Mike Tyson-Jake Paul maçının yeni tarihi açıklandı

Tyson, kasımda resmi onaylı boks maçında 27 yaşındaki YouTube yıldızı Paul'la dövüştüğünde 58 yaşında olacak

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Mike Tyson-Jake Paul maçının yeni tarihi açıklandı

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Mike Tyson, tartışmalı boks maçının geçen ay ertelenmesinin ardından YouTube yıldızı Jake Paul'la 15 Kasım'da dövüşecek.

57 yaşındaki Tyson'ın mayısta bir uçuş sırasında sağlık sorunları yaşaması, ağırsıklet efsanesinin 27 yaşındaki Paul'la 20 Temmuz'da yapmayı planladığı dövüşün ertelenmesine yol açmıştı.

7 Haziran cuma günü yapılan açıklamada maçın 15 Kasım Cuma günü, başlangıçta müsabakaya ev sahipliği yapması planlanan Teksas'taki AT&T Stadyumu'nda gerçekleşeceği duyuruldu.

Önceden 20 Temmuz için planlandığı gibi, diğer ana maçta Katie Taylor ve Amanda Serrano dünya unvanı rövanşına çıkacak.

Tyson cuma günü yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: 

Dövüşü ertelemek zorunda kalmamıza rağmen, antrenman yapmaya kısa süre içinde döneceğim. Beni tedavi eden sağlık personeline ve MVP'ye [Paul'ün tanıtım şirketi], Netflix'e ve AT&T Stadyumu'na tüm taraflar için en iyi yeni tarihi bulmada özenli çalışmalarından dolayı minnettarım. Tarih değişse de ne zaman dövüşürsek dövüşelim sonuç değişmeyecek. Jake Paul nakavt olacak. Bu maçı 15 Kasım Cuma günü AT&T Stadyumu'nda şahsen ya da Netflix'ten canlı izleyebilirsiniz.

Uçuş sürerken Tyson'ın ülseri alevlenmişti ve tıbbi deneyimi olan yolcuların yardım sağlaması için çağrıda bulunulmuştu. Uçak indikten sonra sağlık görevlileri uçağa gelmiş ve yolcuların uçaktan inmesi yaklaşık 25 dakika gecikmişti.

Boks tarihinin en ünlü ağırsıklet şampiyonlarından Tyson en son 2020'deki gösteri maçında dövüşerek Roy Jones Jr.'la berabere kalmıştı.

Amerikalı boksör son profesyonel dövüşüne 2005'te çıktı ve Paul'la karşılaşması resmi onaylı bir profesyonel maç olacak. Kendisi de Amerikalı olan Paul, profesyonel kariyerinde 6'sı nakavtla olmak üzere 9 galibiyet ve 1 mağlubiyete sahip.

PA'dan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters