Güneş tutulması sırasında meydana gelen 10 ilginç şey!

Güneş tutulması sırasında meydana gelen 10 ilginç şey!
TT

Güneş tutulması sırasında meydana gelen 10 ilginç şey!

Güneş tutulması sırasında meydana gelen 10 ilginç şey!

Bilimsel web sitesi Live Science aktardığına göre Ulusal Park Servisi gökbilimcisi Tyler Nordgren, “Yaklaşan güneş tutulması tam olmayacak olsa da muhteşem olabilir. Aynı zamanda bazı garip etkileri yaratabilir” dedi.

Bu gariplikler şunlardır:

-Baily boncukları

Tam veya halka şeklinde bir güneş tutulmasına tanık olursanız, ayın kenarında kolye gibi işlenmiş görünen bir ışık parçası fark edebilirsiniz. Bu fenomen Baily boncukları olarak bilinir. Bu, 1836’da astronom Francis Bailey’nin adını almıştır. Bu olay, güneş ışığının ayın engebeli arazisi ile etkileşiminden kaynaklanır.

Güneş çıkıntıları

Filamentler olarak da bilinen güneş çıkıntıları, güneş yüzeyinden kaynaklanan devasa plazma ve manyetik alan yapılarıdır.

Normalde bu çıkıntıları yerden göremeyiz. Ancak bir tutulma sırasında, bir çiçeğin üzerindeki yapraklar gibi görünen ayın arkasında görünebilirler.

Düşük sıcaklıklar

Ay güneşi kapladığında sıcaklıklar hızla düşebilir. Bunun miktarı yere, yılın zamanına ve tutulma türüne bağlıdır.

Çoğu yerde, toplam tutulma sırasında yaklaşık 5 ila 10 derece Fahrenheit (2,8 ila 5,6 santigrat derece) sıcaklıkta bir düşüş yaşanır, ancak düşüş daha da büyük olabilir. 1834’teki bir gazete, 28 derece gibi oldukça garip bir değişiklik bildirdi.

Halka şeklindeki tutulmalar genellikle sıcaklıkta daha az bir değişiklik yaşar. Nordgren’e bildirdiğine göre bu olayda, sanki güneşin üzerine bir bulut yerleşmiş gibi görünür. Ama güneşin üzerinde bulut yok, bu da onu daha da garip kılıyor.

Değişken rüzgarlar

Sıcaklıklardaki düşüşün yanı sıra tutulma yaşayan bölgelerde rüzgar yönünde bir değişiklik yaşanabilir. İlk olarak, ay güneşi engellemek için yaklaştığında rüzgar sakinleşir.  2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ay en yüksek kapsama alanına ulaştıktan sonra rüzgarlar aktiviteye dönmeye başlıyor ve genellikle farklı bir yönde esiyor.

Ve bu etki, halka şeklinde ve hatta kısmi tutulmalarla ortaya çıkar.

Hayvanların kafa karışıklığı

Live Science dergisinin bildirdiğine göre, gün ortasında gökyüzü aniden karardığında hayvanların kafası karışabilir.

Radyo dalgalarının karışması

Hem toplam hem de halka şeklindeki tutulmalar, radyo dalgalarının belirli frekanslarıyla karışmasına neden olur. Bunun nedenini kimse tam olarak anlayamamıştır.

Bilim adamları güneşin, dünyanın iyonosferiyle etkileşime girme şekliyle bir ilgisi olabileceğini düşünüyor. 14 Ekim ve 8 Nisan 2024 tarihlerinde Kuzey Amerika’daki bilim adamları ve radyo meraklıları, tutulmanın bu yayınları nasıl etkilediğine dair daha fazla veri toplamak için çalışacak.

Karışık mikroplar

Mikroorganizmalar bile güneş tutulmasının garip hislerine duyarlı olabilir. Hindistan’da tam bir tutulma sırasında laboratuvar petri kaplarında büyüyen bakterilerle ilgili 2011 yılında yapılan bir araştırma, mikropların daha küçük hale geldiğini ve tutulmanın zirvesine yakın farklı şekillerde olduğunu buldu. Ancak, bu sonuçlar henüz tekrarlanmadı.

Garip gölgeler

Tutulma geçtiğinde gözlerin çoğu gökyüzüne kitlenebilir.  Ancak yere bakmak için bir dakikanızı ayırın, çünkü delik etkisine neden olan ağaçların ve diğer nesnelerin oluşturduğu küçük gölgeler oluşacaktır.

Gölge aralıkları

Tam tutulma gelmeden saniyeler önce, düz renkli yüzeylerde dalgalı açık ve koyu çizgiler görülebilir.

Nordgren bu durumu şöyle açıklıyor:

Bir yüzme havuzunun dibinde olmak gibi bir şey. Bu gölge bantları bir şekilde bilimsel bir gizemdir ve gökbilimciler hala tam olarak ne olduklarını veya neden bazen ortaya çıktıklarını bilmiyor.

Bazı bilim adamları bu bantların dünya atmosferindeki dalgalı deformasyonların bir tezahürü olabileceğini varsayıyor. NASA’ya göre kayıtları 9. yüzyıla kadar uzanıyor.

Görünür yıldızlar ve gezegenler

Tam bir güneş tutulması sırasında ay, yıldızların ve gezegenlerin gökyüzünde görünmesi için yeterli güneş ışığını engeller. Bununla birlikte, bu gezegenlerin yalnızca en parlakları görünür olacak ve görünümleri o sırada dünyanın konumuna bağlı olacak. Örneğin, 2024’teki tutulma sırasında Venüs ve Jüpiter’i görebilirsiniz.

Nordgren, ne yazık ki halkalı bir tutulma sırasında havanın yeterince karanlık olmayacağını söylüyor. Ama ışık seviyesinin farklı olabileceğinin altını çiziyor.



10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature