Eric Cantona turneye çıkıyor: "The Rolling Stones ön grubum olabilir"

"Kral Eric", 4 şarkıdan oluşan "I'll Make My Own Heaven" EP'sinin çıkışını kutlamak için ilk turnesine çıkıyor

(YouTube/Eric Cantona)
(YouTube/Eric Cantona)
TT

Eric Cantona turneye çıkıyor: "The Rolling Stones ön grubum olabilir"

(YouTube/Eric Cantona)
(YouTube/Eric Cantona)

O, bir zamanlar Düşler Tiyatrosu'nda ışık saçıyordu. Old Trafford'a gönül verenler tarafından Kral Eric diye bilinen adam artık başka bir sahneyi aydınlatmaya hazırlanıyor ve tam da ona eşlik edecek grubu biliyor.

Bir zamanlar onu yakası kalkık ve adımlarında rock'n roll havasıyla o kutsal çimleri süslerken izleyen hayranları, Cantona'nın yeni müzikal yönüne güvenen bir adam olmasına şaşırmayacaktır.

Öyle ki, şarkıcılığa-söz yazarlığına soyunan Fransız forvet, mükemmel ön grubu çoktan bulduğunu düşünüyor ve şöyle diyor:

Elbette ben bir ana sanatçıyım... belki The Rolling Stones beni desteklemeye gelebilir.

Cantona, 4 şarkılık EP'si I'll Make My Own Heaven'ın çıkışını kutlamak için yakında ilk Birleşik Krallık turnesine çıkacak.

Sanata sevgisini uzun zamandır dışa vuran 57 yaşındaki Galyalı usta, 26 Ekim'den itibaren Manchester'daki Stoller Hall'da başlayacak bir dizi samimi konserde canlı performans sergileyecek.

20 Ekim Cuma günü Radio 4'un Today programında konuşan Cantona "Canlı performansım harika" dedi.

Elbette. Bunu biliyorsunuz! İki tutkum vardı: sanat ve spor. Ben de futbolla başladım... Derin bir kendini ifade etme ihtiyacı duyuyorum, bu yüzden futbolu bıraktığımda oyunculuğa başladım.

2009'da Cantona, Ken Loach imzalı Hayata Çalım At'a (Looking For Eric) konu olmuştu. Filmde kendisini oynayan Cantona, eski forvete takıntılı ve zor zamanlardan geçen bir Manchesterlı postacının gurusu ve yaşam koçuydu.

Bu yapım, Kerkenez (Kes) ve Ben Daniel Blake (I, Daniel Blake) gibi eleştirmenlerce beğenilen eserlerin arkasındaki Britanyalı yönetmene Cantona'nın önerdiği bir film fikrinden ortaya çıkmıştı.

Ancak belli ki Serge Gainsbourg ve Nick Cave gibi sanatçıların hayranı olan Cantona, sokağa çıkma yasağı sırasında gitarı yeniden eline almış. Cantona, "çok kötü" bir gitarist olduğunu itiraf etmesine rağmen, kendi özgün şarkılarını yazabilmek için "yeterince iyi" olduğunu söyledi.

İlginç bir şekilde Cantona, Fransızca'nın İngilizce kadar "müzikal olmadığını" iddia ederek, şarkı bestelerken neden bu iki dil arasında geçiş yapma eğiliminde olduğunu açıkladı. Cantona'nın EP'sinde iki İngilizce, iki Fransızca parça var.

Futbolu 30 yaşında bırakan Cantona, EP'sinde, 1995'te kendisine hakaret eden bir Crystal Palace taraftarına uçan tekme attıktan sonra herkesçe bilindiği gibi yaygın saldırı suçundan tutuklanmasına gönderme yaptığını da doğruladı.

Cantona, İngiliz futbolunda geçirdiği 6 sezonda 5 kez lig, 2 kez de FA Cup şampiyonluğu yaşadı. Dolayısıyla kalabalık seyircilerin önünde performans sergilemeye yabancı değil.

Cantona, EP'ye adını veren "I'll Make My Own Heaven" adlı şarkıda "Kahraman oldum, suçlu oldum" diyor.

BBC'ye konuşan Cantona, "Suç terminolojisiyle suçlu; kimseyi öldürmedim ama bir kez tutuklandım" dedi.

Şarkıda söylediğim bu: Kahraman oldum, suçlu oldum...

Aslında Cantona ve Stones, efsanevi rock grubunun uzun zamandır beklenen 24. albümü Hackney Diamonds'ı henüz piyasaya sürmesiyle birlikte gelecek hafta listelerdeki yerleri için yarışacak.

Gelecekteki kariyerine gelince, Cantona gelecek hafta Manchester ve Londra konserleri sırasında bir konser albümü kaydetmeyi planlıyor ve bir gün Old Trafford'a, "Düşler Tiyatrosu"na ana sanatçı olarak çıkmayı umuyor.

Cantona "Neden olmasın ki?" dedi.

C'est la vie (İşte hayat).

Independent Türkçe



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters