One Piece, Netflix'e pahalıya mal oldu

Oynanan kumar karşılığını verecek gibi duruyor

Netflix
Netflix
TT

One Piece, Netflix'e pahalıya mal oldu

Netflix
Netflix

Netflix'in en çok beklenen dizilerinden birinin, internet yayın platformuna maliyeti az olmadı.

Uzun yıllardır yayımlanan Japon manga serisi One Piece'in canlı aksiyon versiyonu 31 Ağustos Perşembe günü platforma geldi.

Matt Owens ve Steven Maeda'nın geliştirdiği dizi, dünyanın farklı bölgelerinde platformun en çok izlenenler listesinin zirvesine tırmanmaya başladı. Her bir bölümün internet yayın platformuna ne kadar mal olduğuna dair haberler göz önüne alındığında durum gayet iyi.

One Piece hayranlarından @AliAhmelegend'ın işaret ettiği üzere, Netflix Almanya'nın resmi internet sitesinde (manganın klasik animasyon sahnelerinin oyuncularca gerçek hayatta canlandırılmasına sahne olan) dizinin her bir bölümünün 17 milyon dolarlık bütçeyle gayet pahalıya mal olduğu görülüyor.

Kıyaslamak gerekirse, bu meblağ her ne kadar kitlelerce tanınarak hit olan Stranger Things bölümlerinin bütçesinden düşük kalsa da, Game of Thrones'un final sezonunun her bir bölümüne HBO'nun ödediği miktardan 3 milyon dolar daha fazla.

Bu ödeme yepyeni bir dizi için yüklü olsa da Netflix'in, One Piece'i tarihin en çok satan manga serisi olmasını sağlayan malzemeye ve sadık hayran kitlesine duyduğu güvenin de kanıtı. Manganın satış rakamları, Ağustos 2022 itibarıyla dünya genelindeki 61 ülke ve bölgede 516 milyon 600 bini geçti.

Oynanan kumar karşılığını veriyor gibi duruyor: Dizi, cuma sabahı yayına girmesiyle beraber X/Twitter'da bir numaralı trend haline geldi. Manga ilk olarak 1997'de Eiiçiro Oda tarafından yaratılmıştı.

Netflix'in canlı aksiyon dizisinde, korsan mürettebatıyla birlikte kayıp hazineyi keşif gezisine çıkan Monkey D. Luffy karakterini Iñaki Godoy oynuyor. Ekipte Mackenyu'nun canlandırdığı Roronoa Zoro, Emilky Rudd'un canlandırdığı Nami, Jacob Romero'nun canlandırdığı Usopp ve Taz Skylar'ın canlandırdığı Sanji de yer alıyor.

One Piece halihazırda Netflix'te izlenebilir.

Independent Türkçe



Dubai çikolatasının popülaritesi dünya çapında fıstık kıtlığına neden oluyor

Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)
Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)
TT

Dubai çikolatasının popülaritesi dünya çapında fıstık kıtlığına neden oluyor

Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)
Üstüne altın yaprak konulmuş Dubai çikolatası (Arşiv - AFP)

Dubai çikolatasının popülaritesi, Antep fıstığı arzında küresel bir krize yol açarak dünya çapında fıstık kıtlığını şiddetlendirdi ve fiyatların hızla yükselmesine neden oldu.

Antep fıstığı kreması, kadayıf ve sütlü çikolatanın birleşiminden oluşan Dubai çikolatası, 2021 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli çikolata şirketi Fix tarafından piyasaya sürülmesinin ardından büyük ilgi gördü ve bir TikTok videosu viral oldu. Aralık 2023'te yayınlanan video 120 milyondan fazla izlendi ve fıstıklı çikolataya karşı küresel bir tutku uyandırarak birçok benzer ürünün ortaya çıkmasına neden oldu.

Kuruyemiş perakendecisi CG Hacking'den Giles Hacking, bu tutku nedeniyle Antep fıstığı fiyatlarının bir yıl önce pound (ağırlık ölçüsü birimi) başına 7,65 dolardan şu anda pound başına yaklaşık 10,30 dolara yükseldiğini söyledi. Hacking, “Şu anda Antep fıstığı piyasasında arz sıkıntısı yaşanıyor” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Financial Times'tan aktardığı habere göre, tüketiciler o kadar heyecanlı ki, Birleşik Krallık gibi ülkelerde bazı mağazalar her müşterinin alabileceği çikolata sayısını sınırlıyor.

vfdghty
Berlin'deki bir tatlı dükkanında Dubai çikolataları hazırlanıyor. (Arşiv - AFP)

Antep fıstığının ana ihracatçısı olan ABD'de geçen yıl hayal kırıklığı yaratan hasadın ardından Antep fıstığı stokları zaten azalmaktaydı. Hacking, ABD mahsulünün normalden daha kaliteli olduğunu ve bunun da genellikle çikolata ve diğer gıdalar için malzeme olarak satılan ucuz, kabuksuz Antep fıstığı içlerinin arzını azalttığını söyledi. Hacking, “Çok fazla arz yoktu. Bu yüzden Dubai çikolatası geldiğinde ve çikolatacılar ellerine geçen tüm ürünleri satın aldıklarında, dünyanın geri kalanında bir kıtlık yaşandı” ifadelerini kullandı.

BAE'ye Antep fıstığı ihracatı

İran gümrük idaresine göre, dünyanın en büyük ikinci antepfıstığı üreticisi olan İran, Mart 2025'te sona eren altı aylık dönemde BAE'ye bir önceki 12 aya kıyasla yüzde 40 daha fazla antepfıstığı ihraç etti.

İran Antep Fıstığı Derneği yönetim kurulu üyesi Behruz Ağa, kıtlığın, küresel fıstık arzının talebi aştığı ve fiyatların düşmesine neden olduğu 2023'ten keskin bir geri dönüşü temsil ettiğini söyledi.

Yetiştiricilikte dönüşüm

Kaliforniya'da bazı çiftçiler badem fiyatlarının düşmesi nedeniyle son yıllarda bademden Antep fıstığına geçiş yaptı. Ancak bu ağaçlar eylül ayındaki bir sonraki hasada kadar üretime başlamayacak.

Diğer yandan çikolata üreticileri yeterince krema dolgulu çikolata üretemediklerini söylüyor.

Financial Times’a göre çikolata severler zaten kakao arzında yaşanan sıkıntıdan mustaripti ve bu durum 2024 yılında sert hava koşulları ve hastalıkların mahsulü etkilemesiyle fiyatların neredeyse üç katına çıkmasına neden oldu. Üreticiler, kakao kullanımını en aza indiren yeni tariflerle daha küçük barlar satmaya başladı.

Fix, başkalarının kendi markasını müşterileri yanıltmak için kullandığına dair endişelerini dile getirdi. Şirket ürünlerini BAE dışında satmıyor ve günde sadece iki saat satışa sunuyor.

İsviçreli çikolata üreticisi Laderach'ın CEO'su Johannes Laderach, “Dubai çikolatasına olan talep bizi çok şaşırttı. Birkaç ay önce piyasaya sürdük ve talep katlanarak artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.