George Lucas, Star Wars'a yönelik çeşitlilik eleştirilerine yanıt verdi: "İnsanların çoğu uzaylı!"

Lucas, "Fikir, insanları oldukları gibi kabul etmeniz gerektiği. İster büyük ve tüylü olsunlar, ister yeşil ya da her neyse" dedi.

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

George Lucas, Star Wars'a yönelik çeşitlilik eleştirilerine yanıt verdi: "İnsanların çoğu uzaylı!"

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

George Lucas, ilk 6 Yıldız Savaşları (Star Wars) filminde çeşitliliğe yer verilmediği yönündeki yorumları reddetti ve filmi eleştirenler hakkında şunları söyledi:

'Hepsi beyaz erkekler' derlerdi. İnsanların çoğu uzaylı! Fikir, insanları oldukları gibi kabul etmeniz gerektiği; ister büyük ve tüylü olsunlar, ister yeşil ya da her neyseler. Fikir, tüm insanların eşit olduğu.

Yıldız Savaşları'nın 80 yaşındaki yaratıcısı, 24 Mayıs Cuma günü Cannes Film Festivali'nde düzenlenen özel bir etkinlikte festivalin onursal Altın Palmiye ödülünü alırken konuştu.

Variety'nin haberine göre Lucas, Star Wars evreninde ayrımcılık yapıldığında bunun robotlara karşı olduğunu söyledi.

Tıklım tıklım salona yaptığı konuşmada, "Bu, insanların her zaman bir şeylere karşı ayrımcılık yaptığını ve er ya da geç bunun olacağını söylemenin bir yoluydu" dedi.

Demek istediğim, 'Bu robotlara güvenemeyiz' diyerek zaten yapay zekayla başlıyoruz.

Irk konusundaysa Lucas şunları ekledi: 

İlk filmde koyu tenli birkaç Tunuslu, ikincisinde Billy Williams ve onların da eleştirdiği [prequellerde (orijinal yapımdaki olayların öncesini anlatan dizi ya da film)] Sam Jackson vardı. Lando gibi bir kötü adam değildi. En iyi Jedi'lardan biriydi.

Cinsiyet eşitliği meselelerine gelince, Lucas kadınları sürekli kahraman rollerinde tasvir ettiğine dikkat çekti. "Sizce bu hikayelerdeki kahramanlar kimler? Prenses Leia'nın ne olduğunu düşünüyorsunuz?" diye sordu. 

O isyanın başı. Hiçbir şey bilmeyen bu genç çocuğu ve hiçbir şey yapamayan bu gürültücü, her şeyi ben bilirimci adamı alıp bu palyaçolarla birlikte isyanı kurtarmaya çalışan kişi o... Kraliçe Amidala için de aynı şey geçerli.

Lucas şöyle ekledi: 

Bir kadına pantolon giydirip kahraman olmasını bekleyemezsiniz. Elbise giyebilirler, ne isterlerse giyebilirler. Önemli olan beyinleri, düşünme, planlama ve mantıklı olma yetenekleri. İşte kahraman budur.

Bu yıl bir Yıldız Savaşları filmini yönetecek ilk kadın ve ilk beyaz olmayan kişi olmaya hazırlanan Sharmeen Obaid-Chinoy "artık zamanı geldi" demişti.

Peaky Blinders'ın yaratıcısı Steven Knight'ın yazdığı ve Star Wars: A New Beginning ya da Star Wars: New Jedi Order diye adlandırılacağı söylenen, Obaid-Chinoy'un Yıldız Savaşları filminin çekimlerine bu yıl başlanması planlanıyor.

CNN'e konuşan Obaid-Chinoy, "Proje beni çok heyecanlandırıyor çünkü çok özel bir şey yaratmak üzere olduğumuzu hissediyorum" demişti.

Artık 2024'teyiz ve çok çok uzak bir galakside bir hikayeyi şekillendirmek için bir kadının öne çıkmasının zamanı gelmişti.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances