Eski UFC yıldızı, Conor McGregor'un Habib Nurmagomedov'u "kıskandığını" söyledi

Rus dövüşçü, 2018'de tüm zamanların en büyük UFC dövüşünde McGregor'u pes ettirmişti.

McGregor, Habib'le yaptığı dövüşün 4. raundunda yere yığılmıştı (Reuters)
McGregor, Habib'le yaptığı dövüşün 4. raundunda yere yığılmıştı (Reuters)
TT

Eski UFC yıldızı, Conor McGregor'un Habib Nurmagomedov'u "kıskandığını" söyledi

McGregor, Habib'le yaptığı dövüşün 4. raundunda yere yığılmıştı (Reuters)
McGregor, Habib'le yaptığı dövüşün 4. raundunda yere yığılmıştı (Reuters)

Ben Askren'a göre Conor McGregor, Habib Nurmagomedov'un kazandığı saygıyı "kıskanıyor".

McGregor, 2018'de UFC tarihinin en büyük dövüşünde Habib Nurmagomedov'a karşı pes ederek kaybetmişti. Bu sonuçla Habib, daha önce McGregor'un sahip olduğu hafifsıklet unvanını korudu ve Rus dövüşçü 2020'de yenilgisiz emekli olma yolunda ilerlemeye devam etti.

O zamandan bu yana Nurmagomedov, çocukluk arkadaşı İslam Mahaçev'i hafifsıklet unvanı için çalıştırırken, McGregor da 1 galibiyet 2 mağlubiyet almıştı. İrlandalı son olarak Temmuz 2021'de Dustin Poirier'le çıktığı maçta bacağını kırdı.

Bu sakatlık, McGregor'un Poirier tarafından nakavt edilmesinden 6 ay sonra gerçekleşti. 29 Haziran'da eski şampiyon, 2020'den beri ilk galibiyetini elde etmek için Michael Chandler'la karşılaşacak.

Bu karşılaşma öncesinde McGregor, bu hafta Duelbits canlı yayınına katılmış ve Habib de dahil çok sayıda dövüşçüye sert eleştirilerde bulunmuştu.

Eski UFC yarı ortasiklet Ben Askren, McGregor'un sözlerine tepki göstererek UFC efsanesi Daniel Cormier'e şöyle dedi:

80 yaşına geldiğinde bile Habib'ten bahsedecek. Kıskanıyor tabii ki! Kesinlikle, hiç şüphem yok. Dünyadaki tüm paraya sahip, [ama] kalbinin derinliklerinde olmak istediği şey, dünyadaki en saygı duyulan dövüş şampiyonu olmaktı. Hiçbir para bunun yerini tutmaz, Habib de tam olarak bu. Habib, hayatını yaşama biçimiyle herkesin derin bir saygı duyduğu dövüş şampiyonu ve Conor da kendisine bu kadar saygı duyulmasını isterdi ama [...] kendine hakim olamıyor.

Habib, Justin Gaethje'yi mağlup ettikten hemen sonra 2020'de UFC hafifsıklet şampiyonu olarak emekliye ayrılmıştı. Çalıştırdığı Mahaçev'i de 2022'de şampiyonluğa taşıdığından beri Habib antrenörlükten de emekli olmuş gibi görünüyor. 

Siklet farkı gözetilmeden bakıldığında UFC'nin 1 numaralı dövüşçüsü olma konusunda Habib'i taklit eden Mahaçev, Nurmagomedov'un Amerikalı dövüşçüyü pes ettirmesinden 5 yıl sonra, 1 Haziran'da Poirier'e karşı unvanını koruyacak.

McGregor, kemeri Kasım 2016'dan Nisan 2018'e kadar elinde tutmuş ve bu dönem Aralık 2015'ten Kasım 2016'ya kadar süren tüysiklet şampiyonluğuyla çakışmıştı. McGregor her iki kemeri de savunmamıştı ancak kazandığı bu unvanlar onu UFC tarihindeki ilk çift sıklet şampiyonu yapmıştı.

McGregor'ın bu başarısını o günden beri Cormier ve Askren de dahil olmak üzere üç dövüşçü daha tekrarlamıştı. Cormier, 2008'de Askren'le aynı ABD Olimpiyat takımında güreşmişti. 

Askren, UFC'de 1 galibiyet 2 mağlubiyet aldığı 2019'a kadar MMA'de yenilmemişti. Bu mağlubiyetlerden biri, Askren'i 5 saniye içinde uçan diz hamlesiyle nakavt eden Jorge Masvidal'ın rekor kıran yenilgisiydi. Askren, UFC'ye katılmadan önce Bellator ve One'da dünya MMA şampiyonlukları elde etmişti. 
Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances