Usta aktörden şaşırtan açıklama: "Hepsi 1990'larda"

Oscar ödüllü oyuncu, "Onlara bakın, isimlerini söylemeyeceğim" dedi

Denzel Washington, Gladyatör 2'de oynuyor (Paramount Pictures)
Denzel Washington, Gladyatör 2'de oynuyor (Paramount Pictures)
TT

Usta aktörden şaşırtan açıklama: "Hepsi 1990'larda"

Denzel Washington, Gladyatör 2'de oynuyor (Paramount Pictures)
Denzel Washington, Gladyatör 2'de oynuyor (Paramount Pictures)

Denzel Washington sinema kariyeri hakkında şaşırtıcı bir iddiada bulundu.

Oscar ödüllü Hollywood yıldızı, 2000'de Russell Crowe'un başrol oynadığı Ridley Scott destanının uzun zamandır beklenen devamı Gladyatör 2'yi (Gladiator II) tanıtırken bu ifşayı yaptı.

Film dünyada vizyona girerken ortaya çıkan ürün bazı görüş ayrılıklarına yol açtı. Washington ise oyunculuk kariyeri hakkında nostalji yaparak 1990'lardaki işlerinin kendisini daha az etkilediğini açıkladı.

Aktör, Spike Lee'nin Malcolm X filmindeki performansıyla özel bir zirveye ulaşmasıyla birlikte o 10 yıllık döneme güçlü bir başlangıç yaptığını düşünüyor. Ancak kendisine En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı kazandıran biyografik filmin ardından Washington, "bazı gerçek fiyaskolarda" rol aldığını öne sürüyor.

Washington, The Times'a verdiği yeni röportajda bu filmlerin adını söylemese de şu ifadeleri kullandı:

Onlara bakın, isimlerini söylemeyeceğim. Hepsi 1990'larda. Ama kazanıyordum. Sorumluluklarım vardı.

Malcolm X'ten sonra Washington, Kenneth Branagh'ın Shakespeare uyarlaması Kuru Gürültü'de (Much Ado About Nothing) Don Pedro'yu canlandırdı ve Philadelphia'da Tom Hanks'le birlikte başrollerdelerdi. Ayrıca hukuk draması Pelikan Dosyası'nda (The Pelican Brief) da rol aldı.

Washington'ın bahsetmiş olabileceği filmler arasında bilim kurgu Sanal Gerçek  (Virtuosity), aile komedisi Aşk Meleği (The Preacher's Wife), savaş draması Ateş Altında Cesaret (Courage Under Fire) ve aksiyon filmi Kuşatma (The Siege) yer alıyor.

Washington'ın o 10 yıl içinde vizyona giren diğer filmleriyse doğaüstü gerilim filmi Cani Ruh (Fallen), spor draması Oyunun Galibi (He Got Game), suç filmi Kemik Koleksiyoncusu (The Bone Collector) ve Norman Jewison'ın Onaltıncı Raund'u (The Hurricane).

Aktörün 1990'larda övgü toplayan filmleri arasında Mavi Elbiseli Şeytan (Devil in a Blue Dress) ve Ridley Scott'un 2012'de ölen kardeşi Tony'nin yönettiği Denizde İsyan (Crimson Tide) da var. Denzel Washington'la Tony Scott sıklıkla birlikte çalışıyordu.

Önceki günlerde, emekliliğe hazırlandığı iddialarının hemen ardından Washington bu meseleye açıklık getirmek zorunda kalmıştı.

Black Panther 3'ü de içerecek şekilde, sıradaki 5 filminden sonra işi bırakacağını öne süren oyuncu, sonrasında BuzzFeed'e şunları söyledi:

Emekli olacağımı söylemedim. Benim için belirli bir ilgi düzeyi gerektiğini söyledim. Kamera arkasına geçmekle daha çok ilgileniyorum, yani yaklaşık 5 yıl sonra. Çok zor. 'Emekli' kelimesini kullanmış olabilirim... ama hayatı üç bölüme ayırıyorum: Öğrenirsin, kazanırsın ve geri verirsin. Ben hayatın geri verme kısmındayım.

Independent Türkçe



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters