25 günde 25 Noel filmi izleyen bir kişiye 2 bin 500 dolar verilecek

Bu bir Noel mucizesi! Bayram filmleri izlemeyi seviyorsanız, bu sizin için mükemmel bir iş

Pexels
Pexels
TT

25 günde 25 Noel filmi izleyen bir kişiye 2 bin 500 dolar verilecek

Pexels
Pexels

Ateşin karşısında en sevdiğiniz Noel filmini izlerken sıcak bir içecekle gevşemenin tam mevsimi, peki ya bunun için size para verilseydi?

CableTV, her yıl yaptığı gibi "Neşe Şefini" arıyor. Son derece önemli ve  bayrama sorumluluk duygusuyla yaklaşmayı gerektiren bir işi üstlenecek bu çalışan, Noel filmlerini izleyecek.

Şirket, 25 günde 25 Noel filmi izleyerek Noel geleneğine vereceği hizmet karşılığında 2 bin 500 dolar kazanacak bir kişi arıyor.

Elbette bu işte bir bit yeniği olmalı değil mi? CableTV'nin karşılığında istediği tek şey, izlediğiniz her filmin kaydını tutmanız ve bunları üç kategoride sıralamanız: Nostalji, Yürek Isıtan Hikaye Anlatımı ve Bayram Neşesi.

Ayrıca filmlerin Netflix, Hulu, Disney+, Amazon Prime, Max, Apple TV+ ve Hallmark Movies Now olmak üzere 7 özel yayın platformundan izlenmesini istiyorlar.

Neşe Şefi'nin platformları, kullanımlarının ne kadar kolay olduğu, herhangi bir düşük kalite veya hata koduyla karşılaşıp karşılaşmadıkları ve Noel filmleri yelpazelerinin ne kadar iyi olduğu açısından sıralaması gerekecek.

Peki ya 7 platforma da aboneliğiniz yoksa? CableTV, 2 bin 500 dolara ek olarak, her biri için yıllık abonelik sağlayacak ki bunun değeri toplamda 975 doları buluyor.

CableTV, ister Hallmark'ın bayram filmi yüklemesi, ister Disney'in klasikleri ya da Rankin ve Bass'in nostaljik stop-motion filmleri olsun, seçtiğiniz 25 filmi izlemenizden memnuniyet duyacak.

Belki maratonunuza Will Ferrell'in neşeli filmi Elf'le başlar, Hollywood klasiği Şahane Hayat'ı (It's A Wonderful Life) izler hatta Zor Ölüm'le (Die Hard) "Bu bir Noel filmi mi?" tartışmasına girersiniz.

Başvurmak için 18 yaşından büyük bir ABD vatandaşı olmanız gerekiyor. CV, kısa bir özgeçmiş ya da mülakat gerekmiyor; sadece web sitelerinde yer alan ve neden bu iş için doğru kişi olduğunuz sorusunu içeren kısa bir formu doldurmanızı istiyorlar.

CableTV'nin web sitesinde "Bunun dışında, tek şart bayram filmlerine derin bir sevgi duymanız, içinizin kıpır kıpır etmesi ve 25 günde 25 film maratonu yapma iradesine sahip olmanız" diye yazıyor.

Ama acele etmeniz gerekiyor! Başvurular bu akşam (1 Aralık) 23.59'da (Sıradağlar Saatine göre) sona eriyor. Hayalleri süsleyen bu işi kazanan şanslı kişi 5 Aralık'ta açıklanacak.

Bu yıl CableTV'nin "Hayalindeki İş" yarışmasının 4.'sü düzenleniyor. Yarışma ilk olarak pandemiyle geçen zorlu bir yılın ardından 2020'de neşeleri geri getirmenin bir yolu olarak başlamıştı.

CableTV Pazarlama Direktörü Garrett Briggs, Fox Business'a, "Kovid-19 kısıtlamaları ve endişeleriyle dolu bir yılın ardından, bayram sezonunu biraz daha neşeli ve renkli hale getirmeyle birlikte birinin hayatında küçük bir fark yaratmanın bir yolunu bulmak istedik" dedi.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances