Ünlü yönetmen, Amber Heard'ün neden sevilmediğini anlamadığını söyledi

Justice League: Adalet Birliği'nin yönetmeni "Başkaları ondan hoşlanmıyorsa ne diyebilirim bilmiyorum" dedi

Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)
Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)
TT

Ünlü yönetmen, Amber Heard'ün neden sevilmediğini anlamadığını söyledi

Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)
Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)

Yönetmen Zack Snyder, Amber Heard'ün eski eşi Johnny Depp'le girdiği ve kamuoyunda ses getiren mahkeme savaşlarından bu yana aktrisin internette maruz kaldığı tacizi anlamadığını söyledi.

The Hollywood Reporter'a konuşan Snyder, "Hiç anlamıyorum" dedi.

Başkaları ondan hoşlanmıyorsa ne diyebilirim bilmiyorum. Onunla bir saniye bile düşünmeden çalışırım.

Snyder'ın 2017 yapımı Justice League: Adalet Birliği'nde kendisine rol vermesiyle Heard, DC Evreni'nde ilk kez görünmüştü.

2018 yapımı Aquaman'de Mera rolünü yeniden canlandıran Heard, bu aralıkta gösterime girecek Aquaman ve Kayıp Krallık'ta (Aquaman and the Lost Kingdom) bir kez daha izleyici karşısına çıkacak.

2013'te çıkan Çelik Adam'la (Man of Steel) 2016 yapımı Batman ve Superman: Adaletin Şafağı'nı (Batman v Superman: Dawn of Justice) da yöneten Snyder, gelecekte DC'ye dönmek gibi bir planı olmadığını da sözlerine ekledi.

Yönetmen, geri dönmesi yönünde aklını çelebilecek tek projenin Frank Miller'ın 1986'ta yayımlanan çizgi roman serisi Kara Şövalye Dönüyor'un (Dark Knight Returns) uyarlaması olabileceğini ama bunun da "çizgi romana sadık bir temsil" olması halinde gerçekleşebileceğini açıkladı.
 

Jason Momoa (solda) ve Amber Heard, Aquaman ve Kayıp Krallık'ta (Warner Bros)
Jason Momoa (solda) ve Amber Heard, Aquaman ve Kayıp Krallık'ta (Warner Bros)

Aquaman ve Kayıp Krallık'ın yönetmeni James Wan geçen ay, filmin yeniden çekimleri etrafında dönen yanlış "anlatı" hakkında konuşmuştu.

Filmin çalkantılı bir yapım sürecinin ortasında kapsamlı bir yeniden çekim sürecinden geçtiği yönündeki haberlere yanıt veren Wan, Empire dergisine "[Yeniden çekimlere] muhtemelen 7 ya da 8 gün ayırdık ki bu boyutta bir film için bu hiçbir şey değil" demişti.

Yalnızca ilk çekimi bitirdikten sonra oyuncularınızı geri getirmek çok zor olduğu için bu yayıldı.

2018 yapımı korku filmi Dehşetin Yüzü'nde (The Nun) yaptığı daha önceki çalışmasına da dikkat çeken Wan, bu filmde de ciddi miktarda yeniden çekim görüntüsünün yapım sürecinin sonlarına doğru eklendiğini söylemişti. Yönetmen "Yeniden çekimlerden koca bir seri çıkardım" demişti.

Ben 'Bu film ilk gün planladığım gibi olmak zorunda' diyen biri değilim. Bu zihniyete saplanıp kalırsanız sanatınız asla organik olmaz.

Filmin gösterime girmesi pandeminin yanı sıra DC Studios'taki yönetim değişikliği sonucu ertelenmişti. Ekim 2022'de, The Suicide Squad: İntihar Timi'nin yönetmeni James Gunn ve yapımcı Peter Safran, tüm DC serisinin yeniden başlatılmasını denetlemek üzere görevlendirilmişti.

Öte yandan Wan, yeniden çekim haberleri ve stüdyo müdahalesi iddialarını savuşturmuştu.

Yönetmen, "Şüphesiz etrafımdaki tüm bu gürültüyle başa çıkmak için daha Zen olmayı öğrenmem gerekti" demişti.

Ben epey mahrem yaşayan biriyim. Sosyal medyaya girip kavga etmiyorum ama bu zor bir şey çünkü gerçek olmayan bir anlatı ortaya çıktı. Gürültü hakkında yazmak eğlenceli ve tıklanıyor ama toplum gerçeği bilmiyor.

Aquaman ve Kayıp Krallık, 22 Aralık'ta sinemalarda vizyona girecek.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances