Ünlü yönetmen, Amber Heard'ün neden sevilmediğini anlamadığını söyledi

Justice League: Adalet Birliği'nin yönetmeni "Başkaları ondan hoşlanmıyorsa ne diyebilirim bilmiyorum" dedi

Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)
Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)
TT

Ünlü yönetmen, Amber Heard'ün neden sevilmediğini anlamadığını söyledi

Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)
Aquaman ve Kayıp Krallık (Warner Bros)

Yönetmen Zack Snyder, Amber Heard'ün eski eşi Johnny Depp'le girdiği ve kamuoyunda ses getiren mahkeme savaşlarından bu yana aktrisin internette maruz kaldığı tacizi anlamadığını söyledi.

The Hollywood Reporter'a konuşan Snyder, "Hiç anlamıyorum" dedi.

Başkaları ondan hoşlanmıyorsa ne diyebilirim bilmiyorum. Onunla bir saniye bile düşünmeden çalışırım.

Snyder'ın 2017 yapımı Justice League: Adalet Birliği'nde kendisine rol vermesiyle Heard, DC Evreni'nde ilk kez görünmüştü.

2018 yapımı Aquaman'de Mera rolünü yeniden canlandıran Heard, bu aralıkta gösterime girecek Aquaman ve Kayıp Krallık'ta (Aquaman and the Lost Kingdom) bir kez daha izleyici karşısına çıkacak.

2013'te çıkan Çelik Adam'la (Man of Steel) 2016 yapımı Batman ve Superman: Adaletin Şafağı'nı (Batman v Superman: Dawn of Justice) da yöneten Snyder, gelecekte DC'ye dönmek gibi bir planı olmadığını da sözlerine ekledi.

Yönetmen, geri dönmesi yönünde aklını çelebilecek tek projenin Frank Miller'ın 1986'ta yayımlanan çizgi roman serisi Kara Şövalye Dönüyor'un (Dark Knight Returns) uyarlaması olabileceğini ama bunun da "çizgi romana sadık bir temsil" olması halinde gerçekleşebileceğini açıkladı.
 

Jason Momoa (solda) ve Amber Heard, Aquaman ve Kayıp Krallık'ta (Warner Bros)
Jason Momoa (solda) ve Amber Heard, Aquaman ve Kayıp Krallık'ta (Warner Bros)

Aquaman ve Kayıp Krallık'ın yönetmeni James Wan geçen ay, filmin yeniden çekimleri etrafında dönen yanlış "anlatı" hakkında konuşmuştu.

Filmin çalkantılı bir yapım sürecinin ortasında kapsamlı bir yeniden çekim sürecinden geçtiği yönündeki haberlere yanıt veren Wan, Empire dergisine "[Yeniden çekimlere] muhtemelen 7 ya da 8 gün ayırdık ki bu boyutta bir film için bu hiçbir şey değil" demişti.

Yalnızca ilk çekimi bitirdikten sonra oyuncularınızı geri getirmek çok zor olduğu için bu yayıldı.

2018 yapımı korku filmi Dehşetin Yüzü'nde (The Nun) yaptığı daha önceki çalışmasına da dikkat çeken Wan, bu filmde de ciddi miktarda yeniden çekim görüntüsünün yapım sürecinin sonlarına doğru eklendiğini söylemişti. Yönetmen "Yeniden çekimlerden koca bir seri çıkardım" demişti.

Ben 'Bu film ilk gün planladığım gibi olmak zorunda' diyen biri değilim. Bu zihniyete saplanıp kalırsanız sanatınız asla organik olmaz.

Filmin gösterime girmesi pandeminin yanı sıra DC Studios'taki yönetim değişikliği sonucu ertelenmişti. Ekim 2022'de, The Suicide Squad: İntihar Timi'nin yönetmeni James Gunn ve yapımcı Peter Safran, tüm DC serisinin yeniden başlatılmasını denetlemek üzere görevlendirilmişti.

Öte yandan Wan, yeniden çekim haberleri ve stüdyo müdahalesi iddialarını savuşturmuştu.

Yönetmen, "Şüphesiz etrafımdaki tüm bu gürültüyle başa çıkmak için daha Zen olmayı öğrenmem gerekti" demişti.

Ben epey mahrem yaşayan biriyim. Sosyal medyaya girip kavga etmiyorum ama bu zor bir şey çünkü gerçek olmayan bir anlatı ortaya çıktı. Gürültü hakkında yazmak eğlenceli ve tıklanıyor ama toplum gerçeği bilmiyor.

Aquaman ve Kayıp Krallık, 22 Aralık'ta sinemalarda vizyona girecek.

Independent Türkçe



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe