Bilimkurgu soslu korku filmi gişeyi yıktı geçti

Usta yönetmen Ridley Scott, Alien: Romulus'un yapımcıları arasında yer alıyor (20th Century Studios)
Usta yönetmen Ridley Scott, Alien: Romulus'un yapımcıları arasında yer alıyor (20th Century Studios)
TT

Bilimkurgu soslu korku filmi gişeyi yıktı geçti

Usta yönetmen Ridley Scott, Alien: Romulus'un yapımcıları arasında yer alıyor (20th Century Studios)
Usta yönetmen Ridley Scott, Alien: Romulus'un yapımcıları arasında yer alıyor (20th Century Studios)

Meşhur serinin son halkası Alien: Romulus, Kuzey Amerika'da izleyicilerle buluştuğu 3 bin 800'ü aşkın sinema salonundan 18 milyon dolarlık bir hasılat elde etmeyi başardı. 

Sadece cuma günü bu kazanca ulaşan bilimkurgu soslu korku filminin, hafta sonu boyunca 40 ila 42 milyon dolarlık bir hasılata erişeceği tahmin ediliyor. 

Disney'in zaferi

Imax ve diğer premium geniş formatlı salonlarda da gösterime giren yapım, yılın en çok kazanan iki hit filmi olan Deadpool & Wolverine ve Ters Yüz 2'yle (Inside Out 2) yaz sezonu boyunca sinemalara hükmeden Disney için bir zafer turu anlamına geliyor.

Serinin önceki filmlerinden Prometheus, 2012'de gösterime girdiği hafta sonunda 51 milyon dolar hasılat elde etmiş ve vizyonda kaldığı süre boyunca dünya çapında 403 milyon dolar kazanmıştı. 

2017'de vizyona giren Covenant ise ilk hafta sonunda 36 milyon dolar hasılat yaparak dünya çapında 240 milyon dolarlık kazanca ulaşmıştı.

Fede Álvarez'in yönetmen koltuğunda oturduğu yeni film, 7 yıl sonra seriye yeni bir soluk getiriyor. 80 milyon dolar bütçeli film, önceki iki yapımdan daha ucuza mal oldu.

Sinema yazarlarından aldığı yorumlu eleştiriler ve izleyicilerin sıcak tepkisi de Alien: Romulus'un gişedeki şansını yükseltiyor.

Pek çok eleştirmen, Alvarez'in 1979'da Ridley Scott imzalı Yaratık'la (Alien) başlayan serinin en iyi filmlerinden birine imza attığı konusunda hemfikir.

Gerçekçi görsel efektler ve genç oyunculara övgü

Filme gelen ilk yorumlarda dehşet verici sahneler, el yapımı gerçekçi görsel efektler ve yetenekli oyuncu kadrosundan övgüyle söz ediliyor.

Alien: Romulus bir grup genç uzay sömürgecisinin, terk edilmiş bir uzay istasyonunun derin köşelerini temizlerken dünyanın en korkutucu yaşam formuyla karşılaşması sonucu yaşadığı olayları anlatıyor.

2013 yapımı Kötü Ruh'un (Evil Dead) Uruguaylı yönetmeninin imzasını taşıyan filmde, başroldeki Cailee Spaeny'ye Isabela Merced, David Jonsson, Archie Renaux, Spike Fearn ve Aileen Wu'nun başını çektiği genç bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor.

45 yıllık serinin yeni filminin, ilk hafta sonunda dünya çapındaki kazancınınsa toplam 75 milyon doları bulması bekleniyor.

Alien: Romulus, 16 Ağustos'ta ABD'yle birlikte Türkiye'de de gösterime girdi.

Independent Türkçe, Variety, Hollywood Reporter



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe