Eleştirmenlerin bayıldığı Netflix dizisi, ikinci sezon onayını kaptı

Supacell, gösterime girdiği ilk hafta 11,8 milyon kez izlenmişti (Netflix)
Supacell, gösterime girdiği ilk hafta 11,8 milyon kez izlenmişti (Netflix)
TT

Eleştirmenlerin bayıldığı Netflix dizisi, ikinci sezon onayını kaptı

Supacell, gösterime girdiği ilk hafta 11,8 milyon kez izlenmişti (Netflix)
Supacell, gösterime girdiği ilk hafta 11,8 milyon kez izlenmişti (Netflix)

Netflix'in hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden tam puan alan süper kahraman dizisi Supacell, ikinci sezon onayını aldı.

Duyuru, salı günü Netflix'in sosyal medya hesaplarından yapıldı. İkinci sezon onayı, 6 bölümden oluşan ilk sezonun haziranda yayın devinde gösterime girmesinin ardından geldi.

Resmi sinopsise göre dizi, "5 sıradan Güney Londralının, olağanüstü güçleri olduğunu keşfetmesi ve Michael Lasaki adındaki bir adamın sevdiği kadını kurtarmak için onları bir araya getirmeye çalışmasını" anlatıyor.

Dizinin oyuncu kadrosunda Adelayo Adedayo, Calvin Demba, Tosin Cole, Nadine Mills, Eric Kofi-Abrefa, Josh Tedeku, Eddie Marsan, Ky-mani Carty ve Rayxia Ojo yer alıyor.

Dizi, aynı zamanda yönetici yapımcı ve yönetmen olarak da görev yapan Rapman tarafından yaratıldı. Sebastian Thiel de dizinin bazı bölümlerinin yönetmenliğini üstleniyor. Steve Searle, Mouktar Mohammed ve Anna Ferguson da yönetici yapımcı olarak görev yapıyor.

Supacell, gösterime girdiği günden bu yana olumlu yorumlar ve övgü dolu eleştiriler alıyor.

"Bireyciliğin nasıl kırılmalara yol açtığını ele alıyor"

Aramide Tinubu, Variety için kaleme aldığı incelemesinde "Supacell, bireyciliğin Batı toplumlarında, özellikle de daha önce kolektivite sayesinde gelişen siyah topluluklarda nasıl kırılmalara yol açtığını ele alıyor" ifadelerini kullanarak ekliyor:

Dizi aynı zamanda teknolojiye olan bağımlılığımızın kuşkusuz bir bedeli olduğunu da yansıtıyor.

Supacell, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 100 tam puana sahip.

İzlenme oranlarında da başarılı olan dizi, 1-7 Temmuz ve 8-14 Temmuz haftalarında Netflix listelerinin zirvesinde yer almıştı.

Independent Türkçe, Variety, Forbes



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe