Iron Man'in yönetmeni: Robert Downey Jr. neredeyse başka bir süper kahramanı canlandıracaktı

Iron Man'in yönetmeni Jon Favreau, Tony Stark rolünden önce Downey Jr.'ın başka seçmelere girdiğini söyledi

İlk Iron Man, 2008'de gösterime girmişti (Zade Rosenthal/ Marvel)
İlk Iron Man, 2008'de gösterime girmişti (Zade Rosenthal/ Marvel)
TT

Iron Man'in yönetmeni: Robert Downey Jr. neredeyse başka bir süper kahramanı canlandıracaktı

İlk Iron Man, 2008'de gösterime girmişti (Zade Rosenthal/ Marvel)
İlk Iron Man, 2008'de gösterime girmişti (Zade Rosenthal/ Marvel)

Iron Man'in yönetmeni, Robert Downey Jr.'ın Marvel Sinematik Evreni'nde Tony Stark rolüne seçilmeden önce hangi rol için seçmelere girdiğini açıkladı. 

Iron Man'de Stark'ın şoförü ve kişisel asistanını da canlandıran Jon Favreau, 15. yıldönümü şerefine Iron Man'in başlangıç hikayesini anlattı.

Marvel Stüdyoları başkanı Kevin Feige'le bir araya gelen Favreau, Downey Jr.'ın rol için seçildikten sonra prodüksiyonla ilgili pek çok şeyi ve oyuncu kadropsunu etkilediğini söyledi.

Marvel Entertainment'ın YouTube kanalında yayımlanan söyleşide Feige, rol için başka kişileri de düşündüklerini ama Downey Jr.'ın net bir seçim olduğunu söyledi. Favreau da aktörün Iron Man'den önce başka bir süper kahraman rolü için düşünüldüğünü itiraf etti.

Sanırım Fantastik Dörtlü için gelmişti, herkes onun kim olduğunu biliyordu. Adamla oturduğumu hatırlıyorum ve 'Tanrım, içinde var, gözlerinde o kıvılcım var ve hazır' diyordum.

İlk görüşmelerinin ardından Favreau, seçmelere katılan oyuncuları ofisinde Feige'le tartıştığını ve her ikisinin de Downey Jr.'da özel bir şeyler olduğunu bildiğini söyledi.

Onun fotoğrafını işaret ediyor ve 'Bunu deneyip çözmeliyiz' diyorduk.

Ayrıca Downey Jr.'ın Gwyneth Paltrow gibi isimlerin projeye katılmasına da yardımcı olduğunu söyleyen Favreau, sözlerini şöyle sürdürdü:

Downey Jr.'ı belirledikten sonra diğer her şey yerli yerine oturdu. İşte o zaman hayatım çok daha kolaylaştı.

Favreau, daha sonra Stark'ın aşkı Pepper Potts'u canlandıran Gwyneth Paltrow'la filmin kötü adamı Jeff Bridges gibi oyuncuların da projeye katıldığını ve her şeyin hareketlendiğini söyledi. 

O andan itibaren Feige, Favreau'nun rahat bir nefes aldığını ve artık "sadece filmi yapabileceğini" söylediğini hatırladığını anlattı. 

Feige, Robert Downey Jr. olmasa 42 film üreten Marvel Stüdyoları'nın bugünkü başarısını elde edemeyeceğini vurguladı. 

O olmasaydı bir stüdyomuz olmazdı.

Independent Türkçe, Insider, Deadline



Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
TT

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Almanya, askeri teknoloji alanında "casus hamamböcekleri" ve yapay zeka destekli robotlarla atılım planlıyor.

Almanya'nın en büyük savunma girişimi Helsing'in kurucu ortağı Gundbert Scherf, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin her şeyi değiştirdiğini söylüyor.

Almanya, ABD desteğinin artık daha belirsiz olması nedeniyle kendi savunma sanayisini yeniden yapılandırıyor. 2029'a kadar savunma bütçesini üç katına çıkararak 162 milyar euroya yükseltmeyi planlıyor.

Geçen yıl değeri 12 milyar dolara çıkan şirketin kurucu ortağı Scherf, bu yatırımın büyük kısmının yapay zeka, dronelar, mini denizaltılar ve hatta "casus hamamböcekleri" gibi yeni teknolojilere aktarılacağını söylüyor.

Tank benzeri insansız robotlar geliştiren ARX Robotics ve hamamböceklerini sensörlerle "biyorobotlara" çeviren Swarm Biotactis de Almanya'da savaş teknolojisi sektöründe öne çıkan start-up'lar arasında yer alıyor.

Berlin yönetiminin yeni kanun değişikliğiyle bu tarz start-up'ların, Rheinmetall gibi dev savunma şirketleriyle ihale anlaşmalarında aynı masaya oturması sağlanacak.

Reuters'ın analizinde, Almanya'nın son iki yıldır küçülen ekonomisini savunma yatırımlarıyla canlandırmayı planladığına dikkat çekiliyor. Ayrıca otomotiv sektöründeki daralmanın, savunma sanayisine mühendis ve üretim kapasitesi sağladığına işaret ediliyor.

Avrupa'da savunma teknolojilerine yapılan girişim sermayesi yatırımları 2022'de 373 milyon dolarken, 2024'te 1 milyar dolara ulaştı. Almanya, son 5 yılda 1,4 milyar dolarla bu yatırım büyümesinde başı çekiyor.

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya 5 adet Patriot hava savunma sistemi tedarik edilmesi için anlaşıldığını bu hafta duyurmuştu. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, sevkıyat için koordinasyonun kısa sürede hızlandırılacağını belirtmişti.

Diğer yandan Almanya'nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel'ın haberinde, Kiev'e Patriot sevkıyatlarının en erken gelecek yılın bahar döneminde gerçekleşebileceği savunulmuştu.

Independent Türkçe, Reuters, Der Spiegel