Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'nın platformlardaki teyit uygulamasını kaldırması tartışma yarattı.
Meta CEO'su Mark Zuckerberg, kararla ilgili salı günü yaptığı açıklamada, teyit firmalarının "siyasi konularda fazlaca taraf" olduğunu savundu.
Teyit sisteminde "çok ileri gidildiğini" ileri süren Zuckerberg, içeriklerin sansürlenmesinde hatalar yapıldığını da itiraf etti.
Zuckerberg, sosyal medya platformlarında terörizm, çocuk cinsel istismarı ve uyuşturucu gibi yasadışı içeriklere odaklanmaya devam edileceğini fakat göç ve cinsiyet gibi ana akım tartışmalara yönelik denetimin gevşetilmesiyle "daha fazla ifade özgürlüğüne" kavuşulacağını söyledi.
Bu kapsamda Elon Musk'ın sahibi olduğu X'teki "topluluk notlarına" benzer bir sistem geliştirilecek.
40 yaşındaki teknoloji milyarderi, Donald Trump'ın kazandığı başkanlık seçimine de göndermede bulunarak şunları söyledi:
Son seçimler bir kez daha ifade özgürlüğüne öncelik vermeye yönelik kültürel bir dönüm noktası niteliğinde.
Meta'nın bu önemli adımı, Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasına günler kala geldi. 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınıyla ilgili paylaşımları yüzünden Facebook hesabı askıya alınan Cumhuriyetçi lider, platformu "halk düşmanı" diye nitelemiş, daha sonra kendi sosyal medya uygulaması Truth Social'ı kurmuştu.
20 Ocak'ta göreve başlayacak Trump, kampanyasında Facebook'u seçimlere müdahale etmekle suçlamış ve Zuckerberg'ü hapse atmakla tehdit etmişti.
Cumhuriyetçi lider, Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde salı günü yaptığı açıklamada, Zuckerberg'ün "uyarılarını" dikkate alarak böyle bir adım attığını savundu:
Bence Meta, Facebook çok yol katetti.
Diğer yandan teyit sisteminin kaldırılmasını eleştirenler, Zuckerberg'ün Trump'a "boyun eğdiğini" ileri sürüyor.
İnsan hakları grubu Global Witness'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:
Zuckerberg, yeni gelen Trump yönetimine yaranmak için bariz bir girişimde bulundu ve bunun zararlı sonuçları olacak. Bu değişiklikler kadınların, LGBT+ bireylerin, beyaz olmayanların, bilim insanlarının ve aktivistlerin, halihazırda birçok taciz ve saldırıya maruz kaldıkları internette seslerini duyurmasını daha da tehlikeli hale getirecek.
Çevrimiçi nefret söylemi ve dezenformasyonu takip eden Centre for Information Resilience adlı kuruluş da kararı, "dezenformasyon ve zararlı paylaşımların her zamankinden daha hızlı arttığı bir dönemde içerik denetimi açısından büyük bir darbe" diye niteledi.
CNN'in analizinde, Zuckerberg'ün Trump ve destekçilerinin istekleri doğrusunda hareket ettiği yazılıyor.
Bu hamleyle teknoloji milyarderinin, interneti - Trumpçı sloganın "Amerikayı Tekrar Mükemmel Yap" / Trumpçı slogan "Amerikayı Tekrar Mükemmel Yap"ın (Make America Great Again -MAGA) temsil ettiği muhafazakar ideolojiyle yeniden şekillendirmek istediği belirtiliyor.
Independent Türkçe, Guardian, CNN