Zayn Malik, kızıyla spot ışıklarından uzakta geçirdiği hayatı anlattı

Şarkıcı, kızı Khai'yi Pensilvanya kırsalında büyütmenin yeni albümünü etkilediğini açıkladı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Zayn Malik, kızıyla spot ışıklarından uzakta geçirdiği hayatı anlattı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Zayn Malik, kızı Khai'yle spot ışıklarından uzaktaki hayatı hakkında samimiyetle konuştu.

One Direction'ın eski üyesi, Hot Ones'ın 14 Mart'ta çıkan bölümünde süper model Gigi Hadid'le üç yaşındaki kızlarını nasıl yetiştirdiklerini ve Pensilvanya kırsalında ona nasıl huzurlu bir çocukluk yaşatmaya çalıştıklarını anlattı. Eğlence sektörünün koşuşturmacasından uzak kalmak, yakında çıkacak 4. stüdyo albümü Room Under The Stairs'in yazım sürecini doğrudan etkilemiş.

Malik, sunucu Sean Evans'a "Bence genel olarak hayat, yazma sürecinizi etkileyebiliyor" diye açıkladı.

Konuşacak bir şeylerinizin olması için yaşamanız ve bir şeylere göğüs germeniz gerekiyor. Bu yüzden evet, Pensilvanya ortamının yazım sürecim üstünde kesinlikle etkisi oldu.

Şarkıcı "Böyle bir his taşıyor, sakinliği var, sanki içe dönük, bilinçli bir şeyler oluyor" diye devam etti.

Ve insanlar bunu dinleyeceği için gerçekten heyecanlıyım çünkü daha önce yaptığım her şeyden gerçekten farklı, son derece kişisel.

Bu röportaj, geçen temmuzda Alex Cooper'ın Call Her Daddy adlı podcast'ine katılarak 6 yıl sonra ilk röportajını veren, Dusk Til Dawn'la tanınan şarkıcı için nadir görülen bir durum. O zaman Cooper'a konuşan Malik, One Direction'dayken içine fırlatıldığı boğucu, devasa şöhretten sonra gerçekten daha fazla mahremiyet arzuladığını açıklamıştı.

Sunucuya "Grupta aşırı derecede teşhir edildiğimizi hissediyorum" demişti.

Bu yüzden mesela röportaj bile vermek zorunda olmayacağım şekilde kendime zaman ayırdım.

Şarkıcı, kızına örnek olmak istediği için kaygı ve korkularıyla doğrudan yüzleşme cesaretini bulduğunu da sözlerine eklemişti.

Malik, "Kızım doğduğundan beri aklımdaki temel şey ona iyi bir örnek olmaya çalışmak" diye itiraf etmişti.

Bu röportajı bile bu yüzden yapıyorum, biliyor musunuz? Eskiden böyle bir konuşma yaparken çok kaygılanırdım. Ve onun bana bakıp 'Babam bunu yapıyor' diyebilmesini istiyorum.

Khai'nin yumuşak tarafını ortaya çıkardığını da eklemişti. Şarkıcı, "Bana sürekli baba şakaları yaptığım söyleniyor" diye açıklamıştı.

Ve ben de bunu kabulleniyorum. Sadece 'Sorun değil. Sıkıntı yok.' diyorum.

Eylül 2020'de Hadid ve Malik'in kızlarını evde doğumla dünyaya getirdiği bildirilmişti. O zaman Malik, artık X diye bilinen Twitter'da müjdeli haber hakkında paylaşım yapmıştı. Malik platformda "Kız bebeğimiz burada, sağlıklı ve güzel" diye yazmıştı.

Şu anda nasıl hissettiğimi kelimelere dökmeye çalışmak imkansız bir iş olurdu. Bu minik insana duyduğum sevgi aklımın alamayacağı kadar büyük. Onu tanıdığıma minnettarım, onun benim olduğunu söylemekten gurur duyuyorum ve birlikte geçireceğimiz hayat için şükrediyorum, öptüm.

Independent Türkçe



Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
TT

Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)

Ölümle burun buruna gelen kişiler, yaşadıkları deneyim sırasında zamanın durmuş veya yavaşlamış gibi geldiğini sıkça bildiriyor. 

Başından böyle bir olay geçmeyen kişilerin aklına film sahneleri gelecektir. Örneğin bir trafik kazasında hayatını kaybetmekten kıl payı kurtulan bir karakter etrafına bakarken, sahne daha yavaş akıyor. 

Ölüme yakın deneyimler üzerine çalışan psikiyatr Bruce Greyson'ın 1980-1990'larda yaptığı çalışmalarda, bu türden deneyimler yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70'i "zamanın durduğunu veya anlamını yitirdiğini" bildirmişti. 

Peki bu travmatik olaylar neden böyle bir etki yaratıyor ve zamanın nasıl algılandığı hakkında neler söylüyor? 

İnsanlar zamanı nasıl algılıyor?

Liverpool John Moores Üniversitesi'nde zaman psikolojisi üzerine çalışan Dr. Ruth Ogden, yıllar önce geçirdiği bir trafik kazasından sonra bu alana ilgi duymaya başlamış. 

Psikoloji hocası, Conversation için kaleme aldığı yazıda, başka bir araçla çarpıştıktan sonra adeta zaman durmuş gibi hissettiğini anlatıyor.  

15 yıl boyunca ölüme yakın deneyimlerde neden zamanın yavaşladığı ve zamanın nasıl algılandığı üzerine araştırmalar yürüten Dr. Ruth Ogden ulaştığı sonuçları şöyle açıklıyor:

Biz saniyeleri ve dakikaları mükemmel bir doğrulukla kaydeden saatler gibi değiliz. Bundan ziyade beynimiz, zamanı çevremizdeki dünyaya duyarlı bir şekilde algılamaya ayarlanmış gibi görünüyor.

Dr. Ogden, beynin duygusal ve fizyolojik uyarılmayı düzenleyen bazı bölgelerinin, aynı zamanda zamanın işlenmesinde de rol oynadığını ekliyor. 

Bu nedenle duygular yoğunlaştığı sırada beynin zaman algısı da etkileniyor. Örneğin keyifli vakit geçirirken zaman uçup gidiyor ve sıkıcı ortamlarda geçmek bilmiyor. 

Ölüme yaklaşınca zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyimlerde zamanın neden yavaşladığı kesin olarak bilinmiyor. Bilim insanları bunun altında savaş ya da kaç tepkisinin yattığını düşünüyor. Evrimsel süreçte hayatta kalma içgüdüsü olarak gelişen bu tepki, tehdit anında ortaya çıkıyor.

Tehlike karşısında beyin daha hızlı çalıştığı için ölüme yakın deneyim yaşayan kişiler çevrelerinin daha yavaş hareket ettiğini görüyor. 

Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'nden araştırmacı Marc Wittmann bu durumu şöyle açıklıyor:

Organizma çevresel uyaranları normalden daha hızlı işleyerek kişinin daha kolay tepki vermesini sağlıyor. Daha hızlı algılamak, düşünmek ve hareket etmek hayatta kalmak için avantaj demek.

Yaşlandıkça zaman daha mı hızlı akıyor?

Herkes ölüme yakın bir deneyim yaşamayabilir fakat birçok kişi yaşı ilerledikçe zamanın akıp gittiğinden yakınıyor. 

Geçmişe bakınca çocukken vakit daha yavaş akıyormuş gibi gelirken, yetişkinlikle beraber sanki göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçiyor.

Bilim insanları bu durumun birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Örneğin çocukken bir yıl, yaşanan sürenin daha büyük bir kısmına tekabül ediyor. Nörolog Santosh Kesari "10 yaşındaki bir çocuk için bir yıl, hayatının yüzde 10'u. 60 yaşındaki biri için ise hayatının yüzde ikisinden daha azı" diyor. 

Ayrıca çocukken sürekli yeni şeylerle karşılaşmak, hafızada daha kalıcı etkiler bırakıyor. Kesari şu ifadeleri kullanıyor:

Zamanı unutulmaz olaylarla ölçüyoruz ve yaşlandıkça hatırlanmaya değecek daha az yeni şey yaşanıyor. Bu da çocukluğun daha uzun sürmüş gibi görünmesine yol açıyor.

Bilim insanın burada bahsettiği, zamanın o an içinde nasıl algılandığından ziyade, nasıl hatırlandığı. 

Yine de bazı çalışmalarda çocukken zamanın akışının daha yavaş algılandığı bulunmuştu. Nörobilimci Patricia Costello, çocukların gelişim aşamasında olduğunu belirterek "Sinirsel iletimleri yetişkinlere kıyasla fiziksel olarak daha yavaş. Bu da zamanın geçişini algılama biçimlerini etkiliyor" diyor:

Yetişkinliğe ulaşınca zaman devrelerimiz kablolamayı tamamlıyor ve zamanın geçişini doğru bir şekilde nasıl kodlayacağımızı deneyimlerimizle öğreniyoruz.

Yaşlanınca zamanın daha hızlı akıyormuş gibi gelmesi, büyük ölçüde yeni deneyimlerin azlığıyla ilişkilendiriliyor. Costello bu histen kurtulmak isteyenlere hayatlarına yenilik katmasını öneriyor.

Bilim insanı "Her şeyin çok hızlı geçip gittiği, kendi hayatımızı kaçırdığımız hissini nasıl durdurabiliriz? İş dönüp dolaşıp yeni şeyler öğrenmeye geliyor" diyerek ekliyor: 

Yeni bir beceri öğreniyor musunuz? Farklı bir şeyler pişiriyor musunuz? Mümkün olduğunca hayatınıza yenilik katmak, anıların öne çıkmasını sağlayacak ve bir bakıma zamanı uzatacaktır.

Independent Türkçe, Conversation, Psychology Today, NBC News