Hemoglobin seviyesini doğal olarak artıran 6 meyve!

Hemoglobin seviyesini doğal olarak artıran 6 meyve!
TT

Hemoglobin seviyesini doğal olarak artıran 6 meyve!

Hemoglobin seviyesini doğal olarak artıran 6 meyve!

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve akciğerlerden vücuttaki bütün dokulara oksijen taşıyan bir proteindir.

Düşük hemoglobin seviyeleri yorgunluğa, halsizliğe ve hatta anemiye yol açabilir.

Demir takviyeleri genellikle düşük hemoglobin ile mücadele etmek için reçete edilirken, ‘onlymyhealth’ adlı bir tıp sitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre demir açısından zengin meyveleri beslenme rutininize dahil etmek doğal yollardan hemoglobin seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilir.

İşte sadece demir açısından zengin olmakla kalmayıp aynı zamanda genel sağlığı destekleyici temel vitaminler ve antioksidanlar içeren bazı meyveler:

1- Kayısı

Kayısı sadece tatlı olmakla kalmıyor aynı zamanda harika bir demir kaynağı teşkil ediyor. Buna ilaveten demirin vücutta emilimini artıran C vitamini açısından da zengin bir besin olarak öne çıkıyor.

Bir bardak kayısı dilimi, tavsiye edilen günlük demir miktarının yaklaşık yüzde 13’ünü karşılar.

Taze veya kurutulmuş kayısıları beslenme rutininize dahil etmek, tatlı isteğinizi bastırırken hemoglobin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir.

2- Erik

Taze veya kuru erik, hemoglobin seviyelerini arttırmak için mükemmel bir meyvedir. Bir bardağı yaklaşık 3 mg demir içerir. Ayrıca kuru erik, kardiyovasküler sistemi korumak için gerekli olan lif, potasyum ve K vitamini içerir.

Beslenme düzeninize kuru erik eklemek, hemoglobin seviyenizi düzenlemenize ve genel olarak kalp sağlığınızı artırmaya yardımcı olabilir.

3- Nar

Narlar sadece lezzetli bir meyve değil, aynı zamanda inanılmaz derecede besleyicidir. Demir açısından zenginliği ile öne çıkarak 100 gramı yaklaşık 1,5 mg demir içerir. Ayrıca narlar antioksidanlarla, özellikle de oksidatif strese ve iltihaplanmaya karşı koruma sağladığı kanıtlanan punikalaginler ve antosiyaninlerle doludur.

Nar suyu içmek veya salatalara taze nar taneleri serpiştirmek, hemoglobin seviyenizi yükseltmenin ve vücudunuzun antioksidan savunmasını güçlendirmenin lezzetli bir yolu olabilir.

4- İncir

İncir, hemoglobin seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilecek tatlı ve besleyici bir meyvedir. Mükemmel bir demir kaynağıdır. Büyük bir incir yaklaşık 1 mg demir içerir. Ayrıca incir, kan basıncını ve kemik yoğunluğunu korumak için gerekli olan büyük miktarda lif, potasyum ve kalsiyum içerir.

Kahvaltılık gevreklerinize veya yoğurdunuza taze veya kuru incir eklemek, demir alımınızı artırmanın ve genel sağlığınızı desteklemenin basit ve etkili bir yolu olabilir.

5. Hurma

Hurma, tatlı olmasının yanı sıra inanılmaz derecede de besleyicidir. Bir hurma yaklaşık 1 mg demir içerir. Ayrıca hurma, kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olan lif, potasyum ve flavonoidler ve karotenoidler gibi antioksidanlar açısından da zengindir.

Hurma atıştırmak veya mutfak tariflerinizde hurmayı doğal tatlandırıcı olarak kullanmak, hemoglobin seviyenizi yükseltmenize ve hızlı bir şekilde enerji almanıza yardımcı olabilir.

6. Kırmızı orman meyveleri

Sağlığa birçok faydası bulunmasıyla nedeniyle popülerlik kazanan kırmızı orman meyveleri mükemmel bir demir kaynağıdırlar ve bir bardağı yaklaşık 2,6 mg demire denk gelmektedir. Ayrıca, demir emilimini artıran C vitamininin yanı sıra antiinflamatuar özelliklere sahip güçlü bir antioksidan olan resveratrol açısından da zengindir.

Smoothielere veya yulaf ezmesine eklenen taze kırmızı orman meyveleri, hemoglobin seviyenizi yükseltmenin ve genel sağlığınızı desteklemenin lezzetli bir yolu olabilir.

Demir açısından zengin kırmızı orman meyvelerini beslenmenize dahil etmek, doğal bir şekilde hemoglobin seviyenizi yükseltmenize ve genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.



30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
TT

30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)

Gökbilimcilerin yıllardır aşina olduğu kahverengi cücenin aslında iki cisim olduğu ortaya çıktı. Türünün ilk örneği olan ikili sistemin tespiti, yıllardır çözülmeyi bekleyen bir gizemi de aydınlattı.

1995'te keşfedilen Gliese 229B, bulunan ilk kahverengi cüceydi. "Başarısız yıldız" da denen bu cisimler, yıldızlar gibi gaz ve toz bulutunun çökmesi sonucu oluşsa da çekirdeklerinde nükleer füzyonu tetikleyecek kütleye sahip değiller. 

Yaklaşık 19 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen Gliese 229B'nin beklenenden çok daha sönük olması uzun zamandır gökbilimcilerin kafasını kurcalıyordu.

Gökcisminin aslında iki ayrı kahverengi cüce olduğu teorisi ortaya atılsa da bir türlü kanıtlanamamıştı.

Önde gelen hakemli dergi Nature'da dün (16 Ekim) yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, Şili'deki Çok Büyük Teleskop'u kullanarak bu teoriyi doğruladı. 

Gliese 229B'den yayılan ışığı inceleyen araştırmacılar, zıt yönlerde dönen iki ayrı kahverengi cüce olduğunu gördü. 

Gliese 229Ba ve Gliese 229Bb adı verilen cisimler, yaklaşık 6 milyon kilometre gibi çok yakın bir mesafeden birbirinin etrafında dönüyordu. Bu mesafe kulağa epey uzak gelse de 19 ışık yılı uzaklıktan bakıldığında, aslında cisimlerin ayırt edilmesini engelleyecek kadar yakın.

Daha önce kahverengi cüce çiftleri saptanmıştı ama bu ikili, çok daha yakın bir şekilde dönüyor. Birbirlerinin yörüngesi etrafındaki dönüşlerini 12 günde tamamlayan cisimlerden biri Jüpiter'in 38, diğeri de 34 katı kütleye sahip.

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) doktora öğrencisi ve makalenin başyazarı Jerry Xuan, "Gliese 229B, örnek bir kahverengi cüce olarak kabul ediliyordu" diyerek ekliyor:

Artık bu cismin doğası hakkında başından beri yanıldığımızı öğrendik. Bir değil iki taneler.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden çalışmanın ortak yazarı Rebecca Oppenheimer ise bulgular hakkında "Evrenin ne kadar tuhaf olduğunu ve yıldız sistemlerinin bizimkinden ne kadar farklı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

Gliese 229B ikilisinin nasıl meydana geldiği henüz net değil. Bilim insanları, onları oluşturan toz ve gaz bulutunun ikiye ayrılarak iki tane kahverengi cüce "tohumu" üretmiş olabileceğini düşünüyor.

Aralarında kütleçekimsel bir bağ oluşan bu tohumlar, bugün görülen cisimleri meydana getirmiş olabilir.

İlk kahverengi cücenin aslında ikiz olması, bu türden daha fazla çift olabileceği düşüncesini de akla getiriyor. 

Araştırmacılar bundan sonra birbirine çok yakın mesafeden dönen kahverengi cüce çiftlerini aramayı planlıyor. 

Caltech'ten Prof. Shri Kulkarni, yeni çalışma hakkında "Neredeyse 30 yıl sonra yeni bir gelişme olduğunu görmek çok güzel" diyor. Son araştırma ekibinde yer almayan ancak Gliese 229B'yi ilk keşfedenler arasında olan Prof. Kulkarni ekliyor: 

Bu ikili sistem insanı yine hayrete düşürüyor.

Independent Türkçe, Space.com, Associated Press, Nature