Jeff Bezos, 'Milyarderler Sığınağı'ndan 79 milyon dolara malikane aldı

Amazon'un kurucusu, komşusunun Güney Florida'daki malikanesini 79 milyon dolara kapmakla kalmadı, daha önce de 68 milyon dolara yandaki mülkü satın almıştı

Reuters
Reuters
TT

Jeff Bezos, 'Milyarderler Sığınağı'ndan 79 milyon dolara malikane aldı

Reuters
Reuters

Jeff Bezos, Florida'da milyonlarca dolarlık bir mülk daha kaptı ve bunun komşusunun evi olduğu ortaya çıktı.

Bloomberg'e göre milyarder iş insanı Florida eyaletine bağlı Indian Creek'te 7 yatak odalı bir malikaneyi kısa süre önce 79 milyon dolara satın aldı. Seçkin Indian Creek Adası, Miami'de "Milyarderler Sığınağı" olarak bilinen insan yapımı bir bariyer ada.

Bezos'un mülk portföyüne yaptığı bu yeni ekleme, hemen bitişiğinde bulunan evi, yani Milyarderler Sığınağı'ndaki üç yatak odalı, deniz kıyısındaki evi 68 milyon dolara satın almasından sadece iki ay sonra gerçekleşti.

Bezos'un yaklaşık 1800 metrekarelik en yeni malikanesi yaklaşık 0,75 hektarlık bir arazi üzerinde ve 7 yatak odasıyla 14 banyosu var. Zillow'daki bir ilana göre Bezos mülkü 12 Ekim'de yok pahasına satın aldı; mülk ilk olarak mayısta 85 milyon dolara listelenmişti. Evin son satışıysa 2014'te 28 milyon dolara gerçekleşmişti.

2000'de inşa edilen bu Güney Florida malikanesinin "zamansız Avrupa cazibesini yansıtan" bir tarzda tasarlandığı bildiriliyor. Malikanede ev sineması, sauna, kütüphane, havuz, hizmetçi odaları, şarap mahzeni ve 6 garaj alanı bulunuyor. İlana göre, Bezos'un evi satın almasına Douglas Elliman'ın emlakçıları Dina Goldentayer ve Danilo Tavares yardımcı oldu.

Bloomberg'e konuşan bir kaynak, Amazon'un 59 yaşındaki kurucusunun "bölgede başka satın alımlar da yapabileceğini" söylerken, The New York Post ise Bezos'un 68 milyon dolarlık evi buldozerle yıkıp bir mega malikane inşa etmeyi planladığını bildirdi.

Indian Creek Adası'ndaki seçkin Milyarderler Sığınağı bölgesi, Amerikan futbolu yıldızı Tom Brady, yatırımcı Carl Icahn, Jared Kushner ve Ivanka Trump gibi birçok ünlüye ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 120 hektarlık ada Biscayne Körfezi'nde yer alıyor ve Florida'nın Miami şehrindeki en varlıklı topluluklardan biri olarak biliniyor. 40 sahil mülküne ve 18 delikli bir golf sahasına ek olarak, bu köyün kır kulübü, belediye başkanı ve kendi polis gücü de var.

Girişimcinin Miami'deki bu milyonlarca dolarlık mülklerden başka evleri de var. Net servetinin yaklaşık 156 milyar dolar olduğu tahmin edilen Bezos'un Amazon'un Seattle'daki merkezinin yakınında, Washington'ın Medina şehrinde evleri, Beverly Hills'te 3,6 hektarlık bir malikanesi ve Maui'de bir mülkü de bulunuyor.

The New York Post'a göre Bezos, 1998 ve 2005'de Amazon'un genel merkezine 16 kilometreden daha yakın iki evi toplam 60 milyon dolara satın aldı. Daha sonra Bezos, bu iki evi birleştirerek yaklaşık 2 bin 325 metrekarelik Tudor tarzı bir malikane inşa etti.

2020'de Bezos, Beverly Hills'teki malikanesini müzik yapımcısı David Geffen'den rekor bir meblağ olan 165 milyon dolara satın almıştı. İş dünyası devinin, Teksas'ta uzay şirketi Blue Origin'in üssüne yakın yaklaşık 12 bin hektarlık bir çiftliği ve New York'ta, Madison Square Park'a bakan 96 milyon dolarlık bir dairesi de var.

Bezos sadece büyük bir emlak portföyüne değil, dünyanın en pahalı süperyatlarından birine de sahip. Haberlere göre, 127 metre uzunluğundaki Koru adlı bu teknenin yapımı Bezos'a 485 milyon dolara mal oldu. Süperyat bu yaz İspanya kıyılarında yelken açarak ilk seferine çıktı ve Bezos'un burada 5 yıllık ilişkinin ardından kız arkadaşı Lauren Sanchez'e evlenme teklif ettiği söyleniyor.

Independent Türkçe



Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
TT

Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)

Ölümle burun buruna gelen kişiler, yaşadıkları deneyim sırasında zamanın durmuş veya yavaşlamış gibi geldiğini sıkça bildiriyor. 

Başından böyle bir olay geçmeyen kişilerin aklına film sahneleri gelecektir. Örneğin bir trafik kazasında hayatını kaybetmekten kıl payı kurtulan bir karakter etrafına bakarken, sahne daha yavaş akıyor. 

Ölüme yakın deneyimler üzerine çalışan psikiyatr Bruce Greyson'ın 1980-1990'larda yaptığı çalışmalarda, bu türden deneyimler yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70'i "zamanın durduğunu veya anlamını yitirdiğini" bildirmişti. 

Peki bu travmatik olaylar neden böyle bir etki yaratıyor ve zamanın nasıl algılandığı hakkında neler söylüyor? 

İnsanlar zamanı nasıl algılıyor?

Liverpool John Moores Üniversitesi'nde zaman psikolojisi üzerine çalışan Dr. Ruth Ogden, yıllar önce geçirdiği bir trafik kazasından sonra bu alana ilgi duymaya başlamış. 

Psikoloji hocası, Conversation için kaleme aldığı yazıda, başka bir araçla çarpıştıktan sonra adeta zaman durmuş gibi hissettiğini anlatıyor.  

15 yıl boyunca ölüme yakın deneyimlerde neden zamanın yavaşladığı ve zamanın nasıl algılandığı üzerine araştırmalar yürüten Dr. Ruth Ogden ulaştığı sonuçları şöyle açıklıyor:

Biz saniyeleri ve dakikaları mükemmel bir doğrulukla kaydeden saatler gibi değiliz. Bundan ziyade beynimiz, zamanı çevremizdeki dünyaya duyarlı bir şekilde algılamaya ayarlanmış gibi görünüyor.

Dr. Ogden, beynin duygusal ve fizyolojik uyarılmayı düzenleyen bazı bölgelerinin, aynı zamanda zamanın işlenmesinde de rol oynadığını ekliyor. 

Bu nedenle duygular yoğunlaştığı sırada beynin zaman algısı da etkileniyor. Örneğin keyifli vakit geçirirken zaman uçup gidiyor ve sıkıcı ortamlarda geçmek bilmiyor. 

Ölüme yaklaşınca zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyimlerde zamanın neden yavaşladığı kesin olarak bilinmiyor. Bilim insanları bunun altında savaş ya da kaç tepkisinin yattığını düşünüyor. Evrimsel süreçte hayatta kalma içgüdüsü olarak gelişen bu tepki, tehdit anında ortaya çıkıyor.

Tehlike karşısında beyin daha hızlı çalıştığı için ölüme yakın deneyim yaşayan kişiler çevrelerinin daha yavaş hareket ettiğini görüyor. 

Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'nden araştırmacı Marc Wittmann bu durumu şöyle açıklıyor:

Organizma çevresel uyaranları normalden daha hızlı işleyerek kişinin daha kolay tepki vermesini sağlıyor. Daha hızlı algılamak, düşünmek ve hareket etmek hayatta kalmak için avantaj demek.

Yaşlandıkça zaman daha mı hızlı akıyor?

Herkes ölüme yakın bir deneyim yaşamayabilir fakat birçok kişi yaşı ilerledikçe zamanın akıp gittiğinden yakınıyor. 

Geçmişe bakınca çocukken vakit daha yavaş akıyormuş gibi gelirken, yetişkinlikle beraber sanki göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçiyor.

Bilim insanları bu durumun birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Örneğin çocukken bir yıl, yaşanan sürenin daha büyük bir kısmına tekabül ediyor. Nörolog Santosh Kesari "10 yaşındaki bir çocuk için bir yıl, hayatının yüzde 10'u. 60 yaşındaki biri için ise hayatının yüzde ikisinden daha azı" diyor. 

Ayrıca çocukken sürekli yeni şeylerle karşılaşmak, hafızada daha kalıcı etkiler bırakıyor. Kesari şu ifadeleri kullanıyor:

Zamanı unutulmaz olaylarla ölçüyoruz ve yaşlandıkça hatırlanmaya değecek daha az yeni şey yaşanıyor. Bu da çocukluğun daha uzun sürmüş gibi görünmesine yol açıyor.

Bilim insanın burada bahsettiği, zamanın o an içinde nasıl algılandığından ziyade, nasıl hatırlandığı. 

Yine de bazı çalışmalarda çocukken zamanın akışının daha yavaş algılandığı bulunmuştu. Nörobilimci Patricia Costello, çocukların gelişim aşamasında olduğunu belirterek "Sinirsel iletimleri yetişkinlere kıyasla fiziksel olarak daha yavaş. Bu da zamanın geçişini algılama biçimlerini etkiliyor" diyor:

Yetişkinliğe ulaşınca zaman devrelerimiz kablolamayı tamamlıyor ve zamanın geçişini doğru bir şekilde nasıl kodlayacağımızı deneyimlerimizle öğreniyoruz.

Yaşlanınca zamanın daha hızlı akıyormuş gibi gelmesi, büyük ölçüde yeni deneyimlerin azlığıyla ilişkilendiriliyor. Costello bu histen kurtulmak isteyenlere hayatlarına yenilik katmasını öneriyor.

Bilim insanı "Her şeyin çok hızlı geçip gittiği, kendi hayatımızı kaçırdığımız hissini nasıl durdurabiliriz? İş dönüp dolaşıp yeni şeyler öğrenmeye geliyor" diyerek ekliyor: 

Yeni bir beceri öğreniyor musunuz? Farklı bir şeyler pişiriyor musunuz? Mümkün olduğunca hayatınıza yenilik katmak, anıların öne çıkmasını sağlayacak ve bir bakıma zamanı uzatacaktır.

Independent Türkçe, Conversation, Psychology Today, NBC News