Neil Gaiman, yeni suçlamaların ardından cinsel saldırı iddialarına yanıt verdi

Yazar "rıza dışı cinsel faaliyetlerde" bulunduğunu reddetti (AP)
Yazar "rıza dışı cinsel faaliyetlerde" bulunduğunu reddetti (AP)
TT

Neil Gaiman, yeni suçlamaların ardından cinsel saldırı iddialarına yanıt verdi

Yazar "rıza dışı cinsel faaliyetlerde" bulunduğunu reddetti (AP)
Yazar "rıza dışı cinsel faaliyetlerde" bulunduğunu reddetti (AP)

Neil Gaiman, birçok kadının kendisine saldırı suçlamaları yöneltmesinin ardından "rıza dışı cinsel faaliyetlerde" bulunduğunu reddetti.

Amerikan Tanrıları'nın (American Gods) 64 yaşındaki yazarı, 13 Ocak'ta uzun bir New York Magazine makalesine konu olmuştu. Makalede, Yeni Zelandalı uzun süreli bir bebek bakıcısı ve bir yardımcı da dahil olmak üzere Gaiman'ı cinsel saldırıyla suçlayan 8 kadınla konuşulmuştu.

Gaiman, 14 Ocak'ta "Sessizliği bozmak" başlıklı bir blog yazısıyla suçlamalara yanıt verdi.

Gaiman "Bu son anlatıları okurken, biraz tanıdık olan ve hiç tanımadığım anlar, yaşanmış şeylerin tasvirinin yanı sıra kesinlikle yaşanmamış olaylar var. Mükemmel bir insan olmaktan çok uzağım ama kimseyle, hiçbir zaman rıza dışı cinsel ilişkiye girmedim. Asla" yazdı.

Yazar, kendisini suçlayan kişilerle yazışmalarını gözden geçirdiğini belirterek şöyle devam etti:

Daha sonra geri dönüp taciz olarak haberleştirilen olaylar gerçekleşirken ve sonrasında kadınlarla gerçekleşen mesajlaşmalarımızı okudum. Bu mesajlar hâlâ bana gönderildiklerindeki gibi anlaşılıyor, tamamen rızaya dayalı cinsel ilişkilerden zevk alan ve birbirlerini tekrar görmek isteyen iki insan. Bu ilişkilerde yer aldığım dönemde mesajlar iki taraf için de olumlu ve mutlu görünüyordu.

Ancak Gaiman kişisel hatalarını kabul ederek ekledi:

Yıllar sonra bunlara baktığımda çok daha iyisini yapabileceğimi ve yapmam gerektiğini de fark ediyorum. Cinsel olarak müsaitken duygusal açıdan ulaşılmazdım, kendime odaklanmıştım ve olabileceğim ya da gerektiği kadar düşünceli değildim. İnsanların kalplerine ve duygularına karşı açıkça dikkatsiz davrandım ve bundan gerçekten çok pişmanlık duyuyorum. Bencillik ettim. Kendimi kendi hikayeme kaptırdım ve başkalarınınkini görmezden geldim.

Gaiman, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

Bugünlerde anlatılan korkunç hikayelerin bazıları hiç yaşanmadı, bazılarıysa aslında yaşananlardan o kadar saptırıldı ki gerçeklikle hiçbir ilişkileri kalmadı. Hatalarımın sorumluluğunu üstlenmeye hazırım. Gerçeğe sırt çevirmeye niyetim yok, olmadığım biri gibi yansıtılmayı kabullenemem ve yapmadığım şeyleri yaptığımı itiraf edemem ve etmeyeceğim.

Gaiman'a yönelik suçlamaların temmuzda ilk kez Tortoise podcast'inde kamuoyuyla paylaşılmasının ardından yazarın eserlerinin birçok film ve televizyon uyarlaması durdurulmuştu. Geçen yıl, Gaiman'ın Prime Video dizisi Good Omens'da artık yapımcı olmadığı açıklanmıştı ve proje, planlanan üçüncü sezonu yerine tek bir bölümle sona erecek.

Disney, Gaiman'ın kitabı The Graveyard Book'un film uyarlamasının yapımına ara vermiş ve Netflix, Dead Boy Detectives'i iptal etmişti fakat iptal kararı iddialarla bağlantılı olmayabilir.

Yine de bu yıl The Sandman'in ikinci sezonunun Netflix'te, Anansi Boys'un da Prime Video'da yayına girmesi bekleniyor.
Independent Türkçe



Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
TT

Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)

Bonoboların, kendi bildikleri bir şeyi karşılarındaki kişi bilmediğinde bunu fark ettiği bulundu. 

İnsanların, başkalarının ne düşündüğünü anlama becerisi sosyal yaşantıda kritik öneme sahip. Zihin teorisi denen bu özellik, farklı inanç ve bakış açılarına sahip kişileri fark ederek buna uygun davranmayı sağlıyor.

Diğer primatların da benzer bir beceriye sahip olup olmadığı uzun zamandır tartışılıyor. Daha önceki çalışmalarda bir yılan gören şempanzelerin, hayvanı fark etmeyen grup üyelerine haber verdiği saptanmıştı.

Ancak doğada bu beceriye işaret eden gözlemler yapılsa da bilim insanları, bugüne kadar kesin kanıtlara ulaşılamadığını söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soru işaretini gidermek adına üç bonoboyla bir deney yürüttü ve bulgularını hakemli dergi PNAS'te dün (3 Şubat) yayımladı.

Araştırma ekibinden Luke Townrow, sırayla bonoboların karşısına geçti ve aralarına bir masa üzerinde ters çevrilmiş üç bardak kondu. 

Başka bir araştırmacı bardaklardan birinin altına üzüm gibi ödüller sakladı. Ancak Townrow, ödülü nereye koyduğunu bazı testlerde görürken, bazılarında görüşü kapatıldı. Bonobolarsa yiyeceğin hangi bardağın altına yerleştirildiğini bütün testlerde gördü.

Townrow ödülün nereye saklandığını bilse de bilmese de "Hmmm... üzüm nerede?" diyerek bardaklara kısaca göz gezdirip 10 saniye bekledi. Eğer nerede olduğunu biliyorsa bu sürenin sonunda üzümü çıkarıp karşısındaki bonoboya verdi. Bu sayede hayvanın bildiklerini paylaşması amaçlandı.

Bilim insanları, Townrow'un görüşü engellenmediğinde bonoboların oturup beklediğini gözlemledi. Ancak araştırmacıyla bardaklar arasına bariyer konduğu durumlarda bonobolar ödülün saklandığı yeri işaret etti. 

Townrow, "Çılgınca dikkatimi çekmeye çalıştıkları ve durmadan bardağı işaret ettikleri oldu çünkü gerçekten harekete geçmemi istiyorlardı ancak kontrollü bir ortam olduğu için 10 saniye beklemek zorundalardı" diyor.

Makalenin yazarlarından Christopher Krupenye, bulgular hakkında şöyle diyor:

Bu, birinin kendilerinden farklı bir bakış açısına sahip olduğunu fark edince gerçekten harekete geçebileceklerini gösteriyor.

Yeni araştırmadaki hayvanlar, insanların olduğu ortamlarda yetiştirildiğinden, bulgular bütün bonobolar için geçerli olmayabilir.

Yine de uzmanlar, üç bonoboda bu becerinin tespit edilmesinin, biyolojilerinde ve büyük olasılıkla insanlarla paylaştıkları ortak atalarda da böyle bir potansiyel olduğuna işaret ettiğini söylüyor.

Çalışmada yer almayan bilim insanları bulguların "kıymetli" olduğunu ancak daha fazla hayvanla deneyler yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Yeni çalışma ve şempanzelerin, tehlikeli yılanları grup üyelerine haber vermesi gibi bulgular, zihin teorisinin insanlara has bir özellik olmadığı düşüncesine katkı sunuyor.

Independent Türkçe, New Scientist, NPR, PNAS