Euphoria'nın Elliot'ı: Uyuşturucu yüzünden diziden atılıyordum

Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)
Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)
TT

Euphoria'nın Elliot'ı: Uyuşturucu yüzünden diziden atılıyordum

Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)
Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelesi hakkında konuşan Dominic Fike, bunun neredeyse Euphoria'daki rolüne mal olduğunu açıkladı.

27 yaşındaki oyuncu, Sam Levinson'ın cesur gençlik dramasının ikinci sezonunda, Rue'nun (Zendaya) tehlikeli bir şekilde yeniden uyuşturucu kullanmaya başlamasında rol oynayan, uyuşturucu kullanıcısı Elliot rolüyle diziye katıldı.

Yakın zamanda Apple Music'teki geniş kapsamlı bir video röportaj için Yeni Zelandalı DJ Zane Lowe'la bir araya gelen Fike, oyuncu kadrosuna girdiğinde "uyuşturucu bağımlısı" olduğunu itiraf etti.

Babydoll'la tanınan şarkıcı, "Ve biliyorsunuz, büyük ölçüde uyuşturucuyla ilgili bir dizide yer almak çok zor" dedi.

Dizinin yönetmeni ve senaristi Sam bana, her zaman yanımda olacak, ayık kalmamı sağlayacak bir koç buldu. Bu işe yaramadı.

Uyuşturucu etkisi altındayken çektiği bir sahe olup olmadığı sorulduğunda Fike şöyle yanıt verdi:

Aman Tanrım. Evet, dostum. O dizinin büyük bir kısmında çok fena haldeydim. Gerçekten çok kötüydü.

"Bu yüzden azarlandığından" bahseden Fike, "Bilirsiniz işte, neredeyse diziden atılıyordum... 'Dostum, böyle bir şey yapamazsın' diyorlardı" diye ekledi.

Nihayetinde Fike kovulmadı. Hatta Fike'ın uyuşturucu etkisindeyken çektiği bazı sahneler, Levinson'ın başka seçeneği olmadığı için "mecburen" son kurguda kullanıldı.

Oyuncu, "Eğlence sektörü böyle" dedi.

Bilirsiniz işte, size bir sürü para verip sadece 'Bir yolunu bul dostum' derler. Ya batarsın ya çıkarsın.

The Independent yorum için HBO ve Levinson'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Artık ayık olan Fike, üçüncü sezonda diziye geri dönmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Fike "Bilirsiniz, manyak bir şey olacak. Sanırım herkesle daha iyi bir dinamiğim var... yani neredeyse herkesle" deyip güldü ve görünüşe göre Euphoria'daki rol arkadaşı Hunter Schafer'la ayrıldıklarını doğruladı.

Lowe'un "rol arkadaşına aşık olan ilk oyuncu olmadığına" dair kendisini temin etmesinin ardından Fike şu yanıtı verdi:

Biliyorum... Yakınlaşmanın çok hızlandırıldığı lanet bir şey yaşıyorsunuz.

Oyunculuğu, "birinin önünde soyunmaya" benzeten Fike, "Çok aptalca bir şey yapıyorsunuz ve birinin önünde en aptal ve en savunmasız halinizi sergilemek zorunda kalıyorsunuz ve bu da zaten var olabilecek her türlü yakınlaşmayı hızlandırıyor ve böylece ilişkiler ya da kaçamaklar hızlı bir yola giriyor" diye ekledi.

Fike ve 24 yaşındaki Schafer ilk olarak Şubat 2022'de, öpüşürken çekilmiş bir fotoğraflarını Instagram'da paylaştıklarında ilişkileri olduğu düşünülmüştü. İkili bir sonraki ay Vanity Fair'ın Oscar partisindeki kırmızı halıda ilk kez çift olarak boy göstermişti.



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances