Miley Cyrus, Black Mirror çekimindeyken evi yanmış

Şarkıcı ve oyuncu, karanlık antolojinin 2019'daki bir bölümünde istismara uğrayan bir popstarı canlandırmıştı

(AFP)
(AFP)
TT

Miley Cyrus, Black Mirror çekimindeyken evi yanmış

(AFP)
(AFP)

Miley Cyrus, Black Mirror'da oynadığı bölümün büyük bir kısmını çektiği sırada içinde bulunduğu zor durumlardan bahsetti.

Şarkıcı ve oyuncu, hicivli antolojisi dizisinin 2019'da yayımlanan "Rachel, Jack and Ashley Too" isimli bölümünde rol almıştı.

Cyrus'ın 5. sezondaki bölümde canlandırdığı Ashley O adlı popstarın hayranlarında, onun görüntüsünden esinlenen yapay zeka oyuncak bebekleri vardı. Bölüm ilerledikçe izleyiciler Ashley O'nun menajer teyzesi Catherine (Susan Pourfar) tarafından kontrol edildiğini ve kendisine rızası olmadan sakinleştirici verildiğini öğreniyor.

Flowers'la tanınan 30 yaşındaki şarkıcı Used to Be Young video serisi kapsamında, bölümün yapım sürecini değerlendirdi. Çekimler Güney Afrika'da gerçekleşse de Miley'nin Kaliforniya'ya bağlı Malibu'daki evi, bölgedeki birçok binayı yok eden 2018'deki Woolsey Yangını nedeniyle harabeye dönüyordu.

Videoda Cyrus, bu olayların hayatının ilerleyen dönemlerindeki kaygılı anlarında rol oynadığını itiraf etti.

Cyrus, "Muhtemelen bu olaydan iki ya da üç yıl sonra, anlamamıştım ama anksiyete atağı geçiririyordum ve buna bir sedyeye bağlanacağım görüntüsü eşlik ediyordu. Yani ne zaman bir performans sergilesem bu hayalleri görüyordum" dedi.

Bunun sadece anlamsız ve endişe dolu bir imge olduğunu düşünmüştüm ama aslında evim yanarken ellerim kelepçeli bir şekilde sedyede yatağa bağlanmıştım.

@mileycyrus

Used To Be Young (Series) - PART 36

♬ Used To Be Young - Miley Cyrus

 

Videonun ilerleyen bölümlerinde Cyrus, karakteri Ashley O'nun On a Roll şarkısını seslendirdiği bir müzik videosu gösterdi.

Şarkı ve beraberindeki video Cyrus'ın programda geçirdiği zamanın öne çıkan anlarından biri olarak kabul edilse de Hannah Montana'nın eski yıldızı, videonun yapımının zor bir haberin ortasında gerçekleştiğini açıkladı: Videoyu evinin yangında yok olduğunu öğrendikten hemen sonra çekmişti.

Miley, "Evimin yanıp kül olduğunu öğrendim. Bu ertesi gündü" dedi ve müzik videosunu başlattı: 

Gösteri devam etmeli.

Cyrus evini o zamanki partneri Liam Hemsworth'le paylaşıyordu. Miley o sırada yangınlardan duyduğu üzüntüyü Twitter'da hayranlarıyla paylaşsa da kendisini "şanslı kişilerden biri" olarak gördüğünü belirtmişti.

Cyrus, "Hayvanlarım ve HAYATIMIN AŞKI sağ salim kurtuldu ve şu anda önemli olan tek şey bu" diye yazmıştı.

Evim artık ayakta değil ama ailem ve dostlarımla paylaştığım anılar sağlam bir şekilde duruyor. Elimde kalan her şey için minnettarım.

İtfaiyecilere ve Los Angeles County Şerif Departmanı'na bolca sevgi ve şükranlarımı gönderiyorum!

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances