Kendi kanserini laboratuvarda geliştirdiği virüslerle tedavi eden bilim insanı tartışmalara yol açtı.
Daha önce sol memesinin alınmasına yol açan kanserin 2020'de nüksettiğini öğrenen Beata Halassy, bir kez daha kemoterapi sürecinden geçmemeye karar verdi.
Şu an 53 yaşında olan virolog, virüsler hakkındaki bilgisinden yararlanarak üçüncü evredeki meme kanserini tedavi etmek için farklı bir yöntem arayışına girdi.
Onkolitik Viroterapi (OVT) denen tedaviyi uygulayan Halassy, sağlığına kavuştu fakat bilim dünyasının tepkilerini de üstüne çekti.
OVT, virüslerin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücrelere saldırmasını sağlayan deneysel bir yöntem. Bu tedavide virüsler sağlıklı hücreleri etkilemeden kanserli olanları hedef alarak bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmak üzere devreye girmesini sağlıyor.
Halihazırda dünya çapında onaylanan üç OVT tedavisi var ve bunlardan hiçbiri meme kanserine yönelik değil. Ayrıca bu tedavi yöntemi, genellikle daha ileri seviyedeki kanserler üzerinde test ediliyor.
OVT uzmanı olmadığını söyleyen Halassy, laboratuvarda virüs yetiştirme deneyiminin bu tedaviyi sürdürme konusunda kendisine güvence verdiğini ifade ediyor.
Hırvatistan'da yer alan Zagreb Üniversitesi'ndeki laboratuvarında çalışmalara başlayan virolog, tümörü kızamık ve veziküler stomatit virüsüyle hedef almaya karar verdi. İki virüs de tümörünün türediği hücre türünü enfekte edebiliyor.
Bilim insanı, bir iş arkadaşının yardımıyla iki ay boyunca tedaviyi uyguladı. Onkoloğu da bir sorun çıkması ihtimaline karşı sağlık durumunu takip etti.
Akciğerlerinde kan pıhtısı oluşması veya öngörülemeyen farklı bir durum nedeniyle hayatını kaybetme riski vardı.
Ancak bir sorun yaşamayan Halassy, 4 yıldır kansersiz bir hayat sürüyor.
Bulgularını dünyayla paylaşması gerektiğini düşünen bilim insanı, çok fazla hakemli bilimsel dergi tarafından reddedilmiş. Halassy şöyle diyor:
En büyük endişe her zaman etik konulardı.
Virolog, iş arkadaşlarıyla birlikte kaleme aldığı makaleyi nihayetinde Vaccines adlı hakemli dergide ağustosta yayımladı.
ABD'deki Illinois Üniversitesi'nden Jacob Sherkow, hakemli dergilerin çalışmayla ilgili kaygılarını anladığını söylüyor.
Araştırmacıların Kovid-19 aşılarını kendi üstünde test etmesinin etik yönü üzerine çalışan Sherkow'a göre asıl sorun Halassy'nin kendi üstünde deney yapması değil. Daha ziyade başkalarının bu çalışmadan yola çıkarak kendilerini tedavi etmeye çalışmasından endişe duyuyor.
Sherkow, "Bence sonuçta etik sınırlar içinde kalıyor ancak bu kesin bir durum değil" diyerek vaka raporuyla birlikte etik perspektifi detaylandıran bir görüş yazısı görmek istediğini ekliyor.
Makalede kanser tanısı alan kişilerin başvuracağı ilk yöntemin OVT'yle kendini tedavi etmek olmaması gerektiği belirtiliyor.
Halassy de sürecin yüksek seviyede bilgi ve deneyim gerektirmesinden dolayı başkalarının kendisini taklit etmeyeceğini düşünüyor.
Deneyi ve çalışmayı yayımlama çabasıyla ilgili bir pişmanlık duymadığını söyleyen Halassy eylülde hayvanlardaki kanser tedavisinde OVT kullanımını araştırmak için fon aldığını da ekliyor:
Kendi tedavimle yaşadığım olumlu deneyim nedeniyle laboratuvarımın odak noktası tamamen değişti.
Independent Türkçe, Daily Mail, Interesting Engineering, Vaccines, Cancer Letters