Bakıcılara inanılmaz bir yenilik olarak yardımcı olabilecek robotlar hakkında yeni bir tartışma başladı. Şarku’l Avsat’ın İngiliz gazetesi The Guardian’dan aktardığı habere göre bazı araştırmacılar bu teknolojinin zararının faydasından çok olacağından korkuyor.
22 yaşındaki Tom, Down sendromu ile doğdu. Tehlikenin ve arabaların onu öldürebileceğini bilmediği için evden dışarı tek başına çıkamıyor. Ayrıca kışın onu sıcak tutacak giysiler giymeyi unutuyor. Tom’un annesi Ingrid, oğlunun sessiz, utangaç ve çok kibar olduğunu ancak her konuda yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Ingrid, evde sevdiklerine bakan milyonlarca insandan biri. İngiltere’de aile bakıcıları nüfusun yaklaşık yüzde 9’unu oluşturuyor. Genellikle görmezden gelinen bakıcılar, zor bir hayat yaşadıklarını söylüyor. İngiltere’deki yıllık aile bakıcıları anketine göre, bu alanda çalışanların yüzde 45’i haftada 90 saat veya daha fazla hastalara destek sağlıyor.
Bakıcılar, depresyon, anksiyete, yorgunluk, egzersiz, sosyalleşme eksikliği ve hayatlarının boşa harcanan tarafından sürekli mustarip. Kısacası, kendileri için hiçbir şey yapamıyorlar.
Buradaki devrim niteliğindeki yenilik, egzersiz sürüş konuşmalarına veya oyunlarına katılabilen yarı insansı bir robot olan ‘Pepper’ gibi bakım robotları ile temsil ediliyor. Japon hükümeti tarafından sosyal bakım tesislerine tanıtılan robotlardan biri olan ‘Pepper’ diğer robotlardan tamamen farklı. Büyük yuvarlak gözlü ve insanları yataklardan tekerlekli sandalyelere kaldırabilen dolgun gövdeli ‘Pepper’ bir ayıyı andırıyor. Bu alanda çalışanların yarısından fazlası uzun vadeli sağlık koşullarına veya engellerine sahip olduklarından şikayet ettikleri için yeni robot bakıcılara büyük fayda sağlayabilir.