Ryan Reynolds, gişede rekor kıran Deadpool & Wolverine hakkında konuştu

Film, açılış hafta sonunda 200 milyon doları aşarak Hollywood'un tarihinde bu rekora sahip 9 filmden biri oldu

Deadpool & Wolverine (20th Century Studios/Marvel)
Deadpool & Wolverine (20th Century Studios/Marvel)
TT

Ryan Reynolds, gişede rekor kıran Deadpool & Wolverine hakkında konuştu

Deadpool & Wolverine (20th Century Studios/Marvel)
Deadpool & Wolverine (20th Century Studios/Marvel)

Ryan Reynolds, Deadpool & Wolverine'in 438 milyon dolarlık devasa küresel açılışına yorum yaptı.

Yeşil Fener'in (Green Lantern) yıldızı, bir Instagram hikayesi paylaşarak mutluluğunu ifade etti:

Bunu sindirmek biraz zor. Ama bu hafta sonu filmi izlemeye giden herkese teşekkürler.

Süper kahraman filmi, açılış hafta sonunda Kuzey Amerika'da 205 milyon dolar hasılat elde etti ve açılış hafta sonunda 200 milyon doları aşan filmler listesinde 8 numaraya yerleşti. Hollywood tarihinde yalnızca 9 film bu kilometre taşına ulaşmayı başardı.

Deadpool & Wolverine, 202 milyon dolar kazanan 2018'deki Kara Panter'in (Black Panther) üstünde ve 208 milyon dolar elde eden 2015'deki Jurassic World'le 207 milyon dolar elde eden 2012'deki Yenilmezler'in (The Avengers) altında yer alıyor.

Bu, aynı zamanda R-rated filmler (17 yaş altı çocukların ancak yetişkin bir eşlikçi gözetiminde izleyebileceği filmler -çn.) arasında en büyük açılışı yaptı ve serinin açılışında 132 milyon dolar hasılat elde eden ilk filmi olan 2016 yapımı Deadpool'u geçti.

Hugh Jackman'ın da rol aldığı ve Shawn Levy'nin yönettiği film, Disney'in açılışında 155 milyon dolar elde eden Pixar devam filmi Ters Yüz 2'yi (Inside Out 2) de geçti.

Deadpool serisinin 26 Temmuz Cuma günü vizyona giren üçüncü filminde Reynolds, "çenesi düşük paralı asker" rolüyle geri dönüyor ve ona Jackman'ın 2017'deki Logan'da sözümona öldürülen sakallı mutantı eşlik ediyor.

Jackman da sosyal medyasında karakteri Wolverine'in "Dünyanın 1 numaralı filmi" yazan, çerçevelenmiş bir fotoğrafa baktığı bir resim paylaşarak açıklamada şöyle yazmıştı: Wolverine & Deadpool dünyanın 1 numaralı film. HEPİNİZE teşekkürler!"

Levy, Instagram hesabında kamera arkasından bir fotoğraf paylaşarak Reynolds'la çalışmakla ilgili hislerini paylaşmış ve ona "bu kuşağın yeteneklerinden biri" demişti.

xz xs
Shawn Levy ve Ryan Reynolds, Deadpool & Wolverine setinde (Shawn Levy/Instagram)

Paylaşımında "8 yıl önce @vancityreynolds #Deadpool'la oyunun kurallarını değiştirdi. R-rated açılışlarda rekor kırdı ve bunu yaparken süper kahraman türünü baştan yarattı… Bugün kendi gişe rekorunu yerle bir etti ve yine, kartları yeniden dağıttı" yazmıştı.

Her şeyi çok zahmetsizmiş gibi gösterdiği için bu adamın başarısının ne kadar zor ve eşsiz olduğu bazen kolayca unutulabiliyor. Ama yanılmayın: O, bu kuşağın yeteneklerinden biri. Ryan, hem gerçek hayatta hem kamera önünde tanıdığım herkesten daha yetenekli ve cömert. Aynı zamanda birinin sahip olabileceği en kibar dost. @vancityreynolds'la birlikte çalışmak kariyerimde büyük bir neşe ve onur kaynağı.

Eleştirmenler değerlendirmelerinde ikiye ayrılmıştı, The Independent'tan Clarisse Loughrey, "sıkıcı ve sinir bozucu, şirket birleşmesi tadında bir film" yorumu yapmış ve filme değersiz iki yıldız vermişti.
Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances