Mike Tyson, Jake Paul'la neden dövüşeceğini açıkladı: Açık konuşayım mı?

58 yaşındaki Tyson, ilk başta 20 Temmuz olarak belirlenen maçın ertelenmesi sebebiyle 27 yaşındaki Paul'la kasımda ringe çıkacak

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Mike Tyson, Jake Paul'la neden dövüşeceğini açıkladı: Açık konuşayım mı?

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Jake Paul'la ertelenen maçını bekleyen ağırsıklet efsanesi Mike Tyson, YouTuber'la dövüşme gerekçeleri hakkında konuştu.

58 yaşındaki Tyson ve 27 yaşındaki Paul, 20 Temmuz Cumartesi günü boks yapacaktı ancak mayıstaki bir uçuş sırasında "Demir Mike"ın ülseri alevlendi. Resmi onaylı profesyonel maç bu sağlık sorunu nedeniyle kasıma ertelendi ve Paul bunun yerine bu hafta sonu eski UFC dövüşçüsü Mike Perry'yle karşılaşacak.

Profesyonel boks kariyerinde 9 galibiyeti ve 1 mağlubiyeti olan Paul, Bare Knuckle Fighting Championship yıldızıyla Florida eyaletinin Tampa kentindeki Amalie Arena'da dövüşecek. Paul-Tyson karşılaşması daha sonra, planlandığı gibi 15 Kasım'da Teksas'ın Dallas kentindeki AT&T Stadyumu'nda gerçekleşecek.

Esquire tarafından Paul'la dövüşme motivasyonu sorulduğunda Tyson ekibine dönüp "Açık konuşayım mı?" diye sordu. Eski dünya şampiyonu daha sonra röportajcısına şunları söyledi:

Bana zarar verebileceğini sanmıyorum. [Ve] ben bir şöhret bağımlısıyım. İnsanların bütün gün beni düşünmesini seviyorum. Bilinmeden uzun yaşamaktansa şöhret dolu kısa bir hayatı tercih ederim. Ben buyum işte. Savaşmaya tüm bu lanet statüyü elde etmek için başladım. Hayatımın sonuna kadar bunun peşinde olacağım, bunu biliyorum. İstediğimi asla elde edemeyeceğim, çünkü ben acıya aç biriyim. Asla doyamıyorum.

Paul'la yapacağı dövüş, 58 yaşındaki Tyson'ın Roy Jones Jr.'la bir gösteri maçında berabere kaldığı 2020'den bu yana ilk maçı olacak. Bu müsabakadan önce Tyson en son 2006'da dövüşüp profesyonel bokstan emekli olmuştu.

Paul-Tyson karşılaşması bu yıl duyurulduğundan beri şiddetli eleştirilere konu oluyor. Daha önce benzeri görülmemiş bir hamleyle dövüş, Netflix'ten canlı yayımlanacak.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances