Stranger Things'in son sezonu Game of Thrones'la aynı kaderi paylaşabilir

Netflix izleyicilerinin favori dizisinin 5. ve son sezonunun 2025'te gösterime girmesi bekleniyor

Promiyerini 2016'da yapan Netflix dizisi Stranger Things, 12 Emmy Ödülü kazanmayı başarmıştı (Netflix)
Promiyerini 2016'da yapan Netflix dizisi Stranger Things, 12 Emmy Ödülü kazanmayı başarmıştı (Netflix)
TT

Stranger Things'in son sezonu Game of Thrones'la aynı kaderi paylaşabilir

Promiyerini 2016'da yapan Netflix dizisi Stranger Things, 12 Emmy Ödülü kazanmayı başarmıştı (Netflix)
Promiyerini 2016'da yapan Netflix dizisi Stranger Things, 12 Emmy Ödülü kazanmayı başarmıştı (Netflix)

Netflix'in en popüler orijinal dizilerinden biri olan Stranger Things, Stephen King ve Steven Spielberg gibi isimlerden esinlenerek 80'li yılların çocuklarının doğaüstü güçlerle mücadelesini konu alan bir ergenlik draması. 

Ekranlara geldiği süre boyunca harika sezonları olduğu gibi kötü bölümleriyle de iniş çıkışlar yaşayan dizinin final sezonu merakla bekleniyor. 

Finali hayal kırıklığı yaratacak mı?

Senaristlerin grevinin sona ermesinin ardından kısa ve öz bir paylaşım yapan Stranger Things yazarları, final sezonuna kaldıkları yerden devam edeceklerini duyurdu:

Geri döndük.

M*A*S*H ya da Breaking Bad gibi evrensel olarak sevilen finaller olsa da hayal kırıklığı yaratan dizi sonları çoğunlukta. Lost, Seinfeld, Dexter ve How I Met Your Mother listede yer alan talihsiz dizilerden yalnızca birkaçı.

Yakın geçmişin en başarısız dizi sonlarından biri Game of Thrones'un aceleye getirilmiş finali. Stranger Things hayranları, dizinin sonunun HBO'nun fantastik destanıyla aynı kaderi paylaşmasından korkuyor.

80'ler ruhu mutlu son getirebilir

Dizi boyunca Billy'den Barbara'ya, Bob Newby'den Eddie Munson'a kadar pek çok yardımcı karakter öldü ama tüm ana karakterler girdikleri mücadelelerden sağ çıkmayı başardı. 

Duffer Kardeşler'e Stranger Things'i yaratmaları için ilham veren 80'ler ruhu düşünüldüğünde, dizinin mutlu sona sahip olmayacağı fikri neredeyse düşünülemez. 

Yol boyunca bazı trajediler yaşandı ancak Mike, Eleven, Will, Dustin ve Lucas'tan oluşan çekirdek kadronun hepsi şimdiye kadar güvendeydi.

İlham kaynaklarını onurlandırmalı

Eleştirmenlere göre final sezonunda ne olursa olsun, Stranger Things'in sonu dizinin temel değerlerini, temalarını ve ilham kaynaklarını onurlandırmalı.

Stranger Things'in yaratılmasında etkili olan yapımlar, kahramanların sonunda trajik bir şekilde öldüğü türden hikayeler değil. E.T.'nin sonunda Elliott ya da Stand by Me'nin sonunda Gordie ölmedi. 

Ancak herkesi güvende ve sağlam tutmak dizinin tatmin edici olmayan bir şekilde sonlanmasına neden olabilir.

Game of Thrones'un final sezonunun en göze batan sorunu, birbirinden kopuk ilerleyen temposuydu. Dizinin yazar ekibi uyarlayacakları roman kalmadığı için son birkaç sezon için George R.R. Martin'in olay örgüsü taslaklarından çalışmak zorunda kalmıştı.

Game of Thrones aceleye gelmişti

Martin'in hikâye örgüsünü ete kemiğe büründüremedikleri için kısaltılmış final sezonu aceleye gelmiş gibi hissettirmişti. 

Olaylar arasında karakter gelişimi için yeterli zaman yoktu ve kahramanlar bir anda kişiliklerini tamamen değiştirmişti. 

Stranger Things'in son bölümü, Game of Thrones'un 2019'daki finalinden bu yana en merakla beklenen dizi bitişi olacak. 

Eleştirmenlere göre Stranger Things'in 5. sezon başarısı için yapması gereken, karakterlerine sadık kalması.

Independent Türkçe



Gen mutasyonu iltihaplı romatizma hastalığı için yeni bir tedavinin önünü açıyor

Gen mutasyonu iltihaplı romatizma hastalığı için yeni bir tedavinin önünü açıyor
TT

Gen mutasyonu iltihaplı romatizma hastalığı için yeni bir tedavinin önünü açıyor

Gen mutasyonu iltihaplı romatizma hastalığı için yeni bir tedavinin önünü açıyor

Kanada'daki York Üniversitesi Sağlık Fakültesi'nde yapılan devrim niteliğindeki bir keşif, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkileyen ve zayıflatıcı bir otoimmün hastalık olan iltihaplı romatizma (romatoid artrit) tedavisinde yeni bir dönemin habercisi olabilir.

İltihaplı romatizma bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokularına saldırması sonucu eklemlerde oluşan kronik sertlik, şişlik ve ağrı olarak tanımlanır. Hastalık zamanla eklemlerde, kıkırdakta ve kemiklerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açarak günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir. Mevcut tedaviler genellikle steroidler gibi geniş spektrumlu İmmünsüpresyonlar (bağışıklık sisteminin aktivasyonunun veya etkinliğinin azalması) veya spesifik sitokinleri (hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan protein ve peptidlerin bir grubu) hedef alan biyolojik ilaçları içeriyor. Ancak bu yaklaşımlar genellikle etkinliğini yitirirken enfeksiyonlara yatkınlığın artması ve diğer ciddi yan etkiler gibi riskler taşıyor.

Umut verici sonuçlar

Kanada York Üniversitesi Kinesiyoloji ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Araştırma Başkanı Doç. Dr. Ali Abdussettar liderliğinde yürütülen ve geçtiğimiz mart ayında Journal of Autoimmunity dergisin yayımlanan çalışmada araştırmacılar ‘TRAF1’ proteininin bağışıklık düzenlemesindeki rolünü incelemek için gelişmiş bir gen düzenleme tekniği kullandılar. Araştırma ekibi, TRAF1 proteini üzerindeki valin 196 (V196) bölgesindeki tek bir mutasyonun farelerde enflamasyonu önemli ölçüde azaltabileceğini keşfetti. Çünkü bu mutasyon aşırı duyarlı bir bağışıklık sisteminin sürdürülmesi için kritik olan moleküler bir etkileşimi bozuyor. Bu da normalde aşırı iltihaplanmaya neden olan olaylar zincirini etkili bir şekilde durduruyor. İltihaplı romatizma, günlük yaşamın birçok yönünü etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur ve bu hastalığın tedavisinde mevcut tedavilerin sınırlı etkinliğine bağlı olarak yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyuluyor. Bu çalışmada, İltihaplı romatizma ve diğer inflamatuar (iltihaplı) hastalıklar için daha etkili tedavilerin önünü açabilecek bir keşif yapıldı.

TRAF1, bağışıklık sistemindeki ikili rolüyle biliniyor. TRAF1, gen bazı bağlamlarda inflamatuar sinyalleri güçlendirirken, diğerlerinde bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini önlemek için bir fren görevi görür. Bu ikili görev, TRAF1'i şimdiye kadar tedavi edici müdahale için zor bir hedef haline getiriyordu.

Çalışma, mutasyonun TRAF1'in başka bir proteinle etkileşimi üzerindeki etkisini belirleyerek, inflamatuar sinyallerin nasıl daha hassas bir şekilde modüle edilebileceğine dair yeni bilgiler sağladı. Bu mutasyon, aşırı iltihaplanmaya neden olan moleküler olaylar dizisini etkili bir şekilde durduruyor. Bu hedefe yönelik yaklaşım sadece iltihaplı romatizma semptomlarını hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda hastalığa yol açan bozuk mekanizmaları da ele alarak mevcut tedavi seçeneklerine iyi yanıt vermeyen hastalara umut veriyor.

Bu çalışma, bağışıklık sisteminin düzenlemesi ve bunun iltihaplı hastalıklar üzerindeki etkilerini anlamamızda büyük bir sıçrama olarak görülüyor. Araştırma ekibi, gen düzenleme teknolojisinin gücünden yararlanarak, önemli moleküler etkileşimlerin değiştirilebileceğini göstermiş ve daha hassas tedavi edici stratejilerin geliştirilmesinin önünü açmıştır.

Yeni tedavi yöntemleri

Bu bulgular farelere ve insanlara başarıyla uygulanabilirse, sonuçları çok derin olabilir. Bu yeni keşif temelinde gelecekte üretilecek ilaçlar, iltihaplı romatizma için daha uygun bir tedavi sağlayabilir. Potansiyel olarak geniş spektrumlu immünosupresanlara olan bağımlılığı azaltabilir ve enfeksiyon ve kanser gibi yan etkilerin oluşma riskini en aza indirebilir. Araştırmanın ortaya koyduğu ilkeler diğer inflamatuar hastalıkların tedavisinde de uygulanabilir ve bağışıklık sisteminin önemli bir faktör olduğu hastalıkların tedavisi için yeni yollar açabilir.

Bu keşif, araştırma ekibinin yenilikçi ruhunun da bir kanıtı olurken genetik araştırmaların modern tıptaki önemli rolünü de ortaya koyuyor. Çalışmalar ve klinik deneyler ilerledikçe, iltihaplı romatizma hastaları yakında sadece semptomları hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda inflamasyonun temel nedenlerini de hedef alan tedavilere erişebilecekler. Araştırma ekibi, doktorlar ve hastalar, iltihaplı romatizma tedavisini yeniden şekillendirme potansiyeli taşıyan bu öncü çalışmayı laboratuvardan klinik uygulamaya geçerken yakından takip ediyor.

Dünya genelinde iltihaplı romatizma hastası 18 milyon insanın birçoğu her gün ağrı çekiyor ve bazı sakatlıklar yaşıyor. Bu keşif, tedavilerin daha etkili ve daha hafif olduğu bir gelecek için umut veriyor.

Araştırma ilerledikçe, ekibin çalışmaları, yeniliğe büyük ihtiyaç duyulan bir alanda devrim niteliğinde tedaviler keşfetmek için genetik içgörülerin gücünü vurguluyor. Bu keşif, bilimin vaat ettiğinden daha fazlasını, kronik hastalıklardan kurtarılmış yaşamların olabileceğine dair bir vizyon sunuyor.