Yönetmen Nacer Khemir: Filistin'in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor

Birçok festivalden ödülle dönen, "Çöl İşaretçileri", "Güvercinin Kayıp Gerdanlığı" ve "Bab'Aziz" filmlerine imza atan Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir, "Filistin'in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor demektir" dedi

Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir, "Çöl İşaretçileri", "Güvercinin Kayıp Gerdanlığı" ve "Bab'Aziz" filmlerine imza attı (AA)
Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir, "Çöl İşaretçileri", "Güvercinin Kayıp Gerdanlığı" ve "Bab'Aziz" filmlerine imza attı (AA)
TT

Yönetmen Nacer Khemir: Filistin'in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor

Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir, "Çöl İşaretçileri", "Güvercinin Kayıp Gerdanlığı" ve "Bab'Aziz" filmlerine imza attı (AA)
Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir, "Çöl İşaretçileri", "Güvercinin Kayıp Gerdanlığı" ve "Bab'Aziz" filmlerine imza attı (AA)

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu 11. Boğaziçi Film Festivali'nde Uluslararası Uzun Metraj Yarışması'nın jüri başkanlığını üstlenen Khemir, AA muhabirine, sinemaya dair yaklaşımını ve İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara ilişkin düşüncelerini dile getirdi.

Aynı zamanda yönetmen ve yazar Khemir, İstanbul'da olmanın çok güzel olduğunu belirterek, "Çok sevdiğim bir şehirde yürüyerek gezme fırsatı buldum. İstanbul'un içerisinde birçok şehir olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

"Oldukça zengin bir festival"

Birçok gencin burada sinemayla ilgilendiğine şahit olduğundan bahseden Khemir, "Aynı zamanda çok fazla sinema öğrencisi ve festivalin olduğunu görmek mutluluk verici. Bunlar birbirinden farklı ve birbirini tamamlayan festivaller. Her biri sinemada farklı bir bakışı ortaya koymak için düzenleniyor, bu Avrupa'da çok fazla gördüğümüz bir örnek değil." değerlendirmesinde bulundu.

Nacer Khemir, Boğaziçi Film Festivali'nde jüri başkanı olarak birçok film görme şansı yakaladığını dile getirerek,"Oldukça zengin bir festival olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca diğer festivaller için de güzel bir örnek teşkil ediyor. Festivallerde genellikle filmlerin yüzde 20'si aslında kurgudan oluşuyor, geri kalanları günlük hayatın bir yorumu şeklinde oluyor. Bu da aslında Avrupa'dan gelen bir yaklaşım." dedi.

"Sinema bir ülkenin ruhunu yansıtır"

Filmi oluşturan esas unsurun hikaye olduğunu vurgulayan Khemir, şunları kaydetti:

Hikayenin sinemada merkezde olduğunu söyleyebilirim. Dijital imkanlar bize çok kolaylık sağlıyor. Burada farklı olan şey bizim hikayeyi nasıl anlattığımız oluyor. Mesela İstanbul'un mimarisi Paris'inkine benzemiyor, eğer biz İstanbul'da yaşıyorsak İstanbul'un hikayesine benzer bir şekilde bunu anlatmamız gerekiyor. Eğer biz İstanbul'da yaşayıp Paris'te geçen benzer bir hikaye anlatmaya çalışırsak bu olmaz. Şu anda sinemacılar bu hatayı yapıyor. Dünyanın farklı yerlerinde yaşasak da hepimiz ABD sinemasına benzer filmler çekiyoruz. Hollywood sinemasını taklit etmemeliyiz, kendi tarzımızı göstermeliyiz. Ben sinemamda, filmlerimde buna çabalıyorum.

Khemir, sinema eğitimini aslında şiirler aracılığıyla yaptığını belirterek, "Çünkü her şiirin ruhtan gelen bir hikayesi var. Sinemanın en önemli kısmı bir ülkenin ruhunu yansıtmasıdır. Sinema ruhun ateşini saklayan bir şeydir. Bu aynı zamanda beraberinde umudu da taşır ve şu anda hiç olmadığı kadar umuda ihtiyacımızın olduğunu bir zamandayız." diye konuştu.

"Türk sinemasının aslında kendi büyük şairlerine geri dönüp oradan kaynak bulabileceğini düşünüyorum"

Nacer Khemir, Türk sinemasını dünyadaki festivallerde yer bulduğu kadar takip edebildiğini anlatarak, "Türk sinemasında şiirlerden ilham alan filmlerin olmasını gerçekten isterim. Çünkü çok büyük şairlerin olduğu bir toprakta yaşıyorsunuz, bunlardan ilham alınabilir. Türk sinemasının aslında kendi büyük şairlerine geri dönüp oradan kaynak bulabileceğini düşünüyorum." dedi.

Güncel olarak üzerine çalıştığı yeni bir sinema filmi olmadığını dile getiren sanatçı, "Çünkü projelere kaynak arama durumunda olmaktan yoruldum. 'Baba Aziz' filmini çekmek için kaynak bulmaya 10 senemi harcadım. O yüzden yeni bir proje için benzer bir enerjiyi harcamak istemiyorum. Araplarda oldukça para var ama paraları olduğu kadar da aslında fikirden yoksunlar." ifadelerini kullandı.

"Filistin'in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor demektir"

Filistin konusunun adaletsizliğin en derin bir şekilde hissedildiği bir mevzu olduğunun altını çizen Tunuslu yönetmen, şu değerlendirmeleri yaptı:

Yaşananları izliyorum ve üzerimde bunun hissiyatı var, cesur insanların oluşturduğu bir hissiyat. Şu anda dünyada dürüst olmanın çok zor olduğu bir evreden geçiyoruz. Adaletsizliği yasalarla birlikte yeniden düzenlememiz gerekiyor. Dünya bu şekilde devam edemez. Eğer buna bir çözüm bulunamazsa, dünyada barış sağlanamaz. Eğer bu konuda bir düzenleme yapılmazsa herkes kaybedecek. Diyalog halinde olmamız, çözüm bulmak üzere bir diyalog oluşturmamız gerekiyor. Filistin'in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor demektir.



Hintli sinemacıdan Netflix'e dava: Squid Game filmimi kopyaladı

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Hintli sinemacıdan Netflix'e dava: Squid Game filmimi kopyaladı

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Hindistanlı bir sinemacı, popüler dizi Squid Game'i yapmak için Luck isimli filminin taklit edildiğini söyleyerek Netflix'e dava açtı. Yayın platformu, dayanaksız olduğunu söyleyerek bu iddiayı reddetti.

Soham Shah, Squid Game'in 2009 yapımı Hintçe film Luck'tan çalıntı olduğunu öne sürerek 13 Eylül'de New York'ta dava açtı.

2021'de Netflix'te gösterime giren ve Hwang Dong-hyuk'un yarattığı Squid Game, para sıkıntısı çeken bir grup yarışmacının hayat değiştirecek miktarda para için ölümüne savaşmasını anlatan, distopik bir Güney Kore dizisi. Squid Game, gösterime girdikten sonra, ilk 4 haftada 142 milyondan fazla hesap tarafından izlenerek, romantik dönem dizisi Bridgerton'ı geçmiş ve hızlıca yayın platformunun gelmiş geçmiş en çok izlenen dizisi olmuştu.

Shah'ın filmi Luck, IMDB'deki resmi özetine göre, "'şansla' donatılmış bir grup insanın ne kadar şanslı olduğunu görmek için bir dizi yarışmaya girmek üzere 'gizli bir örgütün elebaşı' tarafından bir araya getirilmesini" konu alıyor. Dünyanın farklı yerlerinden kumarbazlar da grup üzerine bahse giriyor.

sad
Luck'ı yazan ve yöneten Shah, Squid Game'in filminin vizyona girdiği tarihte yazıldığını iddia ediyor (Viacom18 Studios)

Bloomberg, Shah'ın dava başvurusunda "Ana hikaye, karakterler, temalar, mod, atmosfer ve olay örgüsünün, Luck'a benzerliğin tesadüf olma ihtimalini ortadan kaldıracak kadar benzediğini belirttiğini aktardı.

TMZ, Luck'ın yönetmenliğini de üstlenen Shah'ın davada, hikayesini "2006'da veya o yıllarda" yazdığını ve Hwang'ın Squid Game'i, Luck'ın sinemalarda gösterime girdiği yıl olan 2009'da yazdığını iddia ettiğini bildirdi.

Shah davasında Hwang'ın ismini de verdi.

Haberde Shah'ın, Luck Temmuz 2009'da Hindistan, Birleşik Krallık, ABD'yle Birleşik Arap Emirlikleri'nde vizyona girdiği ve "kayda değer miktarda reklam ve pazarlama çalışması" yapıldığı için Netflix'in filme erişim imkanı olduğu yönündeki iddialarına da yer verildi.

Shah davada, Netflix'in 2023'te gösterime giren yarışma programı ve kasımda New York'ta hayata geçirilmesi beklenen sanal gerçeklik deneyimi gibi Squid Game'den uyarlanan içerikler üretmeye devam ederek telif haklarını ihlal etmeyi sürdürdüğünü de ileri sürüyor.

Shah, dizinin Netflix'in piyasa değerini 900 milyon dolardan daha fazla artırdığını da iddia ediyor.

xscdfbg
Squid Game, 2021'de gösterime girdikten sonra Netflix'in gelmiş geçmiş en çok izlenen dizisi olmuştu (Netflix)

Shah, tutarı belirtilmemiş tazminatın yanı sıra Netflix'in Squid Game'i pazarlayarak ve yayımlayarak telif haklarını ihlal etmesini, ürün satışından kar elde etmesini ve gelecekte telif haklarını ihlal edebilecek başka şov ve içerikler geliştirmesini engelleyen bir ihtiyati tedbir kararı talep ediyor.

Netflix yaptığı açıklamada şöyle yanıt verdi:

Bu iddianın bir dayanağı yok. Squid Game, Hwang Dong-hyuk tarafından yaratılmış ve yazılmıştır, bu konuyu güçlü bir şekilde savunmaya kararlıyız.

2021'de bir dizi Hintli, gerçekten de X (Twitter) üzerinden Squid Game ve Luck arasındaki benzerlikler hakkında paylaşımlar yapmıştı.

Squid Game'in gerçekten eşsiz bir dizi olduğunu söyleyenler Luck'ı izlememiş

 

Sanırım yanlış Squid Game'i indirdim.

Peki #SquidGame kimseye Sanjat Dutt'la Shruti Haasan'ın filmi LUCK'ı hatırlatıyor mu? O filmin dizi formatı gibi!

Squid Game'in ikinci sezonu 26 Aralık'ta gösterime girecek, üçüncü ve son sezonunsa 2025'te çıkması planlanıyor.

Squid Game, 2022'de Emmy'lerde önemli ödüller kazanan yabancı dildeki ilk dizi olarak tarih yazmıştı.

Independent Türkçe