Mike Tyson-Jake Paul maçının yeni tarihi açıklandı

Tyson, kasımda resmi onaylı boks maçında 27 yaşındaki YouTube yıldızı Paul'la dövüştüğünde 58 yaşında olacak

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Mike Tyson-Jake Paul maçının yeni tarihi açıklandı

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Mike Tyson, tartışmalı boks maçının geçen ay ertelenmesinin ardından YouTube yıldızı Jake Paul'la 15 Kasım'da dövüşecek.

57 yaşındaki Tyson'ın mayısta bir uçuş sırasında sağlık sorunları yaşaması, ağırsıklet efsanesinin 27 yaşındaki Paul'la 20 Temmuz'da yapmayı planladığı dövüşün ertelenmesine yol açmıştı.

7 Haziran cuma günü yapılan açıklamada maçın 15 Kasım Cuma günü, başlangıçta müsabakaya ev sahipliği yapması planlanan Teksas'taki AT&T Stadyumu'nda gerçekleşeceği duyuruldu.

Önceden 20 Temmuz için planlandığı gibi, diğer ana maçta Katie Taylor ve Amanda Serrano dünya unvanı rövanşına çıkacak.

Tyson cuma günü yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: 

Dövüşü ertelemek zorunda kalmamıza rağmen, antrenman yapmaya kısa süre içinde döneceğim. Beni tedavi eden sağlık personeline ve MVP'ye [Paul'ün tanıtım şirketi], Netflix'e ve AT&T Stadyumu'na tüm taraflar için en iyi yeni tarihi bulmada özenli çalışmalarından dolayı minnettarım. Tarih değişse de ne zaman dövüşürsek dövüşelim sonuç değişmeyecek. Jake Paul nakavt olacak. Bu maçı 15 Kasım Cuma günü AT&T Stadyumu'nda şahsen ya da Netflix'ten canlı izleyebilirsiniz.

Uçuş sürerken Tyson'ın ülseri alevlenmişti ve tıbbi deneyimi olan yolcuların yardım sağlaması için çağrıda bulunulmuştu. Uçak indikten sonra sağlık görevlileri uçağa gelmiş ve yolcuların uçaktan inmesi yaklaşık 25 dakika gecikmişti.

Boks tarihinin en ünlü ağırsıklet şampiyonlarından Tyson en son 2020'deki gösteri maçında dövüşerek Roy Jones Jr.'la berabere kalmıştı.

Amerikalı boksör son profesyonel dövüşüne 2005'te çıktı ve Paul'la karşılaşması resmi onaylı bir profesyonel maç olacak. Kendisi de Amerikalı olan Paul, profesyonel kariyerinde 6'sı nakavtla olmak üzere 9 galibiyet ve 1 mağlubiyete sahip.

PA'dan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances