Jeff Bezos, 'Milyarderler Sığınağı'ndan 79 milyon dolara malikane aldı

Amazon'un kurucusu, komşusunun Güney Florida'daki malikanesini 79 milyon dolara kapmakla kalmadı, daha önce de 68 milyon dolara yandaki mülkü satın almıştı

Reuters
Reuters
TT

Jeff Bezos, 'Milyarderler Sığınağı'ndan 79 milyon dolara malikane aldı

Reuters
Reuters

Jeff Bezos, Florida'da milyonlarca dolarlık bir mülk daha kaptı ve bunun komşusunun evi olduğu ortaya çıktı.

Bloomberg'e göre milyarder iş insanı Florida eyaletine bağlı Indian Creek'te 7 yatak odalı bir malikaneyi kısa süre önce 79 milyon dolara satın aldı. Seçkin Indian Creek Adası, Miami'de "Milyarderler Sığınağı" olarak bilinen insan yapımı bir bariyer ada.

Bezos'un mülk portföyüne yaptığı bu yeni ekleme, hemen bitişiğinde bulunan evi, yani Milyarderler Sığınağı'ndaki üç yatak odalı, deniz kıyısındaki evi 68 milyon dolara satın almasından sadece iki ay sonra gerçekleşti.

Bezos'un yaklaşık 1800 metrekarelik en yeni malikanesi yaklaşık 0,75 hektarlık bir arazi üzerinde ve 7 yatak odasıyla 14 banyosu var. Zillow'daki bir ilana göre Bezos mülkü 12 Ekim'de yok pahasına satın aldı; mülk ilk olarak mayısta 85 milyon dolara listelenmişti. Evin son satışıysa 2014'te 28 milyon dolara gerçekleşmişti.

2000'de inşa edilen bu Güney Florida malikanesinin "zamansız Avrupa cazibesini yansıtan" bir tarzda tasarlandığı bildiriliyor. Malikanede ev sineması, sauna, kütüphane, havuz, hizmetçi odaları, şarap mahzeni ve 6 garaj alanı bulunuyor. İlana göre, Bezos'un evi satın almasına Douglas Elliman'ın emlakçıları Dina Goldentayer ve Danilo Tavares yardımcı oldu.

Bloomberg'e konuşan bir kaynak, Amazon'un 59 yaşındaki kurucusunun "bölgede başka satın alımlar da yapabileceğini" söylerken, The New York Post ise Bezos'un 68 milyon dolarlık evi buldozerle yıkıp bir mega malikane inşa etmeyi planladığını bildirdi.

Indian Creek Adası'ndaki seçkin Milyarderler Sığınağı bölgesi, Amerikan futbolu yıldızı Tom Brady, yatırımcı Carl Icahn, Jared Kushner ve Ivanka Trump gibi birçok ünlüye ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 120 hektarlık ada Biscayne Körfezi'nde yer alıyor ve Florida'nın Miami şehrindeki en varlıklı topluluklardan biri olarak biliniyor. 40 sahil mülküne ve 18 delikli bir golf sahasına ek olarak, bu köyün kır kulübü, belediye başkanı ve kendi polis gücü de var.

Girişimcinin Miami'deki bu milyonlarca dolarlık mülklerden başka evleri de var. Net servetinin yaklaşık 156 milyar dolar olduğu tahmin edilen Bezos'un Amazon'un Seattle'daki merkezinin yakınında, Washington'ın Medina şehrinde evleri, Beverly Hills'te 3,6 hektarlık bir malikanesi ve Maui'de bir mülkü de bulunuyor.

The New York Post'a göre Bezos, 1998 ve 2005'de Amazon'un genel merkezine 16 kilometreden daha yakın iki evi toplam 60 milyon dolara satın aldı. Daha sonra Bezos, bu iki evi birleştirerek yaklaşık 2 bin 325 metrekarelik Tudor tarzı bir malikane inşa etti.

2020'de Bezos, Beverly Hills'teki malikanesini müzik yapımcısı David Geffen'den rekor bir meblağ olan 165 milyon dolara satın almıştı. İş dünyası devinin, Teksas'ta uzay şirketi Blue Origin'in üssüne yakın yaklaşık 12 bin hektarlık bir çiftliği ve New York'ta, Madison Square Park'a bakan 96 milyon dolarlık bir dairesi de var.

Bezos sadece büyük bir emlak portföyüne değil, dünyanın en pahalı süperyatlarından birine de sahip. Haberlere göre, 127 metre uzunluğundaki Koru adlı bu teknenin yapımı Bezos'a 485 milyon dolara mal oldu. Süperyat bu yaz İspanya kıyılarında yelken açarak ilk seferine çıktı ve Bezos'un burada 5 yıllık ilişkinin ardından kız arkadaşı Lauren Sanchez'e evlenme teklif ettiği söyleniyor.

Independent Türkçe



Yellowstone Kalderası'ndaki volkanik aktivitenin hareket ettiği bulundu

Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
TT

Yellowstone Kalderası'ndaki volkanik aktivitenin hareket ettiği bulundu

Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)

ABD'deki Yellowstone Kalderası'nın derinlerindeki volkanik aktivitenin kuzeydoğuya doğru kaymaya başlamış olabileceği bulundu.

Süper yanardağ sınıfında yer alan Yellowstone Kalderası, yeryüzündeki en büyük volkanik sistemlerden biri. 

En az bir kere 1000 kilometreküp malzeme salan sistemleri ifade eden süper yanardağlar, yeraltında sıkışan magmanın patlama sonucu dışarı fışkırmasıyla devasa kraterler, yani kalderalar oluşturuyor. 

Yellowstone Kalderası'nın son 2 milyon yıl içinde küçük patlamaların yanı sıra kaldera oluşturan üç büyük patlama geçirdiği biliniyor. 

Bu büyük püskürmelere riyolitik magmanın yol açtığı tahmin ediliyor. Silika bakımından zengin ve yavaş hareket eden riyolitik magmanın, Yellowstone bölgesinin altında büyük miktarda depolandığı düşünülüyor.

Daha önce edinilen bulgular ayrıca bunun altında silika miktarı az, yüksek oranda demir ve magnezyum içeren bazaltik magma rezervleri olduğuna işaret ediyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan bilim insanları, iki tür magmanın elektriği iletme becerisindeki farktan yola çıkarak Yellowstone Kalderası'nın altındaki magma dağılımını yeni bir yöntemle hesapladı. 

Dünya'nın manyetik alanındaki değişimleri inceleyerek yerkabuğunun altında saklanan magmanın dağılımını gösteren bir model oluşturdular.

Hakemli dergi Nature'da dün (1 Ocak) yayımlanan çalışmaya göre Yellowstone'un altındaki en az 7 ayrı bölgede yüksek magma içeriği bulunuyor ve bazıları birbirini besliyor. 

Bölgelerin bir kısmı yerin 4 kilometre altında yer alırken, bazıları 47 kilometre derine uzanıyor. 

Araştırmacılar, kalderanın batısındaki volkanik aktivitenin azalarak yeni patlamaların kuzeydoğu kısmında yaşanabileceğini gösteren bulgular da edindi. 

Bu bölgenin altında, daha önce kaldera oluşturan patlamalarda açığa çıkan seviyelerde magma bulunduğu sanılıyor. 

Çalışmaya göre alt kabuktaki devasa bazaltik magma rezervuarları, üst kabuktaki riyolitik magma odacıklarını ısıtıp muhafaza ediyor. Bazaltik magmanın içeri girebilmesi için riyolitik magma odacıklarının tamamen soğuması gerektiği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, Yellowstone Kalderası'nda bir sonraki patlamanın ne zaman yaşanacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Independent Türkçe, Science Alert, Newsweek, Nature