İzleyicilerin sevmediği Russell Crowe filmi 10 yıl sonra Netflix'te hit oldu

160 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film gişede 359 milyon dolar kazanmıştı (Paramount Pictures)
160 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film gişede 359 milyon dolar kazanmıştı (Paramount Pictures)
TT

İzleyicilerin sevmediği Russell Crowe filmi 10 yıl sonra Netflix'te hit oldu

160 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film gişede 359 milyon dolar kazanmıştı (Paramount Pictures)
160 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film gişede 359 milyon dolar kazanmıştı (Paramount Pictures)

Russell Crowe'un başrolde olduğu 2014 yapımı epik İncil draması Nuh: Büyük Tufan (Noah), Netflix'in küresel hitlerinden biri haline geldi. 

Darren Aronofsky'nin yönettiği ve kutsal kitaplardaki Nuh'un Gemisi öyküsünden esinlenen film, Tanrı'nın kıyamet gibi bir tufan göndereceğine dair vahiy alan Nuh'un her türden bir çift hayvanın ve ailesinin sığacağı büyüklükte bir gemi yapmaya başlamasını anlatıyor.

Bol yıldızlı oyuncu kadrosu

Filmin oyuncu kadrosunda Crowe'un yanı sıra Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Anthony Hopkins, Frank Langella, Nick Nolte, Mark Margolis ve Kevin Durand yer alıyor.

Netflix, 4 - 10 Mart haftasında en çok izlenen 10 İngilizce filmi açıkladı. Nuh: Büyük Tufan, en çok izlenen filmler listesinde 10 numarada yer aldı.

Listenin zirvesinde popüler dizi Stranger Things'in yıldızı Millie Bobby Brown'ın başrolde olduğu fantastik film Damsel yer alırken onu Kod 8: 2. Kısım (Code 8 Part II) ve Bir Astronotun Sonsuz Yolculuğu (Spaceman) izledi.

Nuh: Büyük Tufan, ABD'nin en çok izlenenleri listesine de 5 numaradan giriş yaptı. 

Böylece 55 yaşındaki Oscar adayı Aronofsky imzalı yapımın gösterime girmesinden tam 10 yıl sonra filme ilgi yeniden canlanmış oldu.

Eleştirmenler ve izleyicileri kutuplaştırdı

1998'de gösterime giren kavramsal psikolojik gerilim Pi'yle çıkış yapan Darren Aronofsky'nin filmografisindeki birçok film eleştirmenleri ve izleyicileri kutuplaştırmıştı.

Yönetmenin Balina (The Whale), Siyah Kuğu (Black Swan) ve Güreşçi (The Wrestler) gibi ödüllü filmleri bile konuları ya da yaklaşımları nedeniyle eleştirmenleri ve izleyicileri ikiye bölmüştü.

Nuh: Büyük Tufan, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 75 gibi yüksek sayılabilecek bir puana sahip. Ancak film, izleyicileri aynı şekilde etkilemeyedi. Fantastik macera filminin Rotten Tomatoes'daki izleyici skoru yalnızca 41.

Independent Türkçe, ScreenRant, Rotten Tomatoes



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe