"Prens Harry nihayet Meghan hakkındaki gerçeği gördü"

Prenses Diana'nın eski uşağı, Sussex Dükü'yle ilgili şaşırtıcı iddialarda bulundu

Eski uşak, daha önce Mirror'a konuşmuş ve Harry ve William'a anlatmak istediği şeyler olduğunu ifade ederek "Diana çocuklarının barışmasını isterdi" demişti (Reuters)
Eski uşak, daha önce Mirror'a konuşmuş ve Harry ve William'a anlatmak istediği şeyler olduğunu ifade ederek "Diana çocuklarının barışmasını isterdi" demişti (Reuters)
TT

"Prens Harry nihayet Meghan hakkındaki gerçeği gördü"

Eski uşak, daha önce Mirror'a konuşmuş ve Harry ve William'a anlatmak istediği şeyler olduğunu ifade ederek "Diana çocuklarının barışmasını isterdi" demişti (Reuters)
Eski uşak, daha önce Mirror'a konuşmuş ve Harry ve William'a anlatmak istediği şeyler olduğunu ifade ederek "Diana çocuklarının barışmasını isterdi" demişti (Reuters)

1997'deki ani ölümüne kadar 10 yıldan uzun süre Prenses Diana için çalışan Paul Burrell, sansasyon yaratacak iddialarda bulundu. Prenses Diana'nın eski uşağına göre Prens Harry, eşi Meghan Markle hakkındaki gerçekleri nihayet gördü. 

Burrell, Sussex Dükü'nün sadece iki çocuğu Archie ve Lilibet'in büyüdüğünü görebilmek için evliliğini sürdürdüğünü iddia etti. 

Birleşik Krallık'ta 'Harry sonunda gerçekleri gördü mü' diye düşünen tek kişi ben miyim? Sonunda eşinin ne yaptığını ve onun güzelliği tarafından beyninin yıkandığını ya da büyülendiğini gördü mü? Çünkü hepimiz bunu biliyoruz ama o bunu görmüyor gibi görünüyor.

GB News'a konuşan 64 yaşındaki Burrell, Kral Charles'ın eski uşağı Grant Harrold'ın açıklamalarını onaylar şekilde Prens Harry'nin yakında anavatanına temelli döneceğine inandığını söyledi.

Bununla da kalmayan Burrell, Britanya halkının Prens Harry'yi "kollarını açarak" karşılayacağını ileri sürdü. 

Eski kraliyet çalışanı, "Bu gerçekleştiğinde, çünkü hepimiz gerçekleşeceğini biliyoruz, Birleşik Krallık'a döneceğinden hiç şüphem yok ve bence babası Kral Charles ve kardeşi Galler Prensi William da onu kollarını açarak karşılayacak" dedi ve ekledi:

Harry'de hepimizin sevdiği bir parça var, sadece şu anda yaptığı şeyi neden yaptığını anlamıyoruz.

2018'de evlenen Sussex Dükü ve Düşesi, 2020'de kraliyet hayatının kapılarını kapatarak Kaliforniya'ya doğru yola çıkmıştı. Çift, o zamandan beri Britanya'ya yalnızca birkaç kez döndü. 

Burrell, Prens Harry'nin parçalanmış bir aileden geldiğini hatırlatarak boşanmadan kaçınmanın onun için önemli olduğunu ileri sürdü.

Harry'yi şahsen tanıyorum ve bence her zaman baba olmak istedi, her zaman çocuk istedi, bence şu anda ailesinden ayrılması için biraz erken.

Harry'nin çocuklarının büyüdüğünü görmek için ilişkisini bitirmeyeceğini iddia eden Burrell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben şahsen Harry'yi tekrar mutsuz görmek istemiyorum, çok fazla gözyaşı gördüm, onu çok mutlu görmek istiyorum, onun ve ailesinin büyüdüğünü görmek istiyorum ama bilirsiniz, aklımda bir şüphe var.

Independent Türkçe, New York Post, NZ Herald



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe