Netflix'in sürpriz bir şekilde iptal ettiği dizinin yaratıcısından açıklama

Jeff Goldblum'un başrolde olduğu kara komedi, sadece bir sezonun ardından iptal edilmişti

Jeff Goldblum, Kaos'ta (Netflix)
Jeff Goldblum, Kaos'ta (Netflix)
TT

Netflix'in sürpriz bir şekilde iptal ettiği dizinin yaratıcısından açıklama

Jeff Goldblum, Kaos'ta (Netflix)
Jeff Goldblum, Kaos'ta (Netflix)

Kaos'un yaratıcısı Charlie Covell, Netflix dizisi yalnızca bir sezonun ardından iptal edildiği için "büyük bir hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Yayın platformu, Yunan mitolojisini modern çağa uyarlayan ve Jeff Goldblum'un Zeus'u canlandırdığı kara komediyi iptal etme kararını salı günü (8 Ekim) açıklamıştı.

Daha sonra Covell, bu habere yapım şirketi Sister'ın Instagram sayfasında paylaştığı içten bir mesajla tepki verdi.

Covell "Tabii ki de daha fazla Kaos yapmayacağım için büyük bir hayal kırıklığına uğradım ama bu haberin yaptıklarımıza gölge düşürmesini istemiyorum" diyerek başladı.

Bu olağanüstü yetenekli oyuncu kadrosu ve ekiple çalıştığım için çok şanslıyım ve dizimizle son derece gurur duyuyorum. Bunun bir parçası olan kesinlikle herkese teşekkürler; Herkül kadar güç gerektiren bir ekip çalışmasıydı ve hepinizle çalışmak çok büyük bir ayrıcalıktı.

Covell, katkısı olan herkese minnettarlığını yineleyerek "hepsiyle çalışmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu" ekledi.

Covell "Harikulade hayranlarımıza: Sevginiz ve heyecanınız için çok teşekkürler" diye devam etti.

Bana yüreğimi ısıtan subreddit'ler gösterdiler: Fark ettiğiniz küçük detaylar ve gizli göndermeler birçok kez günümü şenlendirdi. Diziye verdiğiniz olumlu tepkiler beni fazlasıyla mutlu etti, teşekkürler!

Covell "Kaos'un kim veya ne olduğu hakkındaki bir teorinin nokta atışı" olduğuna dair de ipucu verdi.

Covell sözlerini "Artık umudum, insanların yine de diziyi keşfetmeye ve bunun keyfini çıkarmaya devam etmesi: Diziyi bulmak için biraz daha zamana ihtiyaç duyan potansiyel hayranlar olduğunu tahmin ediyorum, o yüzden KAOS'u sevdiyseniz lütfen hakkında konuşmaya devam edin" diyerek tamamladı.

İzlediğiniz için çok teşekkür ederim!

Ağustosta Netflix'te yayına giren 8 bölümlük dram-komedi dizisi, bir kehanetle ve birbirleriyle ortak bağları olduğunu keşfeden üç kişiyi konu alırken bir grup yolsuz ve kibirli Yunan ve Roma mitolojisi tanrısını da işliyor.

xscdytn
Başroldeki Jeff Goldblum, Kaos'ta Yunan tanrısı Zeus'u canlandırıyor (Netflix)

Dizide Misia Butler, Aurora Perrineau, Janet McTeer, Killian Scott, Billie Piper ve David Thewlis de yer alıyor.

The Independent'tan Louis Chilton, Brodway'in Tony ödüllü müzikali Hadestown gibi diğer revizyonist Yunan hikayeleriyle karşılaştırıldığında Kaos'un "geleneklerle oynama şeklini biraz dağınık ve kopuk" bulmuştu.

Chilton, üç yıldızlı değerlendirmesinde "Kaos'un bazı kısımlarının çekici olduğunu inkar edemeyiz, temeli iyi olmayan hikayeler binlerce yıl dayanamaz" yazmıştı.

Ancak dizi, bazı anlarda kendi hikaye örgüsünün, güçlü konseptli çıkış noktasının altında eziliyor. Tamamen olmasa da kısmen Yunan kaldım. (Türkçe'de "Fransız kalmak" diye bilinen ve anlatılan bir konuyu anlayamamak manasına gelen ifade, İngilizce'de "Yunan kalmak" şeklinde kullanılıyor -ed.n)

Kaos halen Netflix'te izlenebilir.

Independent Türkçe



"Stres topu" gibi davranan dev Jüpiter fırtınası, NASA'yı şoke etti

Büyük Kırmızı Leke, Güneş Sistemi'nin en çarpıcı unsurlarından biri (NASA)
Büyük Kırmızı Leke, Güneş Sistemi'nin en çarpıcı unsurlarından biri (NASA)
TT

"Stres topu" gibi davranan dev Jüpiter fırtınası, NASA'yı şoke etti

Büyük Kırmızı Leke, Güneş Sistemi'nin en çarpıcı unsurlarından biri (NASA)
Büyük Kırmızı Leke, Güneş Sistemi'nin en çarpıcı unsurlarından biri (NASA)

Jüpiter'in devasa fırtınası Büyük Kırmızı Leke'nin belirli aralıklarla genişleyip büzüştüğü ortaya çıktı. Bilim insanları anlam veremedikleri bu gözlem karşısında şaşkına döndü.

19. yüzyıldan beri gözlemlenen Büyük Kırmızı Leke, Dünya'yı yutabilecak kadar geniş bir antisiklon fırtına. 

15 bin kilometreye yakın bir genişliği olduğu tahmin edilen hava olayının, ne kadar eskiye dayandığı tam olarak bilinmiyor ancak en az 300 yıldır devam ettiği düşünülüyor.

Uzaktan hiç değişmiyormuş gibi görünen Büyük Kırmızı Leke'nin en azından onlarca yıldır küçüldüğü biliniyor. 

Ancak fırtınanın, gezegen etrafında yol alırken 90 günlük döngüler içinde büzüşüp genişlediğini tespit eden bilim insanları şaşkına döndü.

The Planetary Science Journal adlı hakemli dergide 9 Ekim Çarşamba günü yayımlanan çalışmayı yürüten araştırmacılar, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği Büyük Kırmızı Leke görüntülerini inceledi. 

Aralık 2023 ila Mart 2023'te alınan kayıtlar, fırtınanın sıkılıp genişleyen bir "stres topu" gibi davrandığını gösterdi. 

Makalenin başyazarı Amy Simon, Büyük Kırmızı Leke'nin boyutunda böyle bir salınım görmeyi beklemediklerini söyleyerek "Çok şaşırdık" diyor. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Simon şu ifadeleri kullanıyor:

Hubble'ın yüksek çözünürlüğü sayesinde Büyük Kırmızı Leke'nin bir sıkışıp bir genişlerken bu sırada daha hızlı veya yavaş hareket ettiğini kesinlikle söyleyebiliriz.

Çalışmada yer almayan gezegen bilimci James O'Donoghue, bu davranışı sümüklüböceklerin hareketine benzetiyor. 

Araştırmayı yürüten ekip fırtınanın bu 90 günlük salınımında en büyük haline ulaştığı zaman çekirdeğinin en parlak halini aldığını da kaydetti. 

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünden ve çalışmanın yazarlarından Mike Wong, "Büyük Kırmızı Leke hızlanıp yavaşlarken, kuzey ve güneyindeki rüzgarlı hava akımlarına karşı baskı yapıyor" diyerek ekliyor:

Ortasında çok fazla malzeme olan bir sandviçte ekmek dilimlerinin dışa doğru dönmeye zorlanmasına benziyor.

Bilim insanları Büyük Kırmızı Leke'deki bu tuhaf büzüşüp genişlemeye neyin yol açtığını henüz bilmiyor. Ekip, fırtınanın boyutunun muhtemelen bir noktada sabit bir hal alacağını tahmin ediyor ancak bunu doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç var.

James Webb Uzay Teleskobu'yla fırtınayı incelemeyi planlayan Simon, içindeki rüzgarların hızının da değişip değişmediğini bulmayı umuyor.

Independent Türkçe, Space.com, NASA, New York Times, The Planetary Science Journal