Taylor Swift'in Eras Turnesi rekora koşuyor

Swift, turne kapsamındaki ilk 22 konserinde halihazırda 300 milyon doların üzerinde hasılat yaptı

AP
AP
TT

Taylor Swift'in Eras Turnesi rekora koşuyor

AP
AP

Yeni verilere göre Taylor Swift'in Eras (Çağlar) Turnesi 1 milyar 400 milyon doların üzerinde hasılat elde edebilir.

33 yaşındaki şarkıcının 17 Mart'ta ABD'nin Arizona eyaletinin Glendale kentinde başlayan turnesinin 17 Ağustos 2024'te Londra'da sona ermesi planlanıyor.

Eras Turnesi'nin bir gösterisi üç saatten fazla sürerken, 44 parçadan oluşan şarkı listesi 10 ayrı performansa bölünüyor.

Pollstar'ın verilerine göre Swift, Eras Turnesi'nin ilk 22 konserinde halihazırda 300 milyon doların üzerinde hasılat yaptı.

Turnenin her durağında ortalama 54 bin hayran konserlere katılırken, Anti-Hero'yla bilinen şarkıcının sahne başına 13 milyon dolardan fazla hasılat yaptığı belirtiliyor.

Canlı müzik sektörü odaklı yayın yapan derginin verilerine göre Swift'in turnesinin, Mart 2024'te Singapur'da düzenlenecek şovuna yakın tarihlerde 1 milyar dolar sınırını aşacağına inanılıyor.

Eras Turnesi, Ağustos 2024'te Londra'daki Wembley Arena'da sona erdiğinde yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolar hasılat elde etmiş olacak.

Pollstar'ın mevcut verileri, Swift'in uluslararası tur programına eklediği ekstra şovlardan gelen miktarı içermiyor.

Dolayısıyla Eras Turnesi sona erdiğinde, şarkıcının yapacağı hasılat 1 milyar 400 milyon doların çok üzerine çıkabilir.

Verilerin, biletlerin ilk satıldığı zamandaki nominal değeri üzerinden hesaplandığını unutmamak gerek.

Variety'ye göre yeniden satılan biletler, ikincil piyasalarda orijinal değerlerinin birkaç katına alıcı bulduğundan tüketicilerin gerçekte harcadığı miktar daha da yüksek.

Bu nedenle Swift'in Eras Turnesi, resmi verilerde görünenden daha fazla hasılat elde edebilir.

Pollstar, çevrimiçi araştırma grubu QuestionPro'ya dayanarak Eras Turnesi'nin ABD ayağının, Swift'in sahne aldığı kentlerde 5 milyar dolarlık ekonomik etki yaratacağını da öngördüğünü internet sitesinde belirtiyor.

Bugüne kadar en çok hasılat elde eden turne rekoru Farewell Yellow Brick Road'la Elton John'a ait. Billboard'a göre şarkıcı, şimdiye kadar 887 milyon dolar hasılat yaptı.

Bir önceki rekor, Divide Turnesi'yle birkaç yıl içinde 776 milyon dolar hasılat elde eden Ed Sheeran'a aitti.

Swift geçen ay, Eras Turnesi'nin 50 yeni uluslararası güzergahını açıklamıştı.

Şarkıcı, duyurusunda şöyle yazmıştı:

KUSURUMA BAKMAYIN, MERHABA, BİR ŞEY SÖYLEYECEĞİM.

Swift, "Gelecek yıl birçoğunuzu Eras Turnesi'nin bu yeni uluslararası konserlerinde görmek için sabırsızlanıyorum! Kayıtlar, ön satışlar ve normal satışlar için TaylorSwift.com/tour adresini ziyaret edebilirsiniz!!" demişti.

Ünlü şarkıcı Birleşik Krallık konserlerine 7 Haziran 2024'te Edinburgh'de BT Murrayfield Stadyumu'nda iki gece sahne alarak başlayacak.

Independent Türkçe



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology