Ukrayna'da keşfedilen gizemli diskler, gelişmiş Viking teknolojisinin izlerini taşıyor

Fotoğraf: Sprawozdania Archeologiczne
Fotoğraf: Sprawozdania Archeologiczne
TT

Ukrayna'da keşfedilen gizemli diskler, gelişmiş Viking teknolojisinin izlerini taşıyor

Fotoğraf: Sprawozdania Archeologiczne
Fotoğraf: Sprawozdania Archeologiczne

Yeni bir araştırmada, Ukrayna'da keşfedilen Ortaçağ'dan kalma gizemli taş disklerin büyük ihtimalle denizde yolculuk yapmak üzere Vikingler tarafından güneş pusulaları olarak kullanıldığı öne sürüldü.

Kolay işlenen pirofillit mineralinden 12 ila 13. yüzyılda üretilmiş 8 eşsiz disk, Avrupa'nın başka yerlerinde bulunan ahşap güneş pusulalarıyla benzerlikler taşıyor.

Arkeologlar Vikinglerin, fikirlerini İskandinavya dışındaki topluluklarla paylaşarak daha gelişmiş navigasyon araçlarının yayılmasını sağladığını düşünüyor.

Sprawozdania Archeologiczne adlı Polonya dergisinde yayımlanan çalışmada, Ukrayna'daki disklerin güneş pusulası işlevi görebilecek özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Grönland ve Polonya'da keşfedilen Viking eserleriyle de benzerlikler taşıyorlar.

Araştırmacılar ilk başta yerel toplulukların diskleri takvim ya da nesneleri keskinleştirme veya takı yapma araçları gibi kullandığını düşünmüş.
 

Görsel kaldırıldı.
Diskleri ve olası işlevlerini gösteren bir illüstrasyon (Sprawozdania Archeologiczne)

Çalışmada "Bu diskler daha önce takvim, iğne bileyicisi ve parlatma taşı gibi el işi aletlerinin yanı sıra elle çalıştırılan yay matkaplarının parçaları da dahil, farkı nesneler olarak yorumlanmıştı" yazıyor.

Ancak yüzeydeki keskin halka, çizgi ve diğer özenli tasarımların oymaları gibi bazı benzersiz özellikler, disklerin gerçek amaçları hakkında soru işaretleri uyandırdı.

Çalışma, disklerin 12 ila 13. yüzyılda yapıldığını ve üç tanesinin başka yerlerde keşfedilen Viking pusulalarına benzediğini doğruluyor.

Araştırmada "Ölçümler ve yüzey analizleriyle üç taş diskin, Grönland ve Baltık Denizi bölgesinde sınırlı sayıda örneği olan Viking güneş pusulalarıyla benzerlik gösterdiği anlaşılıyor" diye belirtiliyor.

Vikingler, MS 8 ve 9. yüzyıllarda Baltık Denizi çevresindeki bölgelere (günümüz Ukrayna, Rusya ve Belarus'u) gelmeye başlamış, yerleşim yerleri inşa ederek navigasyon araçları da dahil olmak üzere teknolojilerini yerel topluluklara tanıtmıştı.

Yeni çalışmada ele alınan Ortaçağ diskleri de bu araçlardan olabilir.

Araştırmada "Hammaddenin kökeni yerel üretime işaret ediyor" diye yazıyor.

Ayrıca İskandinav tüccarlar ve denizciler, biçim ve işlevi etkilemiş olabilir; bu da disklerin Vareglerden Yunanlara uzanan ticaret yolundaki nehirler boyunca bulunmasıyla uyumlu.

Araştırmacılar, disklerin "pratik bir yön bulma amacı" taşıyıp taşımadığını doğrulamak için daha fazla çalışma ve arkeolojik deney yapılması gerektiğini belirtti.
Independent Türkçe



Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
TT

Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)

Bonoboların, kendi bildikleri bir şeyi karşılarındaki kişi bilmediğinde bunu fark ettiği bulundu. 

İnsanların, başkalarının ne düşündüğünü anlama becerisi sosyal yaşantıda kritik öneme sahip. Zihin teorisi denen bu özellik, farklı inanç ve bakış açılarına sahip kişileri fark ederek buna uygun davranmayı sağlıyor.

Diğer primatların da benzer bir beceriye sahip olup olmadığı uzun zamandır tartışılıyor. Daha önceki çalışmalarda bir yılan gören şempanzelerin, hayvanı fark etmeyen grup üyelerine haber verdiği saptanmıştı.

Ancak doğada bu beceriye işaret eden gözlemler yapılsa da bilim insanları, bugüne kadar kesin kanıtlara ulaşılamadığını söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soru işaretini gidermek adına üç bonoboyla bir deney yürüttü ve bulgularını hakemli dergi PNAS'te dün (3 Şubat) yayımladı.

Araştırma ekibinden Luke Townrow, sırayla bonoboların karşısına geçti ve aralarına bir masa üzerinde ters çevrilmiş üç bardak kondu. 

Başka bir araştırmacı bardaklardan birinin altına üzüm gibi ödüller sakladı. Ancak Townrow, ödülü nereye koyduğunu bazı testlerde görürken, bazılarında görüşü kapatıldı. Bonobolarsa yiyeceğin hangi bardağın altına yerleştirildiğini bütün testlerde gördü.

Townrow ödülün nereye saklandığını bilse de bilmese de "Hmmm... üzüm nerede?" diyerek bardaklara kısaca göz gezdirip 10 saniye bekledi. Eğer nerede olduğunu biliyorsa bu sürenin sonunda üzümü çıkarıp karşısındaki bonoboya verdi. Bu sayede hayvanın bildiklerini paylaşması amaçlandı.

Bilim insanları, Townrow'un görüşü engellenmediğinde bonoboların oturup beklediğini gözlemledi. Ancak araştırmacıyla bardaklar arasına bariyer konduğu durumlarda bonobolar ödülün saklandığı yeri işaret etti. 

Townrow, "Çılgınca dikkatimi çekmeye çalıştıkları ve durmadan bardağı işaret ettikleri oldu çünkü gerçekten harekete geçmemi istiyorlardı ancak kontrollü bir ortam olduğu için 10 saniye beklemek zorundalardı" diyor.

Makalenin yazarlarından Christopher Krupenye, bulgular hakkında şöyle diyor:

Bu, birinin kendilerinden farklı bir bakış açısına sahip olduğunu fark edince gerçekten harekete geçebileceklerini gösteriyor.

Yeni araştırmadaki hayvanlar, insanların olduğu ortamlarda yetiştirildiğinden, bulgular bütün bonobolar için geçerli olmayabilir.

Yine de uzmanlar, üç bonoboda bu becerinin tespit edilmesinin, biyolojilerinde ve büyük olasılıkla insanlarla paylaştıkları ortak atalarda da böyle bir potansiyel olduğuna işaret ettiğini söylüyor.

Çalışmada yer almayan bilim insanları bulguların "kıymetli" olduğunu ancak daha fazla hayvanla deneyler yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Yeni çalışma ve şempanzelerin, tehlikeli yılanları grup üyelerine haber vermesi gibi bulgular, zihin teorisinin insanlara has bir özellik olmadığı düşüncesine katkı sunuyor.

Independent Türkçe, New Scientist, NPR, PNAS