Mike Tyson, Jake Paul'la neden dövüşeceğini açıkladı: Açık konuşayım mı?

58 yaşındaki Tyson, ilk başta 20 Temmuz olarak belirlenen maçın ertelenmesi sebebiyle 27 yaşındaki Paul'la kasımda ringe çıkacak

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Mike Tyson, Jake Paul'la neden dövüşeceğini açıkladı: Açık konuşayım mı?

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Jake Paul'la ertelenen maçını bekleyen ağırsıklet efsanesi Mike Tyson, YouTuber'la dövüşme gerekçeleri hakkında konuştu.

58 yaşındaki Tyson ve 27 yaşındaki Paul, 20 Temmuz Cumartesi günü boks yapacaktı ancak mayıstaki bir uçuş sırasında "Demir Mike"ın ülseri alevlendi. Resmi onaylı profesyonel maç bu sağlık sorunu nedeniyle kasıma ertelendi ve Paul bunun yerine bu hafta sonu eski UFC dövüşçüsü Mike Perry'yle karşılaşacak.

Profesyonel boks kariyerinde 9 galibiyeti ve 1 mağlubiyeti olan Paul, Bare Knuckle Fighting Championship yıldızıyla Florida eyaletinin Tampa kentindeki Amalie Arena'da dövüşecek. Paul-Tyson karşılaşması daha sonra, planlandığı gibi 15 Kasım'da Teksas'ın Dallas kentindeki AT&T Stadyumu'nda gerçekleşecek.

Esquire tarafından Paul'la dövüşme motivasyonu sorulduğunda Tyson ekibine dönüp "Açık konuşayım mı?" diye sordu. Eski dünya şampiyonu daha sonra röportajcısına şunları söyledi:

Bana zarar verebileceğini sanmıyorum. [Ve] ben bir şöhret bağımlısıyım. İnsanların bütün gün beni düşünmesini seviyorum. Bilinmeden uzun yaşamaktansa şöhret dolu kısa bir hayatı tercih ederim. Ben buyum işte. Savaşmaya tüm bu lanet statüyü elde etmek için başladım. Hayatımın sonuna kadar bunun peşinde olacağım, bunu biliyorum. İstediğimi asla elde edemeyeceğim, çünkü ben acıya aç biriyim. Asla doyamıyorum.

Paul'la yapacağı dövüş, 58 yaşındaki Tyson'ın Roy Jones Jr.'la bir gösteri maçında berabere kaldığı 2020'den bu yana ilk maçı olacak. Bu müsabakadan önce Tyson en son 2006'da dövüşüp profesyonel bokstan emekli olmuştu.

Paul-Tyson karşılaşması bu yıl duyurulduğundan beri şiddetli eleştirilere konu oluyor. Daha önce benzeri görülmemiş bir hamleyle dövüş, Netflix'ten canlı yayımlanacak.

Independent Türkçe



"Olağanüstü" fosiller, bugüne kadar uçan en büyük hayvan hakkındaki soruyu yanıtladı

Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
TT

"Olağanüstü" fosiller, bugüne kadar uçan en büyük hayvan hakkındaki soruyu yanıtladı

Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)

Bilim insanları, çok nadir teruzor fosilleri sayesinde bu devasa canlıların nasıl uçtuğu sorusunu nihayet yanıtladı.

Dinozorlar Çağı'nda göklerin hakimi olan teruzorların boyu geniş bir yelpazede değişiyordu. 66 milyon yıl önce yeryüzünden silinen bu canlıların Azhdarchidae familyası, bugüne kadar uçan en büyük hayvanları içeriyodu. 

10 metreyi aşan kanat boyları olan bu teruzorların boyu, yerdeyken zürafalara yakındı. Peki bu devasa hayvanlar nasıl uçuyordu?

Bugüne kadar iyi korunmuş pek fosil bulunamadığı için bu soruya net bir yanıt vermek mümkün olmamıştı. 

Michigan Üniversitesi'nden paleontolog Kierstin Rosenbach "Teruzor kemikleri içi boş olduğu için çok kırılgan ve korunsalar bile krep gibi dümdüz halde olma olasılıkları daha yüksek" diyor.

Rosenbach ve ekip arkadaşları, 2007'de Ürdün'de bulunan "olağanüstü" kanat fosillerini gelişmiş bilgisayarlı tomografi taramalarıyla analiz etti. 72 milyon ila 66 milyon yıllık kemiklerin iç kısmının korunmakla kalmayıp taramalarda da görünmesi ekibi heyecanlandırdı. 

Bulgularını Journal of Vertebrate Paleontology adlı hakemli dergide 5 Eylül Perşembe günü yayımlayan araştırmacılar, teruzorların iki farklı şekilde uçtuğu sonucuna vardı: Bazıları kanatlarını çırparak uçarken, diğerleri günümüz akbabaları gibi süzülüyordu.

Fosillerden biri Azhdarchidae familyasından Arambourgiania philadelphiae türüne aitti. 10 metreye yakın kanat boyu olduğunu doğrulayan yeni araştırmada, humerus kemiğinin iç kısmında yukarı-aşağı spiraller halinde çıkıntılar görüldü. 

Akbabaların kanat kemiklerindeki yapıya benzeyen bu çıkıntıların, havada süzülen hayvanın bükülmeden uçmasını sağladığı düşünülüyor.

Diğer fosillerse daha önce bilinmeyen bir türe aitti. Inabtanin alarabia adı verilen hayvanın kanat boyu 2 metre civarındaydı.

Kanat kemiklerinin iç kısmındaysa çapraz yapılar vardı. Günümüzün kanat çırpan kuşlarında da bu yapının görüldüğünü söyleyen ekip, Inabtanin'in bu şekilde uçtuğu sonucuna vardı. 

Çapraz destek mekanizmasını görmenin şaşırtıcı bir şey olmadığını söyleyen Rosenbach ekliyor:

Arambourgiania'daki çıkıntılarsa kesinlikle beklenmedikti, ilk başta ne gördüğümüzden emin değildik! 

Araştırmacılar, teruzorlara ait yeterince kemik kalıntısı bulunmadığı için hangi uçuş türünün önce ortaya çıktığını bilmenin zor olduğunu söylüyor. 

Öte yandan kuş ve yarasa gibi omurgalılarda kanat çırpmanın daha yaygın olduğunu belirten Rosenbach ekliyor:

Bu yüzden kanat çırparak uçmanın standart durum olduğunu ve belirli bir ortamda (bu durumda açık okyanusta) teruzor popülasyonu açısından avantaj sağlaması halinde süzülme davranışının daha sonra evrimleşmiş olabileceğini düşünüyorum.

Ekip, teruzor kemiklerini inceleyerek uçma davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

Independent Türkçe, Popular Science, Cosmos Magazine, Journal of Vertebrate Paleontology