Telefon sonrası çağ için taşınabilir bir yapay zeka cihazı: Rabbit 1

Rabbit 1, Akıllı telefonların ötesine geçen bir deneyimin yolunu açıyor.
Rabbit 1, Akıllı telefonların ötesine geçen bir deneyimin yolunu açıyor.
TT

Telefon sonrası çağ için taşınabilir bir yapay zeka cihazı: Rabbit 1

Rabbit 1, Akıllı telefonların ötesine geçen bir deneyimin yolunu açıyor.
Rabbit 1, Akıllı telefonların ötesine geçen bir deneyimin yolunu açıyor.

Teknolojik cihazlar üreticisi, İsveçli teknoloji firması Teenage Engineering Santa Monica'daki merkezinde ilk kez, çeşitli görevleri yerine getirmek için kullanıcı adına birden fazla uygulama çalıştıran yapay zeka ile çalışan küçük bir kişisel cihaz, R1 hayata geçirildi.

Teenage Engineering tarafından tasarlanan cihaz bir deste karttan daha küçük ve cebe kolayca sığıyor. Cihaz, kullanıcının sözlü isteklerini anlamak için OpenAI'den (ChatGPT'yi geliştiren) bir Büyük İş Modeli (LAM) kullanıyor.

Kullanıcıya hizmet etmek için aktif ve etkili istihbarat

Ancak Rabbit fikri, çeşitli programların jeneratif üretiminin ötesine geçmek ve bunun yerine daha aktif ve etkili yapay zekaya doğru ilerliyor. Girişimin özelliği, Büyük İş Modeli adı verilen ve bir kullanıcının uygulamalarını onlar adına çalıştırmayı öğrenen özel bir yapay zeka biçimi olan yazılımı.

Talep ve emirleri yerine getirme hızı

Örneğin, bir kullanıcı R1’e şöyle diyebilir: Bana ofise bir Uber getir... Yolculuk için güzel bir müzik seç... Ekibe biraz geç kalacağımı bildir."

rabbbit

Burada yapay zeka, talebi karşılamak için ilgili uygulamalarla etkileşime giriyor.

Telefon sonrası dönem

Teorik olarak, LAM'in uygulama koordinasyon yetenekleri bir tür akıllı telefon sonrası deneyim yaratıyor. Şarku’L Avsat’ın edindiği bilgilere göre Rabbit’in kurucusu ve CEO'su Jesse Liu söz konusu gelişmeye dair şu açıklamada bulundu:

"Akıllı telefonlarımızda birbiriyle iletişim kurmayan karmaşık tasarımlara sahip yüzlerce uygulamanın olduğu bir noktaya ulaştık. Sonuç olarak; son kullanıcılar cihazlarıyla hüsrana uğruyor ve genellikle kayboluyorlar."

Model başlangıçta çeşitli uygulamalarla kaydedilmiş binlerce kullanıcı oturumu izlenerek eğitildi.

Kullanıcı, dizüstü veya masaüstü bilgisayarındaki kurulum sayfasında uygulama kimlik bilgilerini sağlayarak Rabbit Assistant'a uygulamalarına erişim izni verebiliyor.

Kullanıcının niyet ve arzularını bilmek

Teorik olarak, bir LAM modeli bir kullanıcının bir uygulama ile yapabileceği her şeyi gerçekleştirmeyi öğrenebilir. Şirket basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Model, kullanıcıların belirli uygulamaları kullanırken niyetlerini ve davranışlarını bilerek, daha sonra bunları güvenilir ve hızlı bir şekilde taklit ederek ve uygulayarak insan eylemlerini çıkarabilir ve bunları bilgisayar arayüzlerinde modelleyebilir.  Örneğin, bir kullanıcı bir video düzenleme uygulamasına görüntülerden filigranların nasıl kaldırılacağını öğretebilir.

rab

Işık cihazı ve döner kamera

Şirket, R1 şeklini ve özelliklerini özele seçtiğini söylüyor. Böylece kullanıcı görevlerini gelişmiş bir akıllı telefondan daha hızlı etkinleştirebilir.

Elde taşınan cihaz 115 gram ağırlığında ve 2,88 inçlik bir dokunmatik ekrana sahip. Bir kaydırma tekerleği, yapay zeka tarafından gerçekleştirilen görevler hakkında metinsel bilgi sağlayıcıları arasında geziniyor. Dönen kamera bilgisayarla görme görevlerini yerine getirebiliyor (örneğin, herhangi bir yiyeceğin içindeki malzemeleri belirleyebiliyor) ve görüntülü arama yapabiliyor.

Cihaz Wi-Fi bağlantı teknolojisi, hücresel bağlantı, bir MediaTek işlemci, 4 GB bellek, 128 GB depolama kapasitesi, bir USB-C bağlantı noktası ve bir SIM kart yuvası içeriyor. Liu, bataryasının ise tüm gün dayandığını vurguluyor.

Yeni R1cihazı’nın 199 dolara mal olacağı ve önümüzdeki Paskalya'da piyasaya sürüleceği duyuruldu.

* "Fast Company" dergisi - "Tribune Media" hizmetleri



OpenAI CEO'sundan korkutan yapay zeka uyarısı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

OpenAI CEO'sundan korkutan yapay zeka uyarısı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'ın başkanına göre, insan zekasına rakip veya onu aşan yapay zeka "görünmeye başlıyor" ancak faydaları eşit bir şekilde dağıtılmayacak.

Yapay genel zeka (YGZ) diye bilinen insan düzeyinde yapay zekanın yaratılması OpenAI'ın temel misyonu olsa da bunun geliştirilmesi, böyle bir teknolojinin insanlığa varoluşsal bir tehdit oluşturabileceği endişelerine yol açıyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman uzun bir blog gönderisinde YGZ'nin gelecek 10 yıl içinde herkes tarafından kullanılabilir hale geleceğini ancak gelişinin muhtemelen toplum ve ekonomide büyük bir bozulmaya neden olacağını yazdı.

Altman "YGZ'ye işaret etmeye başlayan sistemler ortaya çıkıyor ve bu nedenle içinde bulunduğumuz anı anlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Gelecek, yok sayılması imkansız bir şekilde üzerimize geliyor ve toplumumuz ve ekonomimiz üzerindeki uzun vadeli değişiklikler devasa olacak.

Altman'a göre bu değişiklikler arasında "sermaye ve emek arasındaki güç dengesi" de yer alabilir ve bu durum servet eşitsizliğini daha fazla şiddetlendirebilir.

Gelişmiş yapay zekanın otoriter hükümetler tarafından "kitlesel gözetim ve özerklik kaybı yoluyla halklarını kontrol etmek için" giderek daha fazla kullanılabileceğine karşı da uyaran teknoloji patronu, YGZ'nin getireceği en büyük faydaların muhtemelen bilimsel alanda olacağını sözlerine ekledi.

Altman "YGZ'nin etkisinin dengesiz olmasını bekliyoruz" diye yazdı.

Bazı sektörler çok az değişecek fakat bilimsel ilerleme muhtemelen bugünden çok daha hızlı olacak; YGZ'nin bu etkisi diğer her şeyi geride bırakabilir.

Altman'ın blog yazısı, YGZ gelişiminin gidişatıyla ilgili endişeleri nedeniyle eski bir OpenAI güvenlik görevlisinin şirketten ayrıldığını açıklamasından neredeyse bir ay sonra geldi.

ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden 8 ay önce şirkete katılan Steven Adler, X'te paylaştığı bir dizi gönderide "Açıkçası yapay zekanın bugünlerdeki gelişme hızı beni oldukça korkutuyor" diye yazmıştı.

YGZ yarışı muazzam dezavantajlara sahip çok riskli bir kumar. Hiçbir laboratuvarın yapay zeka hizalaması [yapay zekanın hedeflerinin insanlarınkiyle eşleşmesini sağlamak] için bir çözümü yok. Ve ne kadar hızlı yarışırsak, birinin bunu zamanında bulma ihtimali o kadar azalır. Bugün, gerçekten kötü bir dengede sıkışmış gibi görünüyoruz. Bir laboratuvar YGZ'yi gerçekten sorumlu bir şekilde geliştirmek istese bile, diğerleri ona yetişmek için belki de felakete yol açacak şekilde işin kolayına kaçabiliyor. Bu da herkesi hızlanmaya itiyor. Umarım laboratuvarlar bunu durdurmak için gereken gerçek güvenlik düzenlemeleriyle ilgili samimi olabilirler.

YGZ'nin geliştirilmesi ve düzenlenmesi konusu bu hafta Paris'te gerçekleşecek ve Altman'ın da katılacağı Yapay Zeka Eylem Zirvesi'nde muhtemelen ele alınacak.

Independent Türkçe