Eleştirmenlerin baş tacı ettiği aksiyondan tatsız başlangıç

Cannes'da dakikalarca ayakta alkışlanmıştı.

Furiosa: Bir Mad Max Destanı, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaptı (Warner Bros)
Furiosa: Bir Mad Max Destanı, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaptı (Warner Bros)
TT

Eleştirmenlerin baş tacı ettiği aksiyondan tatsız başlangıç

Furiosa: Bir Mad Max Destanı, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaptı (Warner Bros)
Furiosa: Bir Mad Max Destanı, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaptı (Warner Bros)

Warner Bros'un eleştirmenlerin öve öve bitiremediği epik aksiyon filmi Furiosa: Bir Mad Max Destanı (Furiosa: A Mad Max Saga), gösterime girdiği hafta sonunda beklentileri karşılayamadı. 

Sektörün 4 günde 40 milyon doların üzerinde kazanmasını beklediği film, tahminlerin epey altında bir açılış yaptı.

Yüksek bütçeli aksiyon destanı, Sony'nin animasyon uyarlaması Garfield'la (The Garfield Movie) ABD gişesinde neredeyse başabaş gidiyor.

10,2 milyon dolar kazandı

Mad Max prequel'i (orijinal yapımdaki olayların öncesini anlatan dizi ya da film), gösterime girdiği ilk gün, 3 bin 804 salondan 10,2 milyon dolar hasılat elde etti.

Filmin 2015'teki Tom Hardy ve Charlize Theron'lu selefi Mad Max: Fury Road, açılış gününde 16 milyon dolar hasılat yapmıştı.

İlk gösterime girdiğinde gişede baskın bir güç olması beklenmeyen Fury Road, Kuzey Amerika'da 153 milyon dolar, dünya çapındaysa 369 milyon dolar kazanmıştı.

168 milyon dolarlık bir yapım bütçesine sahip Furiosa'nın da gişede başarılı olabilmesi için en az Fury Road kadar hasılat elde edebilmesi gerekiyor.

Furiosa, Fury Road kadar olmasa da kusursuza yakın eleştiriler ve övgü dolu yorumlar aldı. Ancak filmle ilgili kulaktan kulağa dolaşan olumlu yorumlar ilk hafta sonunda onu istenen başarıya ulaştırmaya yetmedi. 

Top Gun: Maverick 4 günde 100 milyon dolar kazanmıştı

ABD'de 27 Mayıs Pazartesi gününün Ulusal Anma Günü (Memorial Day) nedeniyle tatil olması sebebiyle bu hafta sonunda gösterime giren filmlerin çok daha iyi bir açılış yapması bekleniyordu. 

Pandemi dönemi hariç, Anma Günü haftasında gösterime giren Top Gun: Maverick, Küçük Deniz Kızı (The Little Mermaid) ve Aladdin gibi filmler Anma Günü hafta sonundaki 4 günde, 100 milyon dolardan fazla hasılat elde etmişti. Bu haftaysa hiçbir film bu kazancın yarısına bile ulaşamayacak.

Fury Road'un yoğun temposunu onlarca yıla yayılan kapsamlı bir intikam destanıyla değiştiren Furiosa'da Anya Taylor-Joy, 2015'te Charlize Theron'un hayat verdiği kadın kahramanı canlandırıyor ve annesini öldürüp kendisini köle olarak satan çılgın Dementus'tan intikam almaya çalışıyor. Serinin beyni George Miller, bir kez daha yönetmen koltuğunda oturuyor.

Furiosa'nın cumartesi tahminleri, filmin 4 günde 31-33 milyon dolar arasında bir rakama ulaşacağını gösteriyor.

Independent Türkçe, Variety, ScreenRant



Oxford: Haberden kaçan okuyucuların sayısı arttı, TikTok X'i geçti

Fotoğraf: Unplash
Fotoğraf: Unplash
TT

Oxford: Haberden kaçan okuyucuların sayısı arttı, TikTok X'i geçti

Fotoğraf: Unplash
Fotoğraf: Unplash

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; dünyada her 10 kişiden yaklaşık dördü (yüzde 39) bazen ya da sık sık aktif şekilde haberlerden uzak durduklarını söyledi. Bu oran 2017'de yüzde 29'du.

Raporun yazarları, Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşların, insanların haber takip etmemek istemesine katkıda bulunmuş olabileceğini söylüyor.

Raporun yazarları, Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşların, insanların haber takip etmemek istemesine katkıda bulunmuş olabileceğini söylüyor.

Raporda vurgulanan bir diğer nokta da, haberden kaçınma düzeyinin rekor derecede yüksek seviyeye ulaşması. 

Bu yılki rapor için YouGov araştırma şirketi 47 ülkede 94 bin 943 yetişkinle görüştü.

Görüşmeler, dünya çapında milyarlarca kişinin ulusal ve bölgesel seçimler için sandık başına gittiği bir dönemde yapıldı.

Rapor için yapılan araştırmada, ABD dahil birkaç ülkede seçimlerin haberlere ilgiyi artırdığı ancak genel eğilimin aşağı yönlü olmaya devam ettiği tespit edildi.

Dünya çapında yapılan araştırmaya katılanların yüzde 46'sı, haber takibiyle çok ya da aşırı derecede ilgili olduklarını söyledi.

2017'de bu oran yüzde 63'tü.

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, kadınların ve gençlerin, etraftaki haber yoğunluğundan dolayı kendilerini yorgun hissetme olasılıkları daha fazla.

Rapor için yapılan araştırma, haberlere güvenin yüzde 40 oranında sabit kaldığını, ancak koronavirüs pandemisinin en yüksek olduğu döneme kıyasla bu oranın yüzde 4 oranında azaldığını gösterdi.

TikTok, Twitter'ı geçti

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'nda, son 10 yılda TV ve yazılı basın gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesinin keskin şekilde düştüğü, gençlerin haberleri internet veya sosyal medya aracılığıyla almayı tercih ettiği belirtildi.

Haber takibi için en önemli sosyal medya platformu, uzun süredir düşüşte olmasına rağmen hala Facebook.

YouTube ve WhatsApp birçokları için önemli haber kaynakları olmaya devam ediyor. TikTok da yükselişte ve ilk kez X'i (eski adıyla Twitter) geride bıraktı. 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 23'ü, haber takibi için TikTok'u kullanıyor.

Video paylaşım uygulaması YouTube'u haber takibi için kullananların oranı yüzde 13. X için ise bu oran yüzde 10.

Türkiye'de durum ne?

Türkiye'de haberler daha çok online takip ediliyor. Haber kaynağı olarak internet sitelerinin kullanım oranı yüzde 70.

Podcast iyi eğitimlilere hitap ediyor

Raporda belirtilen bir diğer nokta da, yayıncılar için haber podcastinin parlak bir nokta olduğu.

Ancak podcast hala genelde öncelikle iyi eğitimli izleyicilerin ilgisini çeken "azınlık etkinliği" olarak nitelendiriliyor.

Raporda, yapay zekanın özellikle siyaset veya savaş gibi ciddi konularda habercilikte nasıl kullanılabileceği konusunda kamuoyunda yaygın şüphe olduğu da vurgulanıyor ve şu tespite yer veriliyor.

"Yapay zekanın deşifre ve çeviri gibi perde arkası görevlerde, gazetecilerin yerine geçmek yerine desteklenmesinde kullanılması daha fazla rahatlık sağlıyor."

Televizyon yüzde 56, sosyal medya yüzde 45, yazılı basın ise yüzde 19 ile son sırada yer alıyor.

Türkiye'de en popüler haber siteleri ve haber için kullanım oranları, sırasıyla Youtube (Yüzde 38), Instagram (Yüzde 38) Whatsapp (Yüzde 29), Facebook (Yüzde 27), X (Yüzde 22), Tiktok (Yüzde 10).

BBC Türkçe