Uranüs ve Neptün'ün manyetik alanlarındaki bozulmaya devasa okyanuslar yol açmış olabilir

Neptün'ün (sağda) boyutu Uranüs'ten daha küçük ama kütlesi ondan daha fazla (NASA)
Neptün'ün (sağda) boyutu Uranüs'ten daha küçük ama kütlesi ondan daha fazla (NASA)
TT

Uranüs ve Neptün'ün manyetik alanlarındaki bozulmaya devasa okyanuslar yol açmış olabilir

Neptün'ün (sağda) boyutu Uranüs'ten daha küçük ama kütlesi ondan daha fazla (NASA)
Neptün'ün (sağda) boyutu Uranüs'ten daha küçük ama kütlesi ondan daha fazla (NASA)

Bilim insanları, Uranüs ve Neptün'ün devasa su okyanusları barındırabileceğini öne sürdü. 

NASA'nın uzay aracı Voyager 2, 1986'da Uranüs'ün yakınından geçtiğinde manyetik alanının gezegenin merkezinden uzak bir şekilde, büyük ölçüde çarpık olduğunu bulmuştu. 

Bundan üç yıl sonra Neptün'ün manyetik alanında da benzer bir tuhaflık kaydedilmişti. 

Dünya'nın dış çekirdeğinde üretilen manyetik alanı, gezegenin ekseniyle neredeyse aynı hizada kutuplar yaratıyor. 

Gökbilimci Heidi Hammel, "Gezegenin içinde büyük, dev bir çubuk mıknatıs var gibi" diye açıklıyor:

Dünya, Satürn, Jüpiter ve Jüpiter'in bazı uyduları için bu durum geçerli.

Bu nedenle bilim insanları, Güneş Sistemi'nin buz devleri Uranüs ve Neptün'ün manyetik alanının neden eğik olduğunu yıllardır anlamaya çalışıyor. 

Bu ay yayımlanan bir çalışmada Voyager 2, gezegeni ziyaret ettiğinde güneş fırtınası yaşandığı için Uranüs'ün manyetik alanında bozulma yaşandığı öne sürülmüştü.

Bilim insanları bu ihtimale dayanarak gezegende okyanus olabileceğini de iddia etmişti. 

PNAS adlı hakemli dergide 25 Kasım Pazartesi günü yayımlanan yeni bir çalışmadaysa iki gezegendeki farazi okyanusların, manyetik alandaki alışmadık duruma yol açmış olabileceği savunuluyor. 

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünden gezegen bilimci Dr. Burkhard Militzer, bu tuhaflığı anlamak için bir bilgisayar modeli oluşturdu. 

Modele göre gezegenlerin atmosferinin altında yaklaşık 8 bin kilometre kalınlığında su kütlesi var. Bunun altında da hidrokarbon açısından zengin bir katman, su kütlesiyle gezegenlerin çekirdeğini ayırıyor olabilir. 

Dr. Militzer, basıncın Dünya yüzeyinin 60 bin katı kadar olduğu için iki katmanın birbirine karışmadığını düşünüyor. 

Araştırmaya göre Uranüs'ün Merkür büyüklüğünde, Neptün'ün de bundan biraz daha büyük, Mars kadar bir çekirdeği var. 

Yeni çalışma, hidrokarbon tabakası konveksiyona izin vermediği için manyetik alanda bozulma yaşandığını öne sürüyor. 

Bilim insanları daha önce iki gezegenin daha homojen yapıda olduğunu düşünüyordu. Dr. Militzer, normalde hidrojen yığını altındaki su tabakasının dağılacağını söylüyor. Ancak Güneş'ten daha uzak olan buz devleri, daha az hidrojenle oluşmuş olabilir.

Bu da Jüpiter ve Satürn'le iki buz devi arasındaki farklılığa bir açıklama getiriyor. Dr. Militzer "Artık Uranüs ve Neptün'ün neden gerçekten farklı alanlara sahip olduğuna ve bunun Dünya, Jüpiter ve Satürn'den çok farklı olduğuna dair iyi bir teorimiz olduğunu söyleyebilirim" diyerek ekliyor: 

Bunu daha önce bilmiyorduk. Yağ ve suya benziyor; tek fark hidrojen kaybolduğu için yağ aşağıya iniyor.

Independent Türkçe, IFL Science, New York Times, PNAS



Hayal kırıklığına uğrayan sanatçılar, OpenAI'ın video üretme aracını sızdırdı

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hayal kırıklığına uğrayan sanatçılar, OpenAI'ın video üretme aracını sızdırdı

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

OpenAI'ın güçlü video aracını deneyen bir grup sanatçı, aracı internette kullanıma açtı.

OpenAI, Sora'yı bu sene duyurarak aracın, insanların gerçekçi ve detaylı videolar yaratmasını sağlayacağını söylemiş, bir dizi de örnek paylaşmıştı. Ancak o dönemde OpenAI, sistemin piyasaya sürülmeye hazır olmadığını bildirmiş, bunun sebeplerinden biri olarak da güvenilirliğine tam anlamıyla inanmamasını göstermişti.

O zamandan bu yana OpenAI, aracı geliştirmek amacıyla bazı uzmanlara sistemi test edebilmeleri için erişim izni vermişti. Bu kişiler arasında, aracın yanlış bilgilendirme gibi sorunlarda insanları kandırmak için nasıl kullanılabileceğini inceleyebilecek bazı uzmanlar ve bunu sanatçılar için daha kullanışlı hale getirme umuduyla video alanında çalışan yaratıcı profesyoneller de yer alıyordu.

Bu sanatçılardan bazıları, an itibarıyla bu sıkı kontrolü aşarak araca erişimi sızdırmış gibi görünüyor. Sanatçılar, sistemi "yaratıcı ortaklar" olarak test etmek için projeye dahil edildiklerini ancak süreçle ilgili hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Sanatçılar, Hugging Face platformunda "Halkla İlişkiler Kuklaları" adındaki hesap üzerinden "kurumsal yapay zeka efendilerine" yönelik bir açıklama paylaştı. Aracı kullanırken, Sora'nın sanatçılara faydalı olduğunu dünyaya duyurarak 'sanatla aklama' yapmaları için kandırıldıklarına" ikna olduklarını bildirdiler.

Sanatçılar "Yapay zeka teknolojisinin sanat için bir araç olarak kullanılmasına karşı değiliz" yazdı.

Kabul etmediğimiz nokta, bu sanatçı programının nasıl hayata geçirildiği ve aracın halka açılma olasılığından önce nasıl şekillendirildiği.

Birkaç saat sonra OpenAI, Sora'yla video oluşturmak için kullanılabilecek uygulama programlama arayüzüne (API) erişimi kapattı. Sistemi sanatçıların kullanımına sunan erken erişim programını da geçici bir süreliğine durdurdu.

Sanatçılar, modelin kendisini değil yalnızca Sora'ya erişimi sızdırdı. Bu da araç erişime açık olduğu süre boyunca insanların yalnızca sistemle video üretebildiği, teknolojinin kopyalanamadığı anlamına geliyor.

Sora ilk piyasaya sürüldüğünde, OpenA'ın CEO'su Sam Altman'ın takipçilerinden gelen istekler doğrultusunda bir dizi video paylaşarak yaptığı pazarlamanın da etkisiyle övgü toplamıştı. Ancak o zamandan beri sadece sınırlı demo videoları paylaşılmış ve ürün müdürü Kevin Weil kısa süre önce, kısmen güvenlik ve videoların üretimi için kullanılan yoğun bilgisayar gücü nedeniyle de Sora'nın henüz daha geniş çapta yayımlanmadığını söylemişti.

OpenAI, son yıllarda araştırmalarının gizliliğiyle ilgili eleştiri alıyor. Açık yapay zeka anlamına gelen adının da işaret ettiği üzere şirket, aslen halka açık bir araştırma kuruluşu olarak başlamıştı. Ancak o zamandan bu yana OpenAI, kâr amacı güden bir modele geçerek tartışmaların odağında yer almış, kurucu ortaklarından Elon Musk'la da çatışmıştı.
Independent Türkçe