Gerçek olaylardan esinlenmişti: Devam filmine yeşil ışık

Film, aldığı R derecelendirmesine rağmen 89 milyon doların üzerinde gişe hasılatı elde etmişti

Film, Rotten Tomatoes'dan 100 üzerinden 67 puan almıştı (Universal Pictures)
Film, Rotten Tomatoes'dan 100 üzerinden 67 puan almıştı (Universal Pictures)
TT

Gerçek olaylardan esinlenmişti: Devam filmine yeşil ışık

Film, Rotten Tomatoes'dan 100 üzerinden 67 puan almıştı (Universal Pictures)
Film, Rotten Tomatoes'dan 100 üzerinden 67 puan almıştı (Universal Pictures)

Çıldırmış Ayı'nın (Cocaine Bear) yönetmeni Elizabeth Banks, bu yıl gösterime girmiş ve hem eleştirmenler hem de sinemaseverlerin olumlu beğenisini kazanmıştı. Film, gişede de iyi bir performans sergiledi. 

Gerçek olaylardan esinlenen film, ABD'nin Georgia eyaletindeki bir ormanda bulduğu büyük miktarda kokaini tükettikten sonra dehşet saçan kara ayının hikayesini anlatıyor.

Henüz onaylanmış bir devam filmi olmasa da yönetmen Elizabeth Banks, Rolling Stone'a verdiği röportajda Çıldırmış Ayı 2'nin gelme olasılığına değindi.

Şu anda üzerinde çalışılan bir proje olup olmadığını açıklamayan yönetmen, yarattığı şaşırtıcı hikaye dünyasına geri dönmeye ilgi duyduğunu ifade etti.

Projede çalışırken kesinlikle harika zaman geçirdim. Bu kadar yıkıcı, çılgın, aptalca ve komik olmasını çok sevdim. Oyuncu kadrosuyla insanları şaşırtmayı da öyle. Kimsenin 70 yaşındaki Margo Martindale'in o çocuğu vurmasını beklediğini sanmıyorum. Çok eğlendik ve eğer seyirciyi şaşırtma ve kendimi tekrar memnun etme fırsatım olsaydı, bunu değerlendirirdim.

Çıldırmış Ayı, 30 ila 35 milyon dolarlık bütçesiyle dünya çapında 89 milyon doların üzerinde gişe hasılatı elde etmeyi başarmıştı. R derecelendirmesi alan filmin hasılatının, devam filminin masadan kalkmadığını gösterecek kadar güçlü olduğu ifade ediliyor. ABD'de kullanılan R derecelendirmesi, yanlarında bir ebeveyn veya vasi olmadan 17 yaşından küçüklerin kabul edilmediği filmlere veriliyor.

Yeni maceralara açık kapı bırakan sonuyla devam filmine göz kırpan Çıldırmış Ayı'nın başrollerinde Keri Russell, Alden Ehrenreich, O'Shea Jackson Jr. ve Ray Liotta yer almıştı.

Independent Türkçe, ScreenRant, Rolling Stone



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology