Euphoria'nın Elliot'ı: Uyuşturucu yüzünden diziden atılıyordum

Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)
Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)
TT

Euphoria'nın Elliot'ı: Uyuşturucu yüzünden diziden atılıyordum

Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)
Dominic Fike, Euphoria'da (Eddy Chen/HBO)

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelesi hakkında konuşan Dominic Fike, bunun neredeyse Euphoria'daki rolüne mal olduğunu açıkladı.

27 yaşındaki oyuncu, Sam Levinson'ın cesur gençlik dramasının ikinci sezonunda, Rue'nun (Zendaya) tehlikeli bir şekilde yeniden uyuşturucu kullanmaya başlamasında rol oynayan, uyuşturucu kullanıcısı Elliot rolüyle diziye katıldı.

Yakın zamanda Apple Music'teki geniş kapsamlı bir video röportaj için Yeni Zelandalı DJ Zane Lowe'la bir araya gelen Fike, oyuncu kadrosuna girdiğinde "uyuşturucu bağımlısı" olduğunu itiraf etti.

Babydoll'la tanınan şarkıcı, "Ve biliyorsunuz, büyük ölçüde uyuşturucuyla ilgili bir dizide yer almak çok zor" dedi.

Dizinin yönetmeni ve senaristi Sam bana, her zaman yanımda olacak, ayık kalmamı sağlayacak bir koç buldu. Bu işe yaramadı.

Uyuşturucu etkisi altındayken çektiği bir sahe olup olmadığı sorulduğunda Fike şöyle yanıt verdi:

Aman Tanrım. Evet, dostum. O dizinin büyük bir kısmında çok fena haldeydim. Gerçekten çok kötüydü.

"Bu yüzden azarlandığından" bahseden Fike, "Bilirsiniz işte, neredeyse diziden atılıyordum... 'Dostum, böyle bir şey yapamazsın' diyorlardı" diye ekledi.

Nihayetinde Fike kovulmadı. Hatta Fike'ın uyuşturucu etkisindeyken çektiği bazı sahneler, Levinson'ın başka seçeneği olmadığı için "mecburen" son kurguda kullanıldı.

Oyuncu, "Eğlence sektörü böyle" dedi.

Bilirsiniz işte, size bir sürü para verip sadece 'Bir yolunu bul dostum' derler. Ya batarsın ya çıkarsın.

The Independent yorum için HBO ve Levinson'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Artık ayık olan Fike, üçüncü sezonda diziye geri dönmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Fike "Bilirsiniz, manyak bir şey olacak. Sanırım herkesle daha iyi bir dinamiğim var... yani neredeyse herkesle" deyip güldü ve görünüşe göre Euphoria'daki rol arkadaşı Hunter Schafer'la ayrıldıklarını doğruladı.

Lowe'un "rol arkadaşına aşık olan ilk oyuncu olmadığına" dair kendisini temin etmesinin ardından Fike şu yanıtı verdi:

Biliyorum... Yakınlaşmanın çok hızlandırıldığı lanet bir şey yaşıyorsunuz.

Oyunculuğu, "birinin önünde soyunmaya" benzeten Fike, "Çok aptalca bir şey yapıyorsunuz ve birinin önünde en aptal ve en savunmasız halinizi sergilemek zorunda kalıyorsunuz ve bu da zaten var olabilecek her türlü yakınlaşmayı hızlandırıyor ve böylece ilişkiler ya da kaçamaklar hızlı bir yola giriyor" diye ekledi.

Fike ve 24 yaşındaki Schafer ilk olarak Şubat 2022'de, öpüşürken çekilmiş bir fotoğraflarını Instagram'da paylaştıklarında ilişkileri olduğu düşünülmüştü. İkili bir sonraki ay Vanity Fair'ın Oscar partisindeki kırmızı halıda ilk kez çift olarak boy göstermişti.



Dubai çikolatasının popülaritesi dünya çapında fıstık kıtlığına neden oluyor

Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)
Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)
TT

Dubai çikolatasının popülaritesi dünya çapında fıstık kıtlığına neden oluyor

Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)
Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)

Dubai çikolatasının popülaritesi, Antep fıstığı arzında küresel bir krize yol açarak dünya çapında fıstık kıtlığını şiddetlendirdi ve fiyatların hızla yükselmesine neden oldu.

Antep fıstığı kreması, kadayıf ve sütlü çikolatanın birleşiminden oluşan Dubai çikolatası, 2021 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli çikolata şirketi Fix tarafından piyasaya sürülmesinin ardından büyük ilgi gördü ve bir TikTok videosu viral oldu. Aralık 2023'te yayınlanan video 120 milyondan fazla izlendi ve fıstıklı çikolataya karşı küresel bir tutku uyandırarak birçok benzer ürünün ortaya çıkmasına neden oldu.

Kuruyemiş perakendecisi CG Hacking'den Giles Hacking, bu tutku nedeniyle Antep fıstığı fiyatlarının bir yıl önce pound (ağırlık ölçüsü birimi) başına 7,65 dolardan şu anda pound başına yaklaşık 10,30 dolara yükseldiğini söyledi. Hacking, “Şu anda Antep fıstığı piyasasında arz sıkıntısı yaşanıyor” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Financial Times'tan aktardığı habere göre, tüketiciler o kadar heyecanlı ki, Birleşik Krallık gibi ülkelerde bazı mağazalar her müşterinin alabileceği çikolata sayısını sınırlıyor.

vfdghty
Berlin'deki bir tatlı dükkanında Dubai çikolataları hazırlanıyor. (Arşiv - AFP)

Antep fıstığının ana ihracatçısı olan ABD'de geçen yıl hayal kırıklığı yaratan hasadın ardından Antep fıstığı stokları zaten azalmaktaydı. Hacking, ABD mahsulünün normalden daha kaliteli olduğunu ve bunun da genellikle çikolata ve diğer gıdalar için malzeme olarak satılan ucuz, kabuksuz Antep fıstığı içlerinin arzını azalttığını söyledi. Hacking, “Çok fazla arz yoktu. Bu yüzden Dubai çikolatası geldiğinde ve çikolatacılar ellerine geçen tüm ürünleri satın aldıklarında, dünyanın geri kalanında bir kıtlık yaşandı” ifadelerini kullandı.

BAE'ye Antep fıstığı ihracatı

İran gümrük idaresine göre, dünyanın en büyük ikinci antepfıstığı üreticisi olan İran, Mart 2025'te sona eren altı aylık dönemde BAE'ye bir önceki 12 aya kıyasla yüzde 40 daha fazla antepfıstığı ihraç etti.

İran Antep Fıstığı Derneği yönetim kurulu üyesi Behruz Ağa, kıtlığın, küresel fıstık arzının talebi aştığı ve fiyatların düşmesine neden olduğu 2023'ten keskin bir geri dönüşü temsil ettiğini söyledi.

Yetiştiricilikte dönüşüm

Kaliforniya'da bazı çiftçiler badem fiyatlarının düşmesi nedeniyle son yıllarda bademden Antep fıstığına geçiş yaptı. Ancak bu ağaçlar eylül ayındaki bir sonraki hasada kadar üretime başlamayacak.

Diğer yandan çikolata üreticileri yeterince krema dolgulu çikolata üretemediklerini söylüyor.

Financial Times’a göre çikolata severler zaten kakao arzında yaşanan sıkıntıdan mustaripti ve bu durum 2024 yılında sert hava koşulları ve hastalıkların mahsulü etkilemesiyle fiyatların neredeyse üç katına çıkmasına neden oldu. Üreticiler, kakao kullanımını en aza indiren yeni tariflerle daha küçük barlar satmaya başladı.

Fix, başkalarının kendi markasını müşterileri yanıltmak için kullandığına dair endişelerini dile getirdi. Şirket ürünlerini BAE dışında satmıyor ve günde sadece iki saat satışa sunuyor.

İsviçreli çikolata üreticisi Laderach'ın CEO'su Johannes Laderach, “Dubai çikolatasına olan talep bizi çok şaşırttı. Birkaç ay önce piyasaya sürdük ve talep katlanarak artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.