Yeni keşfedilen deniz canlısına Hindistan Cumhurbaşkanı'nın adı verildi

Bulunan yeni tür bu bölgedeki ikinci, tropikal bölgelerdeyse yalnızca üçüncü örnek

Chromodoris magnifica adlı deniz salyangozu türü (Unsplash)
Chromodoris magnifica adlı deniz salyangozu türü (Unsplash)
TT

Yeni keşfedilen deniz canlısına Hindistan Cumhurbaşkanı'nın adı verildi

Chromodoris magnifica adlı deniz salyangozu türü (Unsplash)
Chromodoris magnifica adlı deniz salyangozu türü (Unsplash)

Hindistan'ın doğusunda yaşayan yeni bir kabuksuz deniz salyangozu türü keşfeden zoologlar, ona ülkenin cumhurbaşkanının adını verdi.

Hindistan Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'nun adı verilen Melanochlamys Droupadi adlı kabuksuz deniz salyangozu yakut kırmızısı beneğiyle kahverengimsi siyah renkte ve 7 milimetreye kadar büyüyebiliyor.

Hindistan Zooloji Araştırmaları Merkezi'nden (ZSI) araştırmacılar bu salyangozu, Hindistan'ın doğu kesimindeki Batı Bengal ve Orissa eyaletlerinin düşük gelgit bölgelerindeki 3 kilometrelik bir alanda buldu.

Araştırmacılar Bengal Körfezi'nin kuzeydoğu kıyılarından yaklaşık 150 örnek topladı ve kapsamlı moleküler analizle türün orijinalliği doğrulandı.

Bilim insanları çalışmada şöyle yazdı: 

Tüm örnekler Bengal Körfezi'nin kuzeybatısı boyunca, Batı Bengal'in Digha ve Orissa eyaletinin Udaipur kıyılarından toplandı.

Deniz habitatlarında yaşayan kabuksuz deniz salyangozları, sığ gelgit bölgelerinden derin denizlere ve kutuplardan tropikal bölgelere kadar gezegenin her yerinde bulunuyor.

Bu canlılar diğer küçük deniz salyangozu türleri, deniz solucanları ve küçük balıklar da dahil başka küçük hayvanlarla besleniyor.

Yeni keşfedilen kafa kalkanlı deniz salyangozu (Cephalaspidea), vücudunun içinde bir kabuk bulunan küçük bir omurgasız ve hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahip bir hermafrodit.

"Bu, Hindistan bölgesinden ikinci tür ve üçüncü gerçek tropikal tür" diyen araştırmacılar, halihazırda dünya genelinde 18 kabuksuz deniz salyangozu türünün bilindiğini de ekliyor.

ZSI'dan çalışmanın baş yazarı Prasad Chandra Tudu'nun, cumhurbaşkanıyla aynı Hindistan bölgesinden geldiği için bu deniz salyangozunu Murmu'nun onuruna adlandırmaya karar verdiği bildirildi.

Hindustan Times'a konuşan Tudu şöyle dedi:

Bilim insanları olarak keşfettiğimiz türlere isim verme özgürlüğüne sahibiz. Hem cumhurbaşkanı hem de ben Mayurbhanj'ın Rairangpur bölgesinden geldiğimiz için yüksek makama yükselişini onurlandırmak adına bu türe onun adını vermeye karar verdim.

Bulgular salı günü Mollusca Research adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Independent Türkçe



Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
TT

Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)

Bonoboların, kendi bildikleri bir şeyi karşılarındaki kişi bilmediğinde bunu fark ettiği bulundu. 

İnsanların, başkalarının ne düşündüğünü anlama becerisi sosyal yaşantıda kritik öneme sahip. Zihin teorisi denen bu özellik, farklı inanç ve bakış açılarına sahip kişileri fark ederek buna uygun davranmayı sağlıyor.

Diğer primatların da benzer bir beceriye sahip olup olmadığı uzun zamandır tartışılıyor. Daha önceki çalışmalarda bir yılan gören şempanzelerin, hayvanı fark etmeyen grup üyelerine haber verdiği saptanmıştı.

Ancak doğada bu beceriye işaret eden gözlemler yapılsa da bilim insanları, bugüne kadar kesin kanıtlara ulaşılamadığını söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soru işaretini gidermek adına üç bonoboyla bir deney yürüttü ve bulgularını hakemli dergi PNAS'te dün (3 Şubat) yayımladı.

Araştırma ekibinden Luke Townrow, sırayla bonoboların karşısına geçti ve aralarına bir masa üzerinde ters çevrilmiş üç bardak kondu. 

Başka bir araştırmacı bardaklardan birinin altına üzüm gibi ödüller sakladı. Ancak Townrow, ödülü nereye koyduğunu bazı testlerde görürken, bazılarında görüşü kapatıldı. Bonobolarsa yiyeceğin hangi bardağın altına yerleştirildiğini bütün testlerde gördü.

Townrow ödülün nereye saklandığını bilse de bilmese de "Hmmm... üzüm nerede?" diyerek bardaklara kısaca göz gezdirip 10 saniye bekledi. Eğer nerede olduğunu biliyorsa bu sürenin sonunda üzümü çıkarıp karşısındaki bonoboya verdi. Bu sayede hayvanın bildiklerini paylaşması amaçlandı.

Bilim insanları, Townrow'un görüşü engellenmediğinde bonoboların oturup beklediğini gözlemledi. Ancak araştırmacıyla bardaklar arasına bariyer konduğu durumlarda bonobolar ödülün saklandığı yeri işaret etti. 

Townrow, "Çılgınca dikkatimi çekmeye çalıştıkları ve durmadan bardağı işaret ettikleri oldu çünkü gerçekten harekete geçmemi istiyorlardı ancak kontrollü bir ortam olduğu için 10 saniye beklemek zorundalardı" diyor.

Makalenin yazarlarından Christopher Krupenye, bulgular hakkında şöyle diyor:

Bu, birinin kendilerinden farklı bir bakış açısına sahip olduğunu fark edince gerçekten harekete geçebileceklerini gösteriyor.

Yeni araştırmadaki hayvanlar, insanların olduğu ortamlarda yetiştirildiğinden, bulgular bütün bonobolar için geçerli olmayabilir.

Yine de uzmanlar, üç bonoboda bu becerinin tespit edilmesinin, biyolojilerinde ve büyük olasılıkla insanlarla paylaştıkları ortak atalarda da böyle bir potansiyel olduğuna işaret ettiğini söylüyor.

Çalışmada yer almayan bilim insanları bulguların "kıymetli" olduğunu ancak daha fazla hayvanla deneyler yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Yeni çalışma ve şempanzelerin, tehlikeli yılanları grup üyelerine haber vermesi gibi bulgular, zihin teorisinin insanlara has bir özellik olmadığı düşüncesine katkı sunuyor.

Independent Türkçe, New Scientist, NPR, PNAS