Musk, Twitter'ı aldıktan sonra iklim uzmanları platformu terk etmiş

Elon Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de devraldı (Reuters/Arşiv)
Elon Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de devraldı (Reuters/Arşiv)
TT

Musk, Twitter'ı aldıktan sonra iklim uzmanları platformu terk etmiş

Elon Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de devraldı (Reuters/Arşiv)
Elon Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de devraldı (Reuters/Arşiv)

Yeni bir araştırmaya göre iklim ve çevre konularında aktif paylaşım yapan Twitter kullanıcılarının yaklaşık yarısı, Elon Musk'ın başa geçmesinden bu yana sosyal medya platformunu terk etti ve bu da kitlesel göçün " tedirgin edici sonuçlarına" ilişkin endişelerin dile getirilmesine yol açıyor.

Salı günü Trends in Ecology & Evolution akademik dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kendilerini çevre odaklı diye tanımlayan Twitter kullanıcılarının neredeyse yarısı platformda aktif olmayı bıraktı.

Araştırmanın yazarları, iklim ve çevre hakkında en az 15 günde bir tweet atan 380 bin kullanıcıdan oluşan örneklem grubunu inceledi. Çalışma, Musk'ın Twitter'ı devralmasından sonraki 6 ayda bu kullanıcıların yaklaşık yüzde 47,5'inin aktif olmadığını ortaya koydu.

Araştırmacılar karşılaştırabilmek için ABD siyaseti hakkında tweet atan 458 bin kullanıcıdan oluşan bir kontrol grubunu da inceledi ve bu kullanıcıların sadece yüzde 21'inin aynı dönemde aktif olmayı bıraktığını tespit etti.

Aralık 2022 ve Mayıs 2023 arasında gerçekleştirilen araştırma, Pomona College'da biyoloji ve çevre analizi alanında yardımcı doçent olan Charlotte Chang tarafından yürütüldü.

Araştırmacılar bu kitlesel göçün, Twitter'ın sahipliğindeki ve platformun nasıl yönetildiğindeki değişikliklerin gerçek dünyadaki etkisini gösterdiğini söylüyor.

Yazarlar, "Twitter, bu zamana kadar çevreye dair farklı ilgi alanlarının savunuculuk hedefleri etrafında iletişim kurup örgütlenmek, fikir ve araştırma alışverişinde bulunmak ve yeni işbirliği fırsatları yaratmak için en çok tercih edilen sosyal medya platformu oldu" diye yazdı.

Halihazırda bunun yerini alacak bir şey ufukta görünmüyor ve bu da ekstrem hava olaylarının yol açtığı afetlere müdahale, biyoçeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği gibi konularda etkili fikir paylaşımını riske atıyor.

Artık "X" adını kullanan sosyal medya devinde, Tesla'nın kurucusunun platformu Ekim 2022'de satın almasından bu yana bir dizi yeniden düzenleme ve değişiklik görülüyor. Bununla birlikte platform, uzun zamandır gerçek zamanlı bilgi ve kamuoyu seferberliği için hayati bir kaynak.

Çalışma, son bulguların Twitter satışından sonra nefret söyleminin önemli ölçüde arttığını ve katılımın tartışmacı sağcı gruplar için çok daha belirgin bir şekilde yükseldiğini gösterdiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, Twitter'ın satın alınmasından bu yana meydana gelen değişikliklerin, iklim politikası alanı veya gelecekteki ekstrem hava olaylarından sonra afet müdahalesi gibi diğer kullanıcı grupları için de dalgalanma etkileri yaratabileceğini söylüyor.



Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti

Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti
TT

Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti

Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti

Netflix'in yeni belgesel serisinde bir ahtapot türünün ilk kez taşları silah gibi kullanarak diğer balıklara fırlattığı kaydedildi.

Amphioctopus marginatus türündeki ahtapotlar genellikle sığ sulardaki kumlu ve çamurlu alanlarda yaşıyor.

Hint Okyanusu boyunca rastlanan bu hayvanlar, istiridye ve hindistan cevizi kabuklarından kendilerine zırh yapmalarıyla biliniyor. 

Kabukları kullanmadıkları zamanlarda yanlarında taşıyarak içlerine oturuyorlar. Yiyecek aramak için şafak vakti ve alacakaranlıkta ortaya çıkan bu ahtaportların saldırgan davranışlar sergilediğine nadiren rastlanıyor. 

Netflix'in bu hafta gösterime giren Okyanuslarımız (Our Oceans) adlı yeni belgesel dizisinde bu nadir davranışlardan biri yakalandı. 

Plastik kirliliğinin deniz canlılarını nasıl etkilediğini inceleyen belgesel ekibi, çöplük içinde yaşayan yalnız bir ahtapota odaklandı. 

Güneydoğu Asya'da okyanus yüzeyinin yaklaşık 9 metre altında çekilen görüntüleri izleyen ekip, beklenmedik bir şeyle karşılaştı.

Amphioctopus marginatus türündeki hayvan, normalde yüzmek için kullandığı tüp şeklindeki sifonundan, çevredeki balıklara küçük taşlar fırlatıyordu. 

Bunun tek seferlik bir davranış olup olmadığını anlamak isteyen ekip, ahtapotu tekrar ziyaret etti.

Görüntü yönetmeni Roger Munns, üç hafta boyunca birlikte 110 saat geçirdiği hayvanın davranışını detaylı bir şekilde kaydetti. Ahtapot taş ve atıkları topluyor, sifonunu silah gibi dolduruyor ve daha sonra kendisini avlamaya gelen balıklara fırlatıyordu. 

Belgeselin anlatıcılığını üstlenen eski ABD Başkanı Barack Obama, seride "Sifonunu bir silaha dönüştürüyor" diyor. 

Dizinin yardımcı yapımcısı ve saha direktörü Katy Moorhead "Gözlerimize inanamadık" ifadelerini kullanıyor: 

Sifonundan fırlattığı taşlarla balık vuruyordu! Çok şaşırdık. Daha önce hiç kimse Amphioctopus marginatus ahtapotların sifonlarını silah olarak kullandığını kaydetmemişti.

Hayvan taşları o kadar hızlı atıyordu ki belgeseldeki görüntüler yavaşlatılmış şekilde yayımlandı. Yönetici yapımcı James Honeyborne "Saklandığı istiridyeyi ele veren büyük bir balıkla karşı karşıya kalan ahtapot, nefes alma sifonundan bir taş fırlattı ve balığın tam yüzüne isabet etti" diyor. 

Ahtapotun bu davranışı tam olarak neden ve nasıl yaptığını anlamak için görüntüler analiz ediliyor. 

Serinin yapımcısı Jonathan Smith "Balıklar açıkça ürktü ve daha sonra ahtapotun etrafından ayrıldı; bu da bunun etkili bir uzaklaştırma yöntemi olduğunu gösteriyor" diyor. Smith, bir bilim insanının görüntüleri incelediğini ekliyor.

Okyanuslarımız, Netflix'te halen yayında.

Independent Türkçe, Live Science, Greek Reporter