Pedro Pascal ve Vanessa Kirby'nin kimyası hayranları büyüledi

İkili, gelecek Marvel filminde başrolleri paylaşıyor (AP)
İkili, gelecek Marvel filminde başrolleri paylaşıyor (AP)
TT

Pedro Pascal ve Vanessa Kirby'nin kimyası hayranları büyüledi

İkili, gelecek Marvel filminde başrolleri paylaşıyor (AP)
İkili, gelecek Marvel filminde başrolleri paylaşıyor (AP)

Comic-Con'da gelecek filmleri Fantastik Dörtlü'yü (Fantastic Four) tanıtan Vanessa Kirby ve Pedro Pascal, aralarındaki kimyayla hayranları heyecanlandırdı.

49 yaşındaki Pascal'ın, Marvel yeniden çevriminde Reed Richards/Bay Fantastik'i canlandıracağı şubatta doğrulanmıştı. Oyuncuya; Sue Storm/Görünmez Kadın rolünde Kirby, Ben Grimm/Taş Adam rolünde The Bear'dan Ebon Moss-Bachrach ve Johnny Storm/Alev Adam rolünde Joseph Quinn'in eşlik edeceği açıklanmıştı.

Hayranlar, 2025'te gösterime girecek yeni filmin tanıtımı için the Associated Press ve The Hollywood Reporter da dahil olmak üzere bir dizi yayınla röportaj yapan ikilinin "gözlerini birbirinden alamadığını" fark etti.

İkili role hazırlanırken yakın arkadaş olmuş gibi görünüyor. Fotoğraflar için poz verirken el ele tutuştuklarını ve kollarını birbirinin beline attıklarını görmek mümkündü.

Bir hayran "Vanessa Kirby ve Pedro Pascal birbirine böyle bakmayı resmen bırakamıyor" yazdı.

Pascal soruları cevaplarken dikkatli bir şekilde onu izleyen Kirby'nin hakkında başka biri "Bu videoda Vanessa Kirby'nin Pedro Pascal'a dair tüm düşüncelerini duyabiliyorum. Kızım, toparla kendini" diye yorum yaptı.

Başka bir videoda ikili, birbirine Fantastik Dörtlü kostümlerinde ne kadar iyi göründüklerine dair üst üste iltifat etti ve Kirby, Pascal'ı "seksi" bulduğunu söyledi. Pascal'ın buna kıkırdadığı duyulabiliyordu.

Bir izleyici "Kirby, Pascal'ı geriyor mu?" diye sordu.

Bu cevap karmakarışık ve Pascal kendisini tutuyor, çok şirin.

Fakat herkes ikna olmadı.

Bir şüpheci "Yalnızca rol yapıyorlar" yazdı.

Bu muhtemelen sadece kimya çalışması ve dürüst olmak gerekirse işe yarıyor. Bence filmde iyi bir çift olacaklar.

Bir başkası "Hahaha arkadaşlar. Buna role girmek deniyor. Fantastik Dörtlü 4 kimyasını satmak için, onlar başroller" diye ekledi.

Hem gerçek hayatta hem filmde seyirciyi inandırmaları gerek.

Fantastik Dörtlü'nün alt başlığı İlk Adımlar (First Steps) olan filminin ilk başta 2 Mayıs 2025'te gösterime girmesi planlanmıştı fakat sonrasında tarih güncellenerek filmin vizyona girişi 25 Temmuz 2025 olarak değiştirilmişti.

Marvel Comics için Stan Lee ve Jack Kirby'nin yarattığı karakterlerden yola çıkan filmin ilk versiyonu, gizemli bir kozmik fırtınaya yakalandıktan sonra süper kahraman özellikleri kazanan bir grup bilim insanını konu alıyordu. Filmde dört ana kahramanı Ioan Gruffudd, Michael Chiklis, Jessica Alba ve Chris Evans canlandırıyordu.
Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances