yazısında, "WhatsApp'ın bireysel konuşmalarda ve grup sohbetlerinde mesaj yönetimini, organizasyonunu ve etkileşimini daha da iyileştirmek için ek araçlar geliştirdiği görülüyor" dedi.

Android için en son WhatsApp beta 2.25.7.7 güncellemesi, WhatsApp'ın mesaj yanıtlarını konulara göre gruplandırılmış konuşmalar halinde düzenlemek için bir özellik üzerinde çalıştığını gösteriyor.

İnternet sitesi, "WhatsApp, kullanıcıların belirli bir mesaja verilen yanıtları daha düzenli ve uyumlu bir dizide takip etmesini sağlayacak özelliğin uygulanmasını araştırıyor" diye ekledi.

Bu özelliğin bireysel konuşmalar, grup sohbetleri, topluluklar ve kanallar için gelecekteki bir güncellemede yayımlanması bekleniyor. Bu yeni özellik, ilgili tüm yanıtları doğrudan ilk mesajın altında gruplandırarak, sohbetlerdeki karışıklığı azaltacak böylece konuşma ve tartışmaların takibini önemli ölçüde kolaylaştıracak.

WABetaInfo, kullanıcı alıntılanan mesajı yanıtladığında, ileti dizisinin ilk mesaja bağlı kalacağını ve bu nedenle tüm mesajların organize edileceğini söyledi.

Kullanıcılar tek tek yanıtlardan oluşan uzun bir listede gezinmek yerine, ilgili tüm yanıtları özel bir başlıkta takip edebilecek ve görüntüleyebilecek, böylece sohbet düzenli ve takip edilmesi kolay olacak.

Apple iMessage ve Facebook Messenger'da halihazırda konulara göre ayrılmış sohbetler bulunuyor.

Bu özelliğin ne zaman kullanıma sunulacağına dair henüz belirlenmiş bir tarih yok.

Independent Türkçe