Netflix izleyicileri "iç açıcı ve komik" aile filmine bayıldı

Adam Sandler hem yazarlığı hem de yapımcılığı üstlendi

Leo'nun yönetmenliğini Robert Marianetti, Robert Smigel ve David Wachtenheim üstlendi (Netflix)
Leo'nun yönetmenliğini Robert Marianetti, Robert Smigel ve David Wachtenheim üstlendi (Netflix)
TT

Netflix izleyicileri "iç açıcı ve komik" aile filmine bayıldı

Leo'nun yönetmenliğini Robert Marianetti, Robert Smigel ve David Wachtenheim üstlendi (Netflix)
Leo'nun yönetmenliğini Robert Marianetti, Robert Smigel ve David Wachtenheim üstlendi (Netflix)

Netflix izleyicileri, yayın platformunda gösterime giren "iç açıcı ve komik" komedi filmini çok sevdi.

21 Kasım'da gösterime giren Leo, şimdiden izleyicilerden "10 üzerinden 10" gibi iddialı ve övgü dolu yorumlar aldı. 

Adam Sandler bir kez daha ailesiyle bir arada

Animasyon türündeki filmin yazarlığını ve yapımcılığını, seslendirme kadrosunda da bulunan 57 yaşındaki Adam Sandler üstlendi. 

Sandler'ın 49 yaşındaki eşi Jackie ve kızları Sunny'yle Sadie de filmin seslendirme kadrosunda yer alıyor.

İzleyici skoru 96

Netflix, filmle ilgili kısaca şu bilgileri veriyor:

Adam Sandler, ilkokulun son yılını sınıfın evcil hayvanının gözünden anlatan bu yetişkinliğe geçiş temalı müzikal komedide Leo adlı bir kertenkeleyi seslendiriyor.

İzleyicilerin "büyüleyici" diye adlandırdığı çocuk filmi, yaşamının sonlarına yaklaşan ve 74 yaşında orta yaş krizi geçiren Leo adlı evcil kertenkeleyi konu alıyor. 

Leo, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da da son derece yüksek puanlara sahip. 44 eleştirmenin yorumlarına göre 100 üzerinden 77 puan almayı başaran animasyonun izleyici skoruysa 96.

Animasyon aile komedisinin seslendirme kadrosunda Bill Burr, Cecily Strong, Jason Alexander, Rob Schneider, Allison Strong ve Jo Koy yer alıyor.

Leo'yu izleyenler "tüm ailenin animasyon filmden keyif alacağını" ve gelecek yıllarda "diğer nesillerin de beğeneceğini" söyledi. 

"Yürek ısıtan bir komedi"

Bir sosyal medya kullanıcısı Twitter'da şöyle yazdı:

Leo her yaştan izleyicinin keyifle izleyebileceği, gerçekten yürek ısıtan bir komedi. Çocuklar Sandler'ın filmlerinin alışılagelmiş belden aşağı şakalarına yönelirken yetişkinler, daha yaşlı izleyicilere yönelik zekice esprilere bayılacak.

"Harika iş"

Bir başkası da şöyle dedi: 

Aman Tanrım, Netflix'teki Leo'ya bir bakmalısınız, evimdeki herkesin bayıldığı inanılmaz ve iç açıcı bir film. Gözlerinizi yaşartacak bazı harika anlar. Harika iş Adam Sandler ve ekibi!

"Gelecek nesiller için ziyafet"

Üçüncü bir kişi, Netflix'e seslenerek şöyle dedi: 

Piyasada pek çok animasyon var ama Leo sonsuza dek en hayat dolu filmlerden biri olacak! Bir Netflix filmi olduğu için gurur duymalısınız! Gelecek nesiller için bir ziyafet olacak!

"Çocuklar çok sevdi"

Animasyonu izleyen biriyse filme 10 üzerinden 10 verdiğini söyleyerek ekledi:

Netflix'teki Leo gerçekten iyi bir çocuk filmi. Çocuklar çok sevdi.

Bir diğer izleyici, "Netflix'te Leo'yu izlemeye başladım ve... Aslında şu ana kadar gerçekten büyüleyici" diye yazdı.

Adam Sandler, eşi ve kızları, ağustosta gösterime giren komedi filmi Bat Mitzvah'ıma Kesinlikle Davetli Değilsin'de (You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah) de birlikte rol almıştı. Film, hem izleyicilerin hem de eleştirmenlerin beğenisini kazanmıştı.

Independent Türkçe



Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
TT

Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)

Ölümle burun buruna gelen kişiler, yaşadıkları deneyim sırasında zamanın durmuş veya yavaşlamış gibi geldiğini sıkça bildiriyor. 

Başından böyle bir olay geçmeyen kişilerin aklına film sahneleri gelecektir. Örneğin bir trafik kazasında hayatını kaybetmekten kıl payı kurtulan bir karakter etrafına bakarken, sahne daha yavaş akıyor. 

Ölüme yakın deneyimler üzerine çalışan psikiyatr Bruce Greyson'ın 1980-1990'larda yaptığı çalışmalarda, bu türden deneyimler yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70'i "zamanın durduğunu veya anlamını yitirdiğini" bildirmişti. 

Peki bu travmatik olaylar neden böyle bir etki yaratıyor ve zamanın nasıl algılandığı hakkında neler söylüyor? 

İnsanlar zamanı nasıl algılıyor?

Liverpool John Moores Üniversitesi'nde zaman psikolojisi üzerine çalışan Dr. Ruth Ogden, yıllar önce geçirdiği bir trafik kazasından sonra bu alana ilgi duymaya başlamış. 

Psikoloji hocası, Conversation için kaleme aldığı yazıda, başka bir araçla çarpıştıktan sonra adeta zaman durmuş gibi hissettiğini anlatıyor.  

15 yıl boyunca ölüme yakın deneyimlerde neden zamanın yavaşladığı ve zamanın nasıl algılandığı üzerine araştırmalar yürüten Dr. Ruth Ogden ulaştığı sonuçları şöyle açıklıyor:

Biz saniyeleri ve dakikaları mükemmel bir doğrulukla kaydeden saatler gibi değiliz. Bundan ziyade beynimiz, zamanı çevremizdeki dünyaya duyarlı bir şekilde algılamaya ayarlanmış gibi görünüyor.

Dr. Ogden, beynin duygusal ve fizyolojik uyarılmayı düzenleyen bazı bölgelerinin, aynı zamanda zamanın işlenmesinde de rol oynadığını ekliyor. 

Bu nedenle duygular yoğunlaştığı sırada beynin zaman algısı da etkileniyor. Örneğin keyifli vakit geçirirken zaman uçup gidiyor ve sıkıcı ortamlarda geçmek bilmiyor. 

Ölüme yaklaşınca zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyimlerde zamanın neden yavaşladığı kesin olarak bilinmiyor. Bilim insanları bunun altında savaş ya da kaç tepkisinin yattığını düşünüyor. Evrimsel süreçte hayatta kalma içgüdüsü olarak gelişen bu tepki, tehdit anında ortaya çıkıyor.

Tehlike karşısında beyin daha hızlı çalıştığı için ölüme yakın deneyim yaşayan kişiler çevrelerinin daha yavaş hareket ettiğini görüyor. 

Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'nden araştırmacı Marc Wittmann bu durumu şöyle açıklıyor:

Organizma çevresel uyaranları normalden daha hızlı işleyerek kişinin daha kolay tepki vermesini sağlıyor. Daha hızlı algılamak, düşünmek ve hareket etmek hayatta kalmak için avantaj demek.

Yaşlandıkça zaman daha mı hızlı akıyor?

Herkes ölüme yakın bir deneyim yaşamayabilir fakat birçok kişi yaşı ilerledikçe zamanın akıp gittiğinden yakınıyor. 

Geçmişe bakınca çocukken vakit daha yavaş akıyormuş gibi gelirken, yetişkinlikle beraber sanki göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçiyor.

Bilim insanları bu durumun birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Örneğin çocukken bir yıl, yaşanan sürenin daha büyük bir kısmına tekabül ediyor. Nörolog Santosh Kesari "10 yaşındaki bir çocuk için bir yıl, hayatının yüzde 10'u. 60 yaşındaki biri için ise hayatının yüzde ikisinden daha azı" diyor. 

Ayrıca çocukken sürekli yeni şeylerle karşılaşmak, hafızada daha kalıcı etkiler bırakıyor. Kesari şu ifadeleri kullanıyor:

Zamanı unutulmaz olaylarla ölçüyoruz ve yaşlandıkça hatırlanmaya değecek daha az yeni şey yaşanıyor. Bu da çocukluğun daha uzun sürmüş gibi görünmesine yol açıyor.

Bilim insanın burada bahsettiği, zamanın o an içinde nasıl algılandığından ziyade, nasıl hatırlandığı. 

Yine de bazı çalışmalarda çocukken zamanın akışının daha yavaş algılandığı bulunmuştu. Nörobilimci Patricia Costello, çocukların gelişim aşamasında olduğunu belirterek "Sinirsel iletimleri yetişkinlere kıyasla fiziksel olarak daha yavaş. Bu da zamanın geçişini algılama biçimlerini etkiliyor" diyor:

Yetişkinliğe ulaşınca zaman devrelerimiz kablolamayı tamamlıyor ve zamanın geçişini doğru bir şekilde nasıl kodlayacağımızı deneyimlerimizle öğreniyoruz.

Yaşlanınca zamanın daha hızlı akıyormuş gibi gelmesi, büyük ölçüde yeni deneyimlerin azlığıyla ilişkilendiriliyor. Costello bu histen kurtulmak isteyenlere hayatlarına yenilik katmasını öneriyor.

Bilim insanı "Her şeyin çok hızlı geçip gittiği, kendi hayatımızı kaçırdığımız hissini nasıl durdurabiliriz? İş dönüp dolaşıp yeni şeyler öğrenmeye geliyor" diyerek ekliyor: 

Yeni bir beceri öğreniyor musunuz? Farklı bir şeyler pişiriyor musunuz? Mümkün olduğunca hayatınıza yenilik katmak, anıların öne çıkmasını sağlayacak ve bir bakıma zamanı uzatacaktır.

Independent Türkçe, Conversation, Psychology Today, NBC News