Game of Thrones'un yaratıcıları kimlerin ölümüne sevindiklerini açıkladı

2011-2019'da yayımlanan dizi 59 Emmy kazanmıştı (HBO)
2011-2019'da yayımlanan dizi 59 Emmy kazanmıştı (HBO)
TT

Game of Thrones'un yaratıcıları kimlerin ölümüne sevindiklerini açıkladı

2011-2019'da yayımlanan dizi 59 Emmy kazanmıştı (HBO)
2011-2019'da yayımlanan dizi 59 Emmy kazanmıştı (HBO)

Game of Thrones'un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss, HBO'nun sevilen dizisindeki "favori ölümlerini" anlattı.

Yeni Netflix dizileri 3 Cisim Problemi'nin (3 Body Problem) tanıtımı için Happy Sad Confused podcast'ine katılan senaristlere, kariyerleri boyunca yarattıkları karakterler arasında, ölümüne sevindikleri biri olup olmadığı soruldu.

Weiss, "Game of Thrones'da çok fazla iyi adam öldürüldü" dedi ve ekledi: 

Sonunda hem 4. sezonda Joffrey'yi hem de 6. sezonda Ramsay Bolton'ı gerçekten öldürebildik. Gerçekten kötü bir adamı öldürmenin eski moda zevklerine geri dönmek eğlenceliydi. Teraziyi biraz dengeliyormuş gibi hissettim.

Jack Gleeson'ın canlandırdığı Joffrey'nin ölümü, Leydi Olenna Tyrell ve Lord Petyr Baelish'in ellerinden olmuştu. Dizinin en nefret edilen karakterlerinden biri olan Joffrey, zehirli şarap içtikten sonra hayatını kaybetmişti. 

Kit Harington'ın oynadığı Jon Snow'un teke tek dövüşte yendiği Ramsay ise esir alınarak hapsedilmişti. Daha sonra aç köpeklere yem edilmiş ve Sophie Turner'ın canlandırdığı Sansa Stark, Ramsey'nin vahşi ölümünü izlemişti. 

Benioff, "Sophie tazıları Ramsey'nin üzerine saldığında oradan uzaklaşmıyor. Ölümü gerçekten görmüyorsunuz. Arka planda bir kısmını görüyorsunuz ama tamamen görmüyorsunuz" diyerek ekledi: 

Ama Sophie'nin ya da Sansa'nın gülümsemesini görüyorsunuz.

53 yaşındaki Amerikalı yazar, bu sekansın tek bir çekimden oluştuğunu söyleyerek Turner kusursuz bir şekilde oynayana kadar 7 ya da 8 kez baştan sona çekmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Benioff sözlerine şöyle devam etti: 

Bu çok destansı bir duyguydu. Sophie çok iyiydi. O çekimi tamamladığında artık mutlu ölebileceğimi hissettim.

Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Happy Sad Confused



Avrupa üniversiteleri, ABD'li akademisyenlere bilimsel sığınma sağlayacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Avrupa üniversiteleri, ABD'li akademisyenlere bilimsel sığınma sağlayacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Avrupa'daki üniversiteler, ABD Başkanı Donald Trump’ın fon kesintileri nedeniyle işleri tehlikeye giren Amerikalı akademisyenlere “bilimsel sığınma” sağlamak üzere harekete geçti.

Trump, federal kesinti planı kapsamında NASA, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve ABD'nin önde gelen iklim araştırma kurumu Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) gibi kurumlar da dahil binlerce birimde büyük kesintilere gidiyor.

Cumhuriyetçi lider, Eğitim Bakanlığı’nın kapatılmasına yönelik kararnameyi de geçen hafta imzalamıştı. Ayrıca fon kesintileri nedeniyle Çevre Koruma Ajansı'nda (EPA) görev yapan binden fazla bilim insanı ve araştırmacının işsiz kalması gündeme gelmişti.  

Guardian, Avrupa’daki üniversitelerin ABD’li akademisyenlere kapılarını açtığını yazıyor.

Fransa'nın yüksek öğrenim ve araştırmadan sorumlu bakanı Philippe Baptiste, “Belli sayıda araştırmacıyı ağırlamak istiyoruz” diyor.

Ülkedeki Aix-Marseille Üniversitesi, ABD'den en az 20 araştırmacıya üç yıl boyunca fon ayrılmasını öngören “Bilim için Güvenli Yer” programını oluşturdu. Üniversitenin rektörü Eric Breton programa dair şunları söylüyor:

Amacımız başka ülkelerden araştırmacı çekmek değil. Ancak olanlara çok öfkelendik ve ABD'deki meslektaşlarımızın bir felaket yaşadığını hissettik. Araştırmaları engellenenlere bir tür bilimsel sığınma imkanı sunmak istedik.

Breton, program duyurulduktan kısa süre sonra NASA’nın yanı sıra Yale ve Stanford gibi prestijli üniversitelerden 100’den fazla akademisyenin başvuru yaptığını belirtti. Bu bilim insanlarının çoğunun sosyal bilimler, sağlık bilimleri ya da iklim çalışmaları alanında araştırma yaptığını ifade etti.

Belçika’daki Vrije Universiteit Brussel’in (VUB) rektörü Jan Danckaert, bu kurumun akademiyi kilise ve devletin müdahalesinden korumak amacıyla 1834’te hayata geçirildiğini hatırlatarak, uluslararası araştırmacılar için 12 kişilik bir doktora sonrası çalışma kadrosu açılacağını söyledi. Kadroya seçimlerde ABD’li akademisyenlere odaklanılacağını belirtti:

Amerikan üniversiteleri ve oradaki araştırmacılar, siyasi ve ideolojik müdahalenin en büyük kurbanları. Milyonlarca dolar değerinde araştırma fonunun ideolojik nedenlerle yok olduğunu görüyorlar.

Independent Türkçe, Guardian, BBC