Taylor Swift hayranı, viral görüntüsüne gelen tepkileri yorumladı

Bir hayranı, Swift'in Sydney'de konser verdiği yerin önünde hıçkırıklara boğulmuştu

AFP
AFP
TT

Taylor Swift hayranı, viral görüntüsüne gelen tepkileri yorumladı

AFP
AFP

Avustralyalı Taylor Swift hayranı Madison Blackband, pop süperstarının Exile performansına verdiği dramatik tepkiyle viral olduğu an hakkında konuştu.

25 Şubat Pazar günü 20 yaşındaki Blackband ve iki arkadaşı, Swift'in Avustralya'daki son Eras Turnesi konserini verdiği Sydney'deki Accor Stadyumu'nun önünde otururken kendilerini kaydetmişti.

Blackband'in o gecenin ilerleyen saatlerinde paylaştığı TikTok videosunda, Swift'in 2020'de çıkan "folklore" albümündeki şarkısı Exile'ın performansına başlamasıyla hayranın dramatik bir şekilde gözyaşlarına boğulduğu görülüyor.

Görüntülerin üstünde yazan metinde "Taylor'ın 'Exile'ı (hayatımı kurtaran şarkı diye de bilinir) söylemesine verdiğim tepki" diye belirtiliyor.

Video anında viral oldu. Bu haberin yazıldığı sırada TikTok'ta 1,1 milyon kez izlendi ve Instagram ve X'te yeniden paylaşıldı.

Rolling Stone'a verdiği yeni röportajda Blackband, "[X'e] girdim ve karşıma çıkan ilk şey bu videoydu. 'Ah, bu yaşandı' dedim" diye konuştu.

Bunu 200 kişinin görmesi niyetiyle paylaştım, milyonlara ulaşsın diye değil.

Daha sonra videonun TikTok'taki yorum bölümünü devre dışı bırakan Blackband bunu "başkalarının söylediklerini kaldıramadığından değil sadece manasını görmediği için" yaptığını açıkladı.

Yine de bu durum kullanıcıları, diğer sosyal medya platformlarında süzgeçten geçirilmemiş görüş ve yargılarını paylaşmaktan alıkoymadı.

Birçok X kullanıcısı Blackband'i aşırı dramatik ve gösterişçi olmakla suçladı. Hatta bazıları iki arkadaşını, yeterince duygusal destek göstermedikleri için eleştirdi. Diğer izleyicilerse videoya gülüp geçti.

Blackband internetteki çeşitli tepkilere değinerek şöyle dedi:

Bunun beni üzmesine izin vermenin anlamı yok. Nasıl tepki verdiysem öyle tepki verdim. Arkadaşlarımın beni yargılamadığını biliyorum. Bu sadece benim. Ben sadece tutkulu biriyim.

Swift hayranı, "Birilerinin bunun utanç verici falan olduğunu düşünmesi benim için hiçbir şey ifade etmiyor çünkü ben hiçbir zaman öyle olduğunu düşünmedim ve şimdi de sırf biri öyle olduğunu söyledi diye öyle olduğunu düşünecek değilim" diyerek şöyle ekledi:

Buna neden güldüklerini anlıyorum. Videoyu ilk tekrar izleyişimde ben de gülmüştüm.

Blackband şarkıya duyduğu sevgi hakkında da şunu söyledi:

[Exile] benim için çok şey ifade ediyor. Herhangi bir şeye ihtiyacım olduğunda, dikkatimi dağıtmak ya da odağımı korumak için dinlediğim bir şarkı. Can simidi gibi.

Halihazırda Swift, muazzam başarı yakalayan Eras Turnesi'ne bir haftalık ara verdi. 2 Mart'ta turnenin Singapur ayağına başladıktan sonra mayısta Avrupa'ya gidecek.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances