B12 vitamini neden önemli?

B12 vitaminin normal seviyesi, eksiklik belirtileri ve tehlikeleri hakkında

B12 vitamini neden önemli?
TT

B12 vitamini neden önemli?

B12 vitamini neden önemli?

Vücudumuzun, büyüme ve gerekli işlevleri yerine getirme de dahil olmak üzere genel sağlığı korumak için besinlere ihtiyacı vardır. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretiminde, DNA sentezinde ve sinir fonksiyonunda çok önemli bir rol oynar.

Bu vitamin temel olarak et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. B12 vitamini eksikliği anemiye, sinir hasarına, bilişsel bozukluğa ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Şarku2l Avsat’ın özel tıbbi site ‘onlymyhealth’ten aktardığı habere göre, Ujala Cygnus Hastane Grubu’nda Beslenme Uzmanı olarak görev yapan Ekta Singhwal B12 vitamininin normal aralığının yaşa göre belirlenmesi gerektiğini belirtti.

B12 vitamininin yaşa göre normal aralığı

Dr. Singwal, “B12 vitamini seviyeleri yaşa bağlı olarak değişebilir. Normal olarak kabul edilen oran, belirli bir laboratuvar veya sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından kullanılan referans aralığına bağlı olarak belirlenir” ifadelerini kullandı.

Singwal’a göre, genel olarak yaşa göre normal B12 vitamini aralığı olarak kabul edilen genel kurallar aşağıdaki gibidir:

Bebekler (0-12 ay):

Mililitre başına 200-900 pikogram (pg/mL)

Çocuklar (1-18 yaş):

200-600 pg/ml

Yetişkinler (19-64 yaş):

200-900 pg/ml

Yaşlılar (65 ve üzeri):

200-700 pg/ml.

Dr. Singwal, “Bu aralıklar farklı kaynaklar arasında bir miktar farklılık gösterebilir ve olması gereken oran diyet, genetik ve bireysel sağlık koşulları gibi faktörlerden etkilenebilir. Belirli test sonuçlarını yorumlamak ve B12 vitamini eksikliğini tedavi etmek veya optimal seviyeleri korumak için diyet değişiklikleri veya besin takviyeleri gibi herhangi bir eylemin gerekli olup olmadığına karar vermek için bir sağlık uzmanına danışmak gerekir” diye ekledi.

B12 vitamini eksikliği belirtileri

B12 vitamini eksikliği, beslenmede yeterince vitamin alınmaması veya vücudunuzun bu vitamini yeterince emememesi veya depolayamaması durumunda ortaya çıkar.

Bu bağlamda Yeni Delhi’deki Hindistan Omurilik Yaralanmaları Merkezi İç Hastalıkları Kıdemli Danışmanı Dr. Rajkumar, dikkat etmeniz gereken B12 vitamini eksiklik belirtilerini şöyle sıraladı:

- Yorgunluk

- Soluk cilt

- Ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi

- Kas Güçsüzlüğü

- Ağızda yara

- Görüş problemleri

- Dilde iltihaplanma ve kızarıklık

- İştah kaybı

B12 vitamini eksikliği için risk faktörleri

Bir kişi kanında mililitrede 150 üniteden az B12 vitamini bulunuyorsa B12 vitamini eksikliğinden muzdariptir.

B12 vitamini eksikliğini tam kan sayımı (CBC) testi yardımıyla tespit edilebilir. Dr. Rajkumar bu vitaminin eksikliğine ilişkin şu kişilerin risk altında olduğunu belirtti:

- Yaşlılar

- Sindirim bozukluğu yaşayanlar

- Pernisiyöz anemiden muzdarip insanlar

- Vejetaryen kadınların bebekleri

B12 vitamini kaynakları

StatPearls’e göre karaciğer bol miktarda B12 vitamini depoluyor ve bu da eksiklik olasılığını azaltıyor. Ancak karaciğerde depolar tükenip de, B12 vitamini emilemeyince eksiklik ortaya çıkar. Bunun nedeni beslenme yetersizlikleri, emilim bozukluğu veya iç faktörlerin eksikliği olabilir.

B12 vitamini düzeylerini artıran besin kaynakları

B12 vitamininin en iyi kaynakları hayvansal ürünlerdir. Bunlar:

- Yumurtalar

- Et

- Balık (ton balığı ve somon)

B12 vitamininin en zengin kaynağı hayvansal ürünler olduğundan vejetaryenlerin alternatif arayışı zorlaşıyor. Ancak, endişelenmeyin, göz önünde bulundurabileceğiniz seçenekler listesi şu şekilde:

- Vejetaryen süt peyniri

- Vejetaryen sütünden yapılmış yoğurt

- Besin mayası

- Güçlendirilmiş tahıllar

- Vejetaryen eti

- Mantarlar



Neandertaller 200 bin yıl önce tahta mızraklarla at avlamış

Neandertallerin tahta mızrakları kullanarak topluca avlandığı düşünülüyor (Volker Minkus/Aşağı Saksonya Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi)
Neandertallerin tahta mızrakları kullanarak topluca avlandığı düşünülüyor (Volker Minkus/Aşağı Saksonya Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi)
TT

Neandertaller 200 bin yıl önce tahta mızraklarla at avlamış

Neandertallerin tahta mızrakları kullanarak topluca avlandığı düşünülüyor (Volker Minkus/Aşağı Saksonya Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi)
Neandertallerin tahta mızrakları kullanarak topluca avlandığı düşünülüyor (Volker Minkus/Aşağı Saksonya Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi)

Bilim insanları, Neandertallerin 200 bin yıl önce tahta mızraklarla at sürülerini avladığını öne sürdü. Yeni çalışma modern insanların en yakın akrabasının geçmişinde az bilinen bir döneme ışık tutuyor.

Almanya'nın Schöningen bölgesindeki arkeolojik kazı alanında 1994'te yapılan çalışmalarda, Paleolitik dönemden kalma bugüne kadarki en sağlam tahta mızraklar keşfedilmişti. 

İlk başta 400 bin ve sonra 300 bin yıl önceye tarihlenen mızrakları, modern insanlar (Homo sapiens) ve Neandertallerin ortak atası Homo heidelbergensis'in yaptığı düşünülüyordu. 

Ancak bulguları hakemli dergi Science Advances'ta 9 Mayıs Cuma günü yayımlanan çalışmaya göre mızraklar daha yeni ve muhtemelen Neandertaller tarafından kullanıldı.

Yeni bir yönteme başvuran bilim insanları, mızraklarla aynı tortu tabakasında bulunan salyangoz kabuklarının amino asit analizini yaparak silahları tarihledi. Bulgular aletlerin yaklaşık 200 bin yıl önce yapıldığına işaret ediyor.

Neandertallerin kullandığı anlaşılan bu silahlar, bozulmamış haldeki en eski tahta mızrak olma özelliğini koruyor. 

Araştırmacılar Neandertaller hakkındaki bilgilerin büyük bölümü 60 bin ila 40 bin yıl önceden geldiği için yeni çalışmanın önem arz ettiğini söylüyor.

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden makalenin ortak yazarı Dr. Jarod Hutson "Schöningen, Neandertal davranışının daha eski yönünü gösteriyor ve bu da bir boşluğu dolduruyor ve 200 bin yıl önce Neandertallerin hayatında neler olup bittiğine dair çok net bir resim veriyor" diyor.

Dr. Hutson örneğin mızrakların "bu kadar eski bir şey için epey gelişmiş" seviyede olduğunu belirtiyor.

Kazı alanında, kesilerek öldürülmüş yaklaşık 50 atın kalıntıları da keşfedilmişti. Bilim insanları Neandertallerin bu hayvanları mızrakla avladığını düşünüyor. 

Araştırmacılar bölgenin, at ailelerinin hedef alındığı bir pusu ve avlanma alanı olduğunu öne sürerek makalede şöyle yazıyor:

Bu rutin başarı seviyesine ulaşmak için Schöningen'deki av saldırıları, ortak bir dizi hedefle tam bir işbirliği içinde gerçekleştirilmiş olmalı. 

Bu kadar koordineli bir avlanma stratejisinin varlığı, yaklaşık 200 bin yıl önce ciddi bir organizasyon ve iletişim becerisine işaret ediyor.

Ekip, bu dönemde yeni yeni ortaya çıkan Homo sapiens'le Neandertallerin birbirine daha önce düşünülenden daha fazla benzediğini tahmin ediyor.

Ancak bazı uzmanlar bulgulara şüpheyle yaklaşarak mızrakların ne zaman ve kim tarafından kullanıldığını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Göttingen Üniversitesi'nden arkeolog Thomas Terberger, yer almadığı çalışma hakkında "Şu an için argümanları ilgi çekici buluyorum ama kesinlikle ikna edici değiller" diyor. 

Independent Türkçe, IFLScience, Interesting Engineering, AP, Science Advances