Havayolu personeli tekerlekli sandalyeleri yere atarken görüntülendi

American Airlines "son derece endişe verici" görüntüyü araştırıyor

(AA)
(AA)
TT

Havayolu personeli tekerlekli sandalyeleri yere atarken görüntülendi

(AA)
(AA)

Havalimanı bagaj görevlilerinin bir tekerlekli sandalyeyi rampadan aşağı (ve yere) attığını gösteren "korkunç" bir video, sosyal medya kullanıcıları tarafından öfkeyle karşılandı.

American Airlines, Miami Havalimanı'nda çekilen ve havayolu şirketinin logosunun basılı olduğu reflektörlü ceket giyen çalışanların video görüntülerinin ardından inceleme altına alındı. Şirket olayı "son derece endişe verici" diye nitelendirdi.

TikTok'a @haez93 tarafından yüklenen videoda, bir tekerlekli sandalyenin rampadan aşağı itildikten sonra fırlayıp yere düştüğü görülüyor.

Başlıkta ayrıca bu şekilde muamele gören tek mobilite cihazının bu tekerlekli sandalye olmadığı iddia ediliyor.

"Lanet olsun, bunu yaptıklarını ve ilk iki tekerlekli sandalyeyle güldüklerini gördükten sonra bunu kaydetmek zorundaydım" diyor ve ekliyor:

Birinin mobilite cihazlarını 'özenle taşımak"' dediğim şey bu değil.

@haez93 Dang, after i saw them do this and laugh with the first two wheelchairs i had to get it on film. That is not what id call “handling with care” for someones mobility device…. #AmericanAirlines #handlewithcare #mobilitydevice #wheelchair ♬ Oh No - Kreepa

Video 1,4 milyondan fazla kez izlendi ve yaklaşık 5 bin yorum aldı.

Bir kullanıcı şunları yazdı:

Bu beni gerçekten öfkelendiriyor. Kız kardeşimin tekerlekli sandalyesi onu engelsiz dünyaya bağlayan tek şey, American Airlines dalga mı geçiyorsun?

Başka bir kullanıcı, farklı bir havayolu şirketinde çalışırken "istisnasız her zaman bu cihazları merdivenlerden aşağı taşımak zorunda kaldıklarını" söylediği bir yorumda şöyle yazdı:

ÇIĞLIK ATTIM. Birinin 20 bin dolarlık bacakları kırıldı. Lanet olsun.

Bir diğeri de, "Bu korkunç. O kişinin bir yerlere gitmekten tamamen aciz kalabileceğini fark etmiyorlar mı? İğrenç insanlar" diye yazdı.

Engelli bir yolcu olarak seyahat eden ya da hareket kısıtlılığı olan birine eşlik eden pek çok kişi de kendi deneyimlerini paylaştı.

USA Today'e konuşan American Airlines sözcüsü, "Engelli müşterilerimizin bağımsızlıklarını desteklemenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve bizimle yaptıkları yolculukları boyunca mobilite cihazlarına gereken özeni gösteriyoruz" dedi.

Bu görüntü son derece endişe verici ve ekibimizle birlikte bu konuyla ilgilenmek için daha fazla ayrıntı topluyoruz. Ağımız genelinde yardımcı cihazlara yönelik uygulamalarımızı iyileştirmek için çok çalışmaya devam edeceğiz.

ABD Ulaştırma Bakanlığı verileri, 2022'de 11 binden fazla tekerlekli sandalye ya da mobilite yardımcısının ABD havayolları tarafından zarar gördüğünü gösteriyor.

Birleşik Krallık'ta bu tür ekipmanlarla ilgili yasa şu şekilde:

Tekerlekli sandalyelerin veya diğer mobilite ekipmanlarının veya yardımcı cihazların havaalanında veya uçağın içinde taşınması sırasında kaybolması ya da hasar görmesi halinde, ekipmanın ait olduğu yolcuya tazminat ödenmelidir.

Ancak, tazminat miktarı standart Montreal Sözleşmesi hükümlerine göre hesaplanıyor ve toplamda yaklaşık 1,150 sterlinle (yaklaşık 41 bin TL) sınırlandırılıyor.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances