Netflix en belirgin özelliklerinden birini devre dışı bırakabilir

Yüzde oranının izleyicilerin bir sonraki tercihini seçmesine yardımcı olması gerekiyordu ancak bu özellik kafa karıştırıcı hale geliyor

AFP
AFP
TT

Netflix en belirgin özelliklerinden birini devre dışı bırakabilir

AFP
AFP

Netflix, hizmetinin merkezi ve en belirgin özelliklerinden biri olan "eşleşme" puanını platformdan kaldırabilir.

Bu puan, izleyiciler film ve diziler arasında gezinirken yüzde olarak gösteriliyor. Özellik, kişinin seçiminden keyif alma olasılığının ne kadar olduğunu belirtmek için kesin bir puan atamayı amaçlıyor.

Ancak New York Times'a göre izleyiciler bu özelliği "kafa karıştırıcı" buluyor.

Eşleşme puanı, ilk kez 2021'de tanıtılan "Şaşırt Beni" seçeneğinin devamı olarak icat edildi. Bu özellik Netflix'in algoritmasını kullanarak izleyicilerin hoşuna gidebileceğini düşündüğü bir şeyi seçiyor ve sadece butona basarak seçimin kendileri için yapılmasını sağlıyordu.

Ancak bu da tutmadı. Aynı haberde, yöneticilerin yeni özellikten "inanılmaz derecede emin" oldukları fakat kullanıcıların bunu benimsemediği ve Netflix'in geçen yıl bunu kaldırdığı belirtildi.

Netflix bunun yerine "etiketleme" üzerine açık bir şekilde daha fazla odaklanıyor. Bu özellik filmleri ve dizileri hızlıca tanımlamak amacıyla onlara kelimeler ekliyor.

Birçoğu sadece bir kelime uzunluğunda. Örneğin American Nightmare "Sürükleyici" ve "Gerçek Suç", Fool Me Once ise "Psikolojik ve Merak Uyandıran".

New York Times'ın aktardığına göre toplam 3 bin etiket var. Habere göre en popüler olanlar "Romantik", "Heyecan Verici" ve "Merak Uyandırıcı"yken en az yaygın olanı "Meslek: Irgat".

Şirketin New York Times'a yaptığı açıklamaya göre Netflix, etiketlerin diğer yayın platformlarına kıyasla başarısının anahtarı olduğuna inanıyor. Şirket, bu etiketlerin izleyicileri oynatma tuşuna basmaya ve platformla etkileşimlerini sürdürmeye ikna ettiğini belirtti.

Bunun nedeni kısmen kullanıcıların platformdan çok çabuk ayrılmaları. Belirli bir videoya eklenen etiketler, resimler ve diğer bilgilerin işe yaraması için bir dakikadan az bir süre var: Bir yönetici, bir kişi ortalama 53 saniye içinde oynat düğmesine basmayı seçmediyse, o zaman herhangi bir şey izleme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Şirkete göre etiketler, kişilerin izlemek için bir şeyler seçmesini ve platformda kalmasını sağlamayı amaçlayan araçlardan biri. Habere göre etiketler Netflix'in DVD kiralama hizmeti verdiği günlerden bu yana kullanılıyor, ancak şirket kendisini rakiplerinden ayırdığı inancıyla etiketlere daha fazla ağırlık veriyor.

Independent Türkçe



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters