NASA'nın uzay aracı, 1981'den beri kullanmadığı aygıtla Dünya'ya sinyal gönderdi

Bilim insanları, Voyager 1'in sorununu anlamaya çalışıyor

Voyager 1, yıldızlararası ortamda ilerleyerek insanlığı bilgilendirmeye devam ediyor (NASA)
Voyager 1, yıldızlararası ortamda ilerleyerek insanlığı bilgilendirmeye devam ediyor (NASA)
TT

NASA'nın uzay aracı, 1981'den beri kullanmadığı aygıtla Dünya'ya sinyal gönderdi

Voyager 1, yıldızlararası ortamda ilerleyerek insanlığı bilgilendirmeye devam ediyor (NASA)
Voyager 1, yıldızlararası ortamda ilerleyerek insanlığı bilgilendirmeye devam ediyor (NASA)

NASA'nın emektar uzay aracı Voyager 1, Dünya'yla iletişimi kaybettikten sonra 40 yıldan uzun süredir kullanmadığı bir aygıtla sinyal gönderdi. Bilim insanları, yaklaşık 24 milyar kilometre uzaklıktaki araçta yaşanan sorunu saptamaya çalışıyor.

1977'de fırlatılan Voyager 1, 2012'de Güneş Sistemi'nin dışına çıkararak yıldızlararası ortama giren ilk araç olmuştu. 

En uzağa giden insan icadı olma sıfatını koruyan NASA aracı, ikizi Voyager 2'yle birlikte bilim insanlarına kıymetli veriler göndermeye devam ediyor. 

Ancak yaşından dolayı zaman zaman bazı sorunlar ortaya çıkıyor.

Voyager 1'le NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan iletişim kuran bilim insanları Derin Uzay Ağı'nı kullanarak mesaj alıp gönderiyor. Radyo antenleriyle sağlanan iletişimde mesajın bir yöndeki yolculuğu yaklaşık 23 saat sürüyor. 

Sinyal gönderebilen iki radyo vericisi taşıyan araç, onlarca yıldır X-bandını kullanıyor. Daha zayıf bir sinyale sahip olan S-bandı vericisiyse 1981'den beri kullanılmıyor. 

NASA ekibi 16 Ekim'de uzay aracının ısıtıcılarından birini çalıştırması için bir komut gönderdi. Fakat Voyager 1'in ısıtıcıyı çalıştıracak kadar güce sahip olması gerekirken bu komut, koruma sistemini tetikledi. 

Ekip, bu sorunu 18 Ekim'de araçtan gelmesi gereken sinyali alamayınca fark etti. Aynı gün daha sonra sinyal saptandı.

Ancak 19 Ekim'de X-bandı vericisi kapandı ve Voyager 1'le iletişim tamamen koptu. 

Bilim insanları koruma sistemi iki kere daha tetiklendiği için S-bandının devreye girdiğini düşünüyor. 

43 yıldır kullanılmayan vericiye 22 Ekim'de gönderdikleri sinyale 24 Ekim'de yanıt alınca uzay aracıyla tekrar bağlantı kurmayı başardılar. 

Voyager 1'in koruma sistemi, uzay aracının güç kaynağını aşırı tüketmesi gibi nedenlerle tetiklenebiliyor. Böyle bir durumda uzay aracı uçmaya devam etmek için güç tasarrufu yaparak gerekli olmayan tüm sistemleri kapatıyor.

NASA'dan yapılan açıklamaya göre ekip yeterli gücü olmasına rağmen sistemi neyin tetiklediğini anlamaya çalışıyor.

S-bandı vericisi zayıf sinyal gönderdiği için uzun süre buna bel bağlamak istemiyorlar. Hatta bilim insanları, 22 Ekim'de gönderilen sinyale cevap alacaklarına da pek emin değildi. 

Voyager görevinden Bruce Waggoner "S-bandı sinyali uzun süreli kullanım için çok yetersiz" diyerek ekliyor:

Ekip şu ana kadar bırakın bilimsel verileri, telemetri (uzay aracının sağlığı ve durumu hakkında bilgi) almak için bile bunu kullanamadı. Ancak en azından komutlar göndermemizi ve uzay aracının hâlâ Dünya'ya dönük olduğundan emin olmamızı sağlıyor.

Emektar uzay aracı geçen yıl kasımda da bir sorun yaşayarak bilimsel verileri göndermeyi bırakmıştı. Aylar süren çalışmaların ardından nihayet haziranda normale dönmüştü.

Independent Türkçe, CNN, Space.com, NASA



Coca-Cola'nın yeni formülünü Trump açıkladı

ABD'deki bir mağazada dizili Coca-Cola şişeleri (AFP)
ABD'deki bir mağazada dizili Coca-Cola şişeleri (AFP)
TT

Coca-Cola'nın yeni formülünü Trump açıkladı

ABD'deki bir mağazada dizili Coca-Cola şişeleri (AFP)
ABD'deki bir mağazada dizili Coca-Cola şişeleri (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Coca-Cola şirketinin, kendisinin önerisi üzerine, ABD'deki ana gazlı içeceğinde şeker kamışından elde edilen doğal şeker kullanmayı kabul ettiğini söyledi, ancak şirket bu kararı resmi olarak doğrulamadı.

Coca-Cola'nın ABD'de satılan içeceklerinde yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanımından vazgeçilmesi, şirketin Meksika ve Avustralya gibi doğal şeker kullanılan diğer ülkelerdeki uygulamalarıyla daha uyumlu hale gelmesini sağlayacak. Ancak bu değişiklik, Trump'ın en sevdiği içecek olan ve kalorisiz tatlandırıcı aspartam içeren Diet Coke'u etkilemeyecek.

Trump, sosyal medya platformunda şunları yazdı: “Coca-Cola şirketiyle ABD'de Coca-Cola içeceklerinde doğal şeker kullanımı konusunda görüştüm ve onlar da bunu kabul etti. Coca-Cola'da sorumluluk sahibi olan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu, onların açısından çok iyi bir adım... Göreceksiniz. Bu kesinlikle daha iyi!”

Atlanta merkezli Coca-Cola şirketinin sözcüsü ise, şirketin Başkan Trump'ın coşkusunu takdir ettiğini ve ürünlerinde yapılacak güncellemelerle ilgili daha fazla ayrıntıyı yakında açıklayacağını söyledi.

df
Coca-Cola şirketinin logosu… Georgia, ABD (AFP)

Coca-Cola daha fazla ayrıntı açıklamadı, ancak şirket yıllardır ABD'deki doğal şeker severleri memnun etmek için 2005 yılından beri şekerle üretilen Meksika Coca-Cola şişelerini ithal ediyordu.

Bu olası üretim politikası değişikliği, ürünleri esas olarak endüstriyel tatlandırıcı üretiminde kullanılan Amerikan mısır çiftçilerini etkileyebilir.