Hollywood yıldızı, Polonya yurttaşlığına başvurduğunu açıkladı

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hollywood yıldızı, Polonya yurttaşlığına başvurduğunu açıkladı

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Jesse Eisenberg yaklaşık 9 ay önce Polonya vatandaşlığına başvurduğunu ve "son imzayı bekleme" sürecinde olduğunu açıkladı.

Polonya'da yayın yapan Glos Wielkopolski'ye verdiği röportajda Sosyal Ağ'ın (The Social Network) yıldızı, hem kendisinin hem de eşinin ailelerinin Polonyalı olduğunu açıkladı. A Real Pain filmini Polonya'da çekmenin kendisine çocukluğunda ailesinden dinlediği hikayeleri hatırlattığını ve "Yahudilerle Polonyalılar arasında daha iyi ilişkiler kurma" isteği uyandırdığını da sözlerine ekledi.

Eisenberg, "Yaklaşık 9 ay önce Polonya vatandaşlığına başvurdum. Görünüşe göre tüm evraklar çoktan teslim edilmiş. Son imzayı bekliyorum" dedi. 

Benim ailem güneydoğudan, Krasnystaw'dan, eşimin [Anna Strout] ailesiyse Lodz'dan. Polonya'yla daha güçlü bir bağımız olsun istedik. Burada daha fazla çalışmak istiyorum. Küçüklüğümden beri Yahudi ailemle Polonyalılar arasındaki ilişkilere dair hikayeler dinlerdim ve tüm hikayeler harikaydı: Polonyalılarla en iyi arkadaştık.

Eisenberg sözlerine şöyle devam etti:

Ailem savaşa kadar Krasnystaw'da yaşadı, bir kişi savaştan sağ kurtuldu ve Szczecin'e taşındı. Ne yazık ki epey yakın zamanda Kovid'den vefat etti.

The Independent yorum için Eisenberg'ün temsilcilerine ulaştı ancak henüz yanıt alamadı. 

Eisenberg; Lublin, Varşova, Krasnystaw ve Kraśnik, Radom dahil ailesinin geldiği yerlerde çektiği A Real Pain filmini yazdı, yönetti ve başrolünü oynadı.

Prömiyerini ocak ayında Sundance'te yapan A Real Pain'de Kieran Culkin, büyükanneleri hayatını kaybettikten sonra Polonya'da bir Holokost turuna katılan birbirinden uzaklaşmış iki kuzenden birini canlandırıyor.

Eisenberg, "Burada çalışırken, hükümetle ilgili pozisyonlarda çalışan bazı kişilerle tanıştım. Onlara şöyle dedim: 'Yahudiler ve Polonyalılar arasında daha iyi ilişkiler kurmayı çok isterim. Bana göre ilişkilerin iyi olmaması çok büyük bir talihsizlik. Bunu değiştirebilmeyi çok isterim. Benim ailem buralı, eşimin ailesi de buralı. Polonya vatandaşlığına başvurmamızın bir yolu var mı?'" dedi.

Eisenberg ayrıca ailesinin "nesiller, yüzyıllar boyunca" orada yaşamış olması nedeniyle Polonya'ya "kişisel olarak" ilgi duyduğunu anlattı.

Bu beni bir şeylere bağlı hissettiriyor. Amerika'da ilk önce orada olan Yerli Amerikalılar dışında herkes çok yeni. Polonya, kendimden çok daha büyük tarihsel bir şeye bağlı olduğumu hissettirdi.

Independent Türkçe



İtalyan müzeleri ziyaretçilerin köpeklerine bakacak

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

İtalyan müzeleri ziyaretçilerin köpeklerine bakacak

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

İtalya'da müzeler, gelecek yıl daha fazla İtalyan'ın kapılarından içeri girmesini sağlamak için bir gün ücretsiz köpek bakıcılığı hizmeti sunuyor.

Bauadvisor köpek hizmetleri şirketinin organize ettiği ücretsiz tanıtım hizmeti, bugünden Nisan 2026'ya kadar ayda bir gün her şehir veya kasabayı gezecek.

Köpek sahipleri, 15 turistik merkezdeki seçilmiş müzelerin girişlerinde evcil hayvanlarını eğitimli bakıcılara bırakabilecek.

Daha sonra köpekler, şirketin internet sitesi veya uygulaması üzerinden yapılan rezervasyonun ardından sahiplerinin ziyaretleri süresince gezdirilecek, beslenecek ve susuzlukları giderilecek.

Bauadvisor Direktörü Dino Gasperini, The Times'a yaptığı açıklamada, "Bu proje, sahiplerinin evcil hayvanlarından ayrı kalmadan kültürün tadını çıkarabileceği ve köpeklerin evde bırakıldığında yaşayacaklarından daha az stres yaşayacağı anlamına geliyor" dedi.

Program pazar günü Roma'da Ara Pacis Müzesi, MAXXI çağdaş sanat müzesi ve Castel Sant'Angelo da dahil 4 büyük kültürel mekanda hayata geçirildi.

Gelecek dönemde Floransa'daki Uffizi Galerileri, Venedik'teki Peggy Guggenheim Koleksiyonu ve Napoli'deki Ulusal Arkeoloji Müzesi de dahil diğer önemli mekanları da kapsayacak.

Eurispes araştırma şirketi tarafından geçen yıl yayımlanan bir rapora göre, İtalyan ailelerin üçte birinden fazlasının evcil hayvanı var ve her 10 evcil hayvandan 4'ü köpek.

Avrupa Evcil Hayvan Gıda Endüstrisi Federasyonu'na göre, 2022'de İtalya'daki köpek nüfusu yaklaşık 8,8 milyondu (sokak köpekleri hariç) ve bu da İtalya'yı Avrupa Birliği'nin en büyük nüfuslarından biri haline getiriyordu. Almanya yaklaşık 10,6 milyonluk köpek nüfusuyla ilk sırada yer alırken, onu İspanya takip ediyor.

Gasperini, köpek sahiplerinin yarısının evcil hayvanlarını evde bırakmak istemediği için kültürel faaliyetlerden vazgeçtiğini tahmin ediyor.

Independent Türkçe