SRMG ve Warner Bros Discovery, ücretsiz Arapça bilgi-eğlence platformu Asharq Discovery’yi piyasaya sürdü

Platform, uluslararası standartlara göre Arapçaya çevrilmiş ve dublajlı ücretsiz içerikler sunacak (Şarku’l Avsat)
Platform, uluslararası standartlara göre Arapçaya çevrilmiş ve dublajlı ücretsiz içerikler sunacak (Şarku’l Avsat)
TT

SRMG ve Warner Bros Discovery, ücretsiz Arapça bilgi-eğlence platformu Asharq Discovery’yi piyasaya sürdü

Platform, uluslararası standartlara göre Arapçaya çevrilmiş ve dublajlı ücretsiz içerikler sunacak (Şarku’l Avsat)
Platform, uluslararası standartlara göre Arapçaya çevrilmiş ve dublajlı ücretsiz içerikler sunacak (Şarku’l Avsat)

Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinin en büyük entegre medya grubu olan Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu (SRMG), yüksek kaliteli Arapça içeriğe yönelik artan talebe yanıt verdi.

SRMG, ücretsiz olarak izlenebilen yeni bir Arapça bilgi ve eğlence platformu olan Asharq Discovery’yi kurmak için Warner Bros Discovery ile ortaklık kurdu.

Bugün yayına girecek Asharq Discovery, Warner Bros Discovery kataloğundan binlerce saatlik içeriğin yanı sıra bölgeden satın alınanları ve orijinal yapımlardan oluşan çok çeşitli özel ücretsiz programları sunacak.

Anlaşma aynı zamanda, MENA bölgesi hakkında niteliksel gerçek içerik sağlamak için Warner Bros Discovery ve HBO ile yılda 30 saate kadar ortak yapımı da içeriyor.

Yeni platforma yönelik adım, SRMG’nin Arapça içerik endüstrisini geliştirme ve çeşitlendirmeye devam etme çabaları kapsamında atıldı.

Yeni platformun lansmanı, değişen izleyici tercihlerine ve Arapça içeriğe yönelik artan talebe doğrudan yanıt veriyor.

Yakın zamanda yapılan bir SRMG araştırması, MENA bölgesindeki izleyicilerin yüzde 80’inden fazlasının daha fazla Arapça içerik için istekli olduğunu ortaya çıkardı.

Platform, çeşitli bölgesel kitlelere hitap etmek için popüler bilim ve mühendislik, suç ve gizem, otomobil, macera ve seyahat, yemek ve yemek pişirme, yaban hayatı ve doğa, yaşam tarzı dahil olmak üzere çeşitli türlerde içerik sunacak. 

Asharq Discovery, Discovery, Animal Planet, TLC, Investigation Discovery, HGTV, Food Network ve bölgesel favori Fatafeat de dahil olmak üzere Warner Bros Discovery kataloğundan özel programlar içerecek.

Buna ek olarak platformda, Altına Hücum, 90 Günlük Nişanlılık, Morgan Freeman’ın sunduğu Solucan Deliği ve Wheeler Dealers’ın aralarında bulunduğu programlar da Arapça dublaj ile gösterilecek.

Warner Bros Discovery, ortak üretilen içeriği kendi platform ve hizmetleri aracılığıyla küresel olarak dağıtma seçeneğine sahip.

SRMG CEO’su Cumana er-Raşid, yeni platforma ilişkin bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Asharq Discovery’nin lansmanı, artan talebe ve değişen tüketim alışkanlıklarına doğrudan bir yanıttır. Bölgemizde görsel ve işitsel içeriklere olan talebin arttığını çeşitli araştırmalardan görebiliyoruz. Tüm çalışmalar, MENA bölgesinde görsel içeriğe olan talebin arttığını gösteriyor. Bu aynı zamanda talepteki olağanüstü artışla karşılaştırıldığında, yüksek kaliteli Arapça içeriğin kıtlığına da işaret ediyor. Bu bağlamda, Asharq Discovery’nin bugünkü lansmanı, geçen ay haberlerin, siyasi, ekonomik ve tarihi belgesellerin arkasındaki hikayeler konusunda uzmanlaşmış Asharq Documentary lansmanımızın ardından gerçekleşti. Asharq Discovery aracılığıyla, çeşitli eğitim ve eğlence programları ile kaliteli görsel içerik sunma çabalarımıza devam ediyoruz.”

Warner Bros Discovery ile olan ortaklıklarının, bölge ve dünya çapında izleyicileri cezbedip onlara ilham veren, ödül kazanma kapasitesine sahip orijinal içerik üretme ve sergileme isteklerini yansıttığını söyleyen Raşid şu ifadelerle devam etti:

“Bu lansman sadece başlangıç. Yerel yetenekleri geliştirmek için değerli fırsatlar sunan ortak yapımlar konusunda iddialı planlarımız var. Bu eşsiz platformun elde edeceği büyük büyüme ve başarıyı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Warner Bros Discovery’nin Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Jamie Cooke ise şunları söyledi:

“MENA bölgesindeki eğlence sektörü, büyük küresel yeteneklerin ve dönüştürücü büyümenin olduğu bir alan.  Son birkaç yılda çok büyük değişiklikler gördük. MENA izleyicileri taze ve yeni içeriklere hevesli. Yalnızca bölgedeki izleyicilere değil, dünya çapında Arapça konuşan izleyicilere de ilham verebilecek Arapça içerik geliştirmeye başlayacağımız için heyecanlıyım. Warner Bros Discovery, dünyadaki en büyük ve en geniş marka, franchise ve hikaye anlatma fikri mülkiyet hakları koleksiyonuna sahiptir. Biz de, SRMG Grubu ile ortaklığımız aracılığıyla, yeni bir izleyici kitlesine ulaşma ve programlarımızı sergileme fırsatı verecek, yeni ve ücretsiz Asharq Discovery platformunu başlatmaktan mutluluk duyuyoruz.”

SRMG, Bloomberg Media, The Independent Group ve Billboard’un da aralarında bulunduğu prestijli birçok grupla başarılı ortaklıklar kurma geçmişine sahiptir.

Asharq Discovery’ye, Arabsat ve Nilesat uydu kapsama alanı, Asharq NOW ve Asharq Discovery’nin sosyal medya platformları üzerinden bölge genelinde ücretsiz olarak erişilebilir.



Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
TT

Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)

Ölümle burun buruna gelen kişiler, yaşadıkları deneyim sırasında zamanın durmuş veya yavaşlamış gibi geldiğini sıkça bildiriyor. 

Başından böyle bir olay geçmeyen kişilerin aklına film sahneleri gelecektir. Örneğin bir trafik kazasında hayatını kaybetmekten kıl payı kurtulan bir karakter etrafına bakarken, sahne daha yavaş akıyor. 

Ölüme yakın deneyimler üzerine çalışan psikiyatr Bruce Greyson'ın 1980-1990'larda yaptığı çalışmalarda, bu türden deneyimler yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70'i "zamanın durduğunu veya anlamını yitirdiğini" bildirmişti. 

Peki bu travmatik olaylar neden böyle bir etki yaratıyor ve zamanın nasıl algılandığı hakkında neler söylüyor? 

İnsanlar zamanı nasıl algılıyor?

Liverpool John Moores Üniversitesi'nde zaman psikolojisi üzerine çalışan Dr. Ruth Ogden, yıllar önce geçirdiği bir trafik kazasından sonra bu alana ilgi duymaya başlamış. 

Psikoloji hocası, Conversation için kaleme aldığı yazıda, başka bir araçla çarpıştıktan sonra adeta zaman durmuş gibi hissettiğini anlatıyor.  

15 yıl boyunca ölüme yakın deneyimlerde neden zamanın yavaşladığı ve zamanın nasıl algılandığı üzerine araştırmalar yürüten Dr. Ruth Ogden ulaştığı sonuçları şöyle açıklıyor:

Biz saniyeleri ve dakikaları mükemmel bir doğrulukla kaydeden saatler gibi değiliz. Bundan ziyade beynimiz, zamanı çevremizdeki dünyaya duyarlı bir şekilde algılamaya ayarlanmış gibi görünüyor.

Dr. Ogden, beynin duygusal ve fizyolojik uyarılmayı düzenleyen bazı bölgelerinin, aynı zamanda zamanın işlenmesinde de rol oynadığını ekliyor. 

Bu nedenle duygular yoğunlaştığı sırada beynin zaman algısı da etkileniyor. Örneğin keyifli vakit geçirirken zaman uçup gidiyor ve sıkıcı ortamlarda geçmek bilmiyor. 

Ölüme yaklaşınca zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyimlerde zamanın neden yavaşladığı kesin olarak bilinmiyor. Bilim insanları bunun altında savaş ya da kaç tepkisinin yattığını düşünüyor. Evrimsel süreçte hayatta kalma içgüdüsü olarak gelişen bu tepki, tehdit anında ortaya çıkıyor.

Tehlike karşısında beyin daha hızlı çalıştığı için ölüme yakın deneyim yaşayan kişiler çevrelerinin daha yavaş hareket ettiğini görüyor. 

Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'nden araştırmacı Marc Wittmann bu durumu şöyle açıklıyor:

Organizma çevresel uyaranları normalden daha hızlı işleyerek kişinin daha kolay tepki vermesini sağlıyor. Daha hızlı algılamak, düşünmek ve hareket etmek hayatta kalmak için avantaj demek.

Yaşlandıkça zaman daha mı hızlı akıyor?

Herkes ölüme yakın bir deneyim yaşamayabilir fakat birçok kişi yaşı ilerledikçe zamanın akıp gittiğinden yakınıyor. 

Geçmişe bakınca çocukken vakit daha yavaş akıyormuş gibi gelirken, yetişkinlikle beraber sanki göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçiyor.

Bilim insanları bu durumun birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Örneğin çocukken bir yıl, yaşanan sürenin daha büyük bir kısmına tekabül ediyor. Nörolog Santosh Kesari "10 yaşındaki bir çocuk için bir yıl, hayatının yüzde 10'u. 60 yaşındaki biri için ise hayatının yüzde ikisinden daha azı" diyor. 

Ayrıca çocukken sürekli yeni şeylerle karşılaşmak, hafızada daha kalıcı etkiler bırakıyor. Kesari şu ifadeleri kullanıyor:

Zamanı unutulmaz olaylarla ölçüyoruz ve yaşlandıkça hatırlanmaya değecek daha az yeni şey yaşanıyor. Bu da çocukluğun daha uzun sürmüş gibi görünmesine yol açıyor.

Bilim insanın burada bahsettiği, zamanın o an içinde nasıl algılandığından ziyade, nasıl hatırlandığı. 

Yine de bazı çalışmalarda çocukken zamanın akışının daha yavaş algılandığı bulunmuştu. Nörobilimci Patricia Costello, çocukların gelişim aşamasında olduğunu belirterek "Sinirsel iletimleri yetişkinlere kıyasla fiziksel olarak daha yavaş. Bu da zamanın geçişini algılama biçimlerini etkiliyor" diyor:

Yetişkinliğe ulaşınca zaman devrelerimiz kablolamayı tamamlıyor ve zamanın geçişini doğru bir şekilde nasıl kodlayacağımızı deneyimlerimizle öğreniyoruz.

Yaşlanınca zamanın daha hızlı akıyormuş gibi gelmesi, büyük ölçüde yeni deneyimlerin azlığıyla ilişkilendiriliyor. Costello bu histen kurtulmak isteyenlere hayatlarına yenilik katmasını öneriyor.

Bilim insanı "Her şeyin çok hızlı geçip gittiği, kendi hayatımızı kaçırdığımız hissini nasıl durdurabiliriz? İş dönüp dolaşıp yeni şeyler öğrenmeye geliyor" diyerek ekliyor: 

Yeni bir beceri öğreniyor musunuz? Farklı bir şeyler pişiriyor musunuz? Mümkün olduğunca hayatınıza yenilik katmak, anıların öne çıkmasını sağlayacak ve bir bakıma zamanı uzatacaktır.

Independent Türkçe, Conversation, Psychology Today, NBC News